Gigi dan Mulut

4 Perbezaan antara Pendakap dan Invisalign untuk Meluruskan Gigi Anda

Sekiranya anda ingin meluruskan gigi yang tidak kemas, terdapat dua cara yang boleh anda pilih. Luruskan gigi dengan pendakap atau Invisalign. Berbanding dengan Invisalign, pendakap pasti lebih popular. Namun, masih bingung apakah fungsi dan faedah yang berbeza? Sebelum berjumpa doktor gigi untuk berunding, baca dahulu maklumat di bawah.

Luruskan gigi dengan pendakap atau lurus, kan?

Pendakap terdiri daripada pendakap logam yang dilekatkan pada gigi dan disatukan oleh wayar dan tali getah kecil. Sementara itu, Invisalign terbuat dari plastik bebas BPA jelas yang berbentuk seperti deretan gigi.

Walaupun tujuannya sama, pendakap dan invisalign mempunyai perbezaan. Oleh itu, sebelum anda memilih rawatan pergigian yang betul, perhatikan dahulu perbezaan berikut:

1. Cara memasang

Dengan pendakap, pendakap dengan gam akan dilekatkan pada gigi yang sebelumnya telah dibersihkan. Kemudian, pendakap akan diletakkan di gigi anda. Proses pemasangan menggunakan laser sehingga lem menjadi keras dan pendakap tidak mudah terkeluar.

Proses ini secara amnya tidak memakan masa yang lama, sekitar 30 minit. Walau bagaimanapun, jika keadaan gigi anda cukup teruk, masa pemasangannya boleh lebih lama. Tidak seperti pendakap, memasang Invisalign jauh lebih mudah. Permukaannya yang berongga membentuk barisan gigi sehingga anda boleh memasangkannya ke gigi.

2. Paparan alat

Setelah pendakap dipasang, gigi anda akan kelihatan seperti dilapisi dengan wayar dalam pelbagai warna. Sementara itu, Invisalign, yang berwarna jernih, hampir tidak kelihatan. Kecuali, jika invisalign mulai berubah menjadi kuning kerana sudah lama digunakan.

3. Cara menjaga

Membersihkan pendakap yang tidak boleh anda lakukan sendiri. Anda memerlukan bantuan doktor dan ia dilakukan secara berkala setiap bulan. Rawatan yang boleh anda lakukan adalah menggosok gigi dan bersihkan antara makanan yang terlibat.

Tidak seperti pendakap gigi, rawatan Invisalign lebih mudah kerana dapat dikeluarkan dengan mudah. Anda boleh menggosok invisalign dengan berus, sabun dan air.

4. Kesan

Pada mulanya, pemasangan pendakap gigi menyebabkan rasa tidak selesa di mulut, seperti rasa sakit sedikit atau perasaan sesuatu tersekat di mulut. Sekiranya rawatan tidak betul, gigi boleh berubah warna kerana membersihkan gigi lebih sukar.

Di samping itu, anda akan sukar untuk makan makanan yang melekit dan keras. Sementara itu, menggunakan Invisalign mungkin menyukarkan anda menggerakkan gigi dan bercakap.