Kecergasan

Sakit Badan Selepas Bersenam? Ini adalah Tanda Tubuh Badan

Bagi anda yang baru bersenam secara teratur, anda mungkin mengalami sakit dan sakit di beberapa bahagian otot. Tenang, sakit selepas bersenam adalah perkara biasa bagi sesiapa sahaja. Sekiranya sudah lama, biasanya rasa sakit akan hilang. Dia berkata bagaimanapun, jika demikian, tubuh anda telah menyesuaikan diri dengan kebiasaan latihan yang dilakukan. Lalu, berapa lama sakit badan selepas bersenam? Bagaimana badan menyesuaikan diri dengan latihan yang dilakukannya?

Ini adalah bagaimana tubuh menyesuaikan diri dengan latihan yang dilakukannya

Beberapa minggu pertama latihan

Pada masa ini, badan anda pasti akan merasa letih, sakit, dan sakit setelah bersenam. Sakit badan selepas bersenam adalah tanda bahawa anda betul-betul menyesuaikan diri dengan sukan yang anda lakukan.

Contohnya, anda yang tidak biasa berlari akan mengalami kesakitan pada otot paha, atau betis atau lutut. Kesakitan ini timbul kerana otot kaki tidak biasa melakukan latihan sebelumnya.

Ramai orang 'menyerah' pada masa ini kerana mereka merasa sakit selepas bersenam. Namun, jika anda mahukan badan yang lebih sihat dan lebih sihat, jangan biarkan kesakitan menghentikan anda.

Minggu ke-4 hingga minggu ke-16

Jangka masa ini memang cukup panjang, para pakar mengatakan bahawa pada fasa ini tubuh anda sudah mulai beradaptasi dan dapat bergerak dengan lebih baik semasa bersenam. Kesan sakit badan selepas bersenam tidak lagi dirasakan.

Selepas minggu ke-16

Pada minggu ini, badan biasanya sangat sesuai dengan beban latihan yang diberikan. Sebenarnya, pada masa ini perlu menambah berat badan supaya otot dapat terus bekerja. Sebabnya, memasuki minggu ini, otot-otot badan sudah mula beradaptasi dengan sempurna sehingga intensiti latihan mesti ditingkatkan lagi. L

Lalu apakah tanda-tanda jika intensiti latihan mesti ditingkatkan lagi?

Dalam beberapa keadaan, anda harus mengubah beban latihan, sama ada kerana terlalu mudah untuk badan, atau terlalu berat yang boleh membahayakan.

Anda memasuki fasa dataran tinggi

Fasa ini adalah ketika badan anda tidak lagi bertindak balas terhadap aktiviti senaman anda. Salah satu tanda adalah berat badan yang tidak lagi turun walaupun anda masih menggunakan diet yang sama.

Dilaporkan di halaman WebMD, keadaan ini menunjukkan anda harus membuat perubahan pada latihannya. Sekiranya anda biasa melakukan larian selama 40 minit di treadmill, sekarang anda harus melakukan pelbagai sukan dengan intensiti tinggi.

Contohnya, empat minit pertama kardio sekuat mungkin. Dua minit seterusnya melakukan latihan kekuatan. Kemudian ulangi kitaran ini lebih keras, dan lebih sukar lima kali. Dengan cara itu, kadar metabolisme anda akan meningkat lebih banyak daripada jika anda terus berjalan di treadmill selama 40 minit secara berterusan.

Anda bosan

Tanda pertama yang perlu anda perhatikan adalah ketika waktu latihan anda menjadi sangat membosankan. Anda mungkin lebih suka melakukan perkara lain daripada melakukan latihan biasa.

Kecederaan yang kerap

Ini juga boleh menjadi tanda bahawa anda terlalu banyak bersenam dan terlalu keras. Melakukan perkara yang sama berulang-ulang kali dengan beban yang terlalu banyak untuk badan akan membuatkan badan sering mengalami kecederaan semula.

Semasa anda melalui fasa ini, sebaiknya beri latihan anda dengan melakukan aktiviti lain agar badan anda pulih. Atau, anda boleh memilih aktiviti senaman dengan pergerakan yang lebih tenang seperti yoga atau Pilates.

Anda mula membenci amalan anda sendiri.

Sekiranya anda merasa latihan anda sama lagi, tidak ada perubahan, ini juga merupakan tanda bahawa anda perlu mengubah bentuk latihan dan berat badan yang anda lakukan. Ini akan mendorong anda untuk kembali menjalani latihan.