Kecergasan

Meneroka Apa itu Latihan Anaerobik dan Faedahnya

Senaman menyuburkan badan dari kepala hingga kaki. Terdapat banyak jenis sukan untuk anda pilih. Sekiranya anda tidak suka berpeluh, latihan anaerobik mungkin menjadi pilihan. Malangnya, tidak banyak orang memahami sukan jenis ini. Sebenarnya, apa faedah latihan anaerobik untuk badan?

Apakah latihan anaerobik?

Sekiranya anda pernah mendengar senaman aerobik, maka latihan anaerobik adalah sebaliknya. Latihan aerobik menghasilkan tenaga menggunakan bekalan oksigen untuk mengekalkan tahap aktiviti tanpa menggunakan sumber tenaga lain. Latihan ini dilakukan pada intensiti yang lebih perlahan, seperti berjoging atau berbasikal santai.

Walaupun senaman anaerob adalah aktiviti yang memecah glukosa menjadi tenaga tanpa menggunakan oksigen. Kesannya, tubuh akan menghasilkan lebih banyak tenaga dan menggunakan sumber tenaga yang tersimpan di dalam otot. Latihan ini dilakukan dengan jangka masa yang pendek tetapi intensiti tinggi.

Contoh latihan anaerobik termasuk lompat tali, larian jarak dekat (pecut, angkat berat, tolak naik, tarik naik, dan banyak lagi. Walaupun ia dilakukan dengan cepat, anda masih perlu berehat. Ini memberi badan rehat untuk kembali bertenaga dan memberi otot kelegaan daripada bekerja terlalu keras.

Kelebihan latihan anaerobik yang perlu anda ketahui

Melaporkan dari halaman Health Line, latihan anaerob memberikan banyak faedah untuk kesihatan tubuh anda, seperti:

  • Sama seperti sukan lain, senaman anaerobik membantu meningkatkan kekuatan dan ketumpatan tulang anda dan menurunkan risiko osteoporosis (kehilangan tulang).
  • Latihan anaerobik dapat mengurangkan lemak berlebihan di bawah kulit dan sekitar perut sehingga dapat mengawal berat badan.
  • Salah satu contoh latihan anaerobik, iaitu jangka pendek yang dilakukan secara berkala dapat meningkatkan kekuatan badan. Di samping itu, kecergasan badan akan dijaga dan anda tidak akan mudah letih.
  • Latihan anaerobik dapat meningkatkan metabolisme dan mengekalkan otot tanpa lemak di dalam badan kerana membakar lebih banyak kalori semasa sesi latihan.
  • Apa-apa jenis senaman termasuk senaman anaerobik dapat merangsang pengeluaran endorfin yang dapat meningkatkan mood dan mencegah anda dari tekanan.
  • Selain osteoporosis, senaman anaerobik juga dapat melindungi kesihatan jantung dan menjaga kadar gula darah stabil, sehingga dapat mengurangkan risiko penyakit jantung dan diabetes.