Gigi dan Mulut

Selepas Pengambilan Gigi, 7 Jenis Makanan dan Minuman Ini Harus Dielakkan

Adakah anda baru sahaja mengeluarkan gigi? Untuk mempercepat pemulihan, anda tidak boleh mengambil makanan atau minuman secara sembarangan. Terdapat beberapa sekatan makanan dan minuman yang mesti anda patuhi selepas pengambilan gigi. Apa yang anda fikir harus dielakkan? Berikut adalah maklumat lengkap.

Bilakah anda boleh mula makan selepas pengambilan gigi?

Selepas pencabutan gigi, mulut dan rahang anda masih terasa mati rasa akibat anestetik. Walau bagaimanapun, kesan anestetik ini biasanya hilang dengan sendirinya dalam beberapa jam. Oleh itu, anda boleh makan selepas pencabutan gigi.

Walaupun anda dapat makan beberapa jam kemudian, anda masih harus berhati-hati dalam memilih menu makanan. Sebabnya, makanan dan minuman tertentu tidak boleh dimakan sehingga beberapa minggu selepas gigi anda diekstraksi.

Sekiranya hanya satu atau dua gigi yang diekstrak dan tidak ada komplikasi serius semasa operasi, anda mungkin dapat memakan makanan yang sedikit padat dalam tekstur dalam 24 jam selepas itu. Walau bagaimanapun, kerana kes setiap orang berbeza, lebih baik bertanya kepada doktor gigi anda mengenai rawatan terbaik selepas pencabutan gigi.

Makanan yang baik untuk mempercepat pemulihan

Agar gusi, gigi dan tisu anda cepat sembuh, pastikan makan makanan yang teksturnya lembut terlebih dahulu. Contohnya bubur, sup krim, kentang tumbuk ( kentang lenyek ), bubur oatmeal , nasi timun, yogurt atau puding. Dengan cara itu, mulut dan gigi anda tidak perlu bekerja keras untuk menghancurkan makanan.

Tabu makanan selepas pengambilan gigi

Pastikan anda tidak memakan makanan dan minuman berikut sehingga pencabutan gigi anda sembuh. Masa yang diperlukan berbeza dari beberapa hari hingga seminggu. Anda boleh menyesuaikan keadaan gusi dan gigi anda sendiri dengan makanan atau minuman yang anda makan.

1. Minuman Fizzy

Soda atau karbonasi dapat memecahkan gumpalan darah yang telah memenuhi kawasan di mana gigi diekstraksi. Sebenarnya, gumpalan darah ini sangat berguna untuk menyembuhkan luka atau jangkitan selepas pencabutan gigi. Oleh itu, elakkan minuman bersoda terlebih dahulu.

2. Makanan dan minuman yang terlalu sejuk atau panas

Suhu yang terlalu melampau, sama ada terlalu sejuk atau terlalu panas, boleh menyebabkan sakit gusi. Sebabnya, selepas pembedahan gigi anda biasanya akan menjadi lebih sensitif terhadap makanan dan minuman dengan suhu yang melampau.

Oleh itu, pastikan sup, bubur atau teh anda tidak terlalu panas. Perhatikan juga bahawa air anda tidak sejuk.

3. Makanan pedas

Makanan pedas boleh merengsakan atau menyengat kawasan di mana gigi diekstraksi. Oleh itu, elakkan makanan pedas terlebih dahulu sehingga luka anda sembuh.

4. Makanan keras dan rangup

Makanan yang keras dan rangup cenderung tersekat di kawasan tapak pembedahan. Ini boleh mengundang bakteria untuk bersarang dan membiak. Selain itu, anda juga harus mengunyah lebih keras walaupun gusi semakin pulih.

5. Minuman beralkohol dan berkafein

Adakah anda suka minum bir atau kopi? Lebih baik menghindarinya terlebih dahulu, sehingga gigi anda bertambah baik. Sebabnya, kandungan alkohol dan kafein dapat menghalang proses pemulihan. Kedua-duanya juga akan membuat anda kehilangan banyak cecair badan kerana diuretik. Sebenarnya, anda memerlukan cecair badan yang mencukupi untuk sembuh lebih cepat.

6. Makanan melekit

Makanan melekit seperti beras ketan, beras ketan, dan permen karet boleh melekat pada kawasan di mana gigi diekstraksi dan menjengkelkannya. Jadi, cubalah makan makanan yang senang ditelan terlebih dahulu.

7. Makanan dan minuman berasid

Tahap keasidan dari makanan dan minuman seperti jeruk, cuka, tomato, mangga, dan kimchi dapat menjadikan kawasan di mana tempat pembedahan disengat secara pembedahan. Jadi, pada awal pemulihan gigi, anda harus makan makanan yang tidak terlalu kuat atau pedas.