Kesihatan kulit

Kupas sepenuhnya Manfaat Air Beras untuk Merawat Rambut

Air basuh beras dikatakan mempunyai banyak faedah untuk kecantikan. Salah satu kebaikan air beras yang cukup dibincangkan adalah untuk kesihatan rambut. Benarkah air beras boleh digunakan untuk merawat rambut agar lebih sihat dan cantik? Bagaimana untuk menggunakannya? Lihat maklumat lengkap di bawah.

Kandungan air beras

Biji-bijian beras mengandungi 75 hingga 80 peratus pati. Air beras adalah air tepung yang tersisa setelah nasi direndam atau dimasak. Dipetik dari Medical News Today, air beras dianggap mengandungi vitamin dan mineral yang sama yang terdapat dalam beras, seperti:

 • Asid amino
 • Vitamin B
 • Vitamin E
 • Mineral
 • Antioksidan

Kebaikan air beras untuk rambut

Menggunakan air basuh beras untuk kesihatan dan rambut bukanlah perkara baru. Penemuan kuno menunjukkan bahawa rahsia penjagaan rambut wanita Jepun kuno adalah air beras. Para saintis dan jurusolek akhirnya telah melakukan pelbagai kajian mengenai keberkesanan air mencuci beras untuk mencantikkan dan menguatkan rambut.

Pada tahun 2010, hasil penyelidikan air mencuci beras menyatakan bahawa ramuan yang satu ini dapat mengurangkan geseran antara permukaan dan dapat meningkatkan keanjalan rambut. Sayangnya, kesimpulan dari penyelidikan ini berdasarkan contoh sejarah pada masa lalu sehingga tidak dapat dibuktikan secara saintifik.

Kajian lain juga dilakukan untuk mengetahui pelbagai faedah air mencuci beras untuk rambut. Dikutip dari Healthline, penyelidikan membuktikan bahawa inositol, bahan yang terdapat dalam air beras mampu meresap ke rambut yang rosak dan membaikinya dari dalam. Jadi, ini akan memberi kesan pada penampilan rambut yang sihat dan cantik. Sebenarnya, inositol dapat membantu melindungi rambut dari kerosakan pada masa akan datang.

Malangnya, penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan untuk menyokong bukti saintifik bahawa air beras mempunyai manfaat untuk kesihatan rambut. Walaupun begitu, anda masih boleh mencubanya sendiri dengan menggunakan air basuh beras untuk mengetahui seberapa berkesan ramuan ini untuk merawat kesihatan dan kecantikan rambut anda.

Bagaimana menyediakan air beras?

Berikut adalah beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mendapatkan air beras, iaitu:

Merendam nasi

Cara termudah untuk mendapatkan air basuh beras adalah dengan merendamnya. Berikut adalah langkah-langkahnya:

 1. Ambil cawan beras
 2. Basuh hingga bersih.
 3. Masukkan nasi ke dalam mangkuk dengan menambahkan 2-3 cawan air.
 4. Biarkan selama 30 minit.
 5. Saring air beras ke dalam mangkuk bersih.

Bertapai

Sebilangan orang mendakwa bahawa air beras yang ditapai mempunyai lebih banyak faedah daripada air beras biasa. Satu kajian tahun 2012 menyatakan bahawa zat fermentasi mempunyai jumlah antioksidan yang lebih tinggi.

Antioksidan dalam air beras yang diperam dipercayai dapat mencegah dan melawan kerosakan sel pada rambut dan kulit. Atas dasar ini, air basuh beras yang diperam dikatakan mempunyai lebih banyak faedah daripada sekadar air basuhan beras yang direndam.

Untuk mendapatkan air padi yang diperam, ikuti langkah 1 hingga 4 di bahagian merendam air padi. Seterusnya, sebelum anda menyaring, biarkan nasi yang direndam selama dua hari pada suhu bilik. Selepas dua hari, saring kembali beras ke dalam mangkuk bersih.

Memasak nasi

Cara ketiga untuk mendapatkan faedah air beras adalah memasaknya. Masukkan secawan air beras ke dalam periuk. Tambahkan dua kali jumlah air biasa semasa anda memasaknya. Semasa nasi dan air mendidih, tapis air beras ke dalam mangkuk bersih.

Cara menggunakan air basuh beras untuk rambut

Untuk mendapatkan faedah air beras yang optimum, anda boleh menggunakannya sebagai perapi. Berikut adalah langkah-langkahnya:

 1. Basuh rambut anda dengan syampu.
 2. Bilas bersih menggunakan air paip.
 3. Tuangkan air beras ke rambut anda dengan perlahan dan teliti.
 4. Urut kulit kepala dan biarkan hingga 20 minit.
 5. Bilas rambut hingga bersih dengan air paip.

Anda boleh merawat rambut dengan air beras dua kali seminggu. Selepas sebulan, perhatikan sebarang perubahan pada rambut anda. Sebilangan orang yang menggunakannya secara kerap mengakui bahawa rambut mereka menjadi lebih tebal dan lebih senang diuruskan. Oleh itu, buktikan sendiri kebaikan air beras dengan mencuba sendiri di rumah.