Pemakanan

Kelebihan Stingray dan Kandungan Pemakanannya |

Melihat bentuknya yang tidak biasa, anda mungkin tidak menyangka ikan pari biasa dimakan di Indonesia. Orang yang makan ikan pari tidak hanya menyukai rasanya, tetapi juga mencari faedah yang dimilikinya.

Kandungan pemakanan ikan pari

Ikan pari adalah ikan dari keluarga yang sama dengan ikan yu dan skate. Haiwan ini memiliki bentuk yang rata dengan kerangka yang didominasi oleh tulang rawan, berbeza dengan kebanyakan ikan yang memiliki kerangka tulang keras.

Selain Indonesia, hidangan ikan pari juga dimakan di Vietnam, Malaysia, Amerika Syarikat, ke Islandia. Daging ikan pari biasanya diproses menjadi ikan bakar, goreng, salai, atau dijadikan mangut (kari pedas).

Pelbagai kelebihan ikan pari berasal dari kandungan nutriennya yang pelbagai. Lancarkan halaman slismBerikut adalah gambaran keseluruhan kandungan nutrien yang akan anda perolehi dari pengambilan 200 gram: fillet Stingray.

 • Tenaga: 168 kcal
 • Protein: 38.2 gram
 • Lemak: 0.6 gram
 • Karbohidrat: 0.2 gram
 • Vitamin A: 4 mikrogram
 • Tiamin (Vitamin B1): 0.1 miligram
 • Riboflavin (Vitamin B2): 0.24 miligram
 • Niacin (Vitamin B3): 5 miligram
 • Pyridoxine (Vitamin B6): 0.5 miligram
 • Cobalamin (Vitamin B12): 7.4 mikrogram
 • Vitamin D: 6 mikrogram
 • Natrium: 540 miligram
 • Kalium: 220 miligram
 • Kalsium: 8 miligram
 • Magnesium: 36 miligram
 • Fosforus: 340 miligram
 • Besi: 1.8 miligram
 • Zink (zink): 1 miligram

Manfaat ikan pari untuk kesihatan

Seperti ikan pada umumnya, pengambilan ikan pari juga berpotensi memberikan manfaat kesihatan. Berikut adalah sebahagian daripadanya.

1. Memelihara tulang dan gigi yang kuat

Pengambilan daging ikan pari mungkin bermanfaat untuk tulang dan gigi anda. Sebabnya adalah kerana ikan berdaging lembut ini mengandungi kalsium dan fosforus yang penting untuk menjaga tulang dan gigi yang kuat.

Menurut Kementerian Kesehatan Indonesia, orang dewasa perlu mendapatkan pengambilan kalsium dan fosfor masing-masing sebanyak 1,000 miligram dan 700 miligram sehari. Kalsium dalam ikan pari kecil, tetapi kandungan fosfor dapat memenuhi 50% keperluan anda.

2. Mengurangkan risiko anemia

Stingrays nampaknya mempunyai manfaat bagi anda yang terdedah kepada anemia. Salah satu penyebab anemia adalah kekurangan vitamin B12 dan zat besi. Sebenarnya, tubuh memerlukan kedua-duanya untuk membentuk sel darah merah yang sihat.

Pengambilan ikan pari boleh membantu mengurangkan risiko anemia. Ini kerana ikan pari mengandungi zat besi yang hampir setara dengan 25% daripada keperluan orang dewasa. Kandungan vitamin B12 hampir dua kali ganda keperluan orang dewasa.

3. Sumber protein yang baik

Stingrays dikelaskan sebagai makanan berprotein tinggi. Dengan memakan satu keping ikan pari, anda boleh mendapatkan 38.2 gram pengambilan protein. Jumlah ini bahkan lebih daripada 50% daripada keperluan protein orang dewasa mengikut kadar kecukupan pemakanan.

Bukan hanya itu, kandungan fosforus dalam ikan ini juga membantu pembentukan protein dalam sel-sel badan. Sekiranya anda ingin memanfaatkan faedah ini, sekali-sekala cuba memasukkan potongan ikan pari panggang atau salai dalam menu mingguan anda.

4. Membantu menjaga kesihatan jantung

Sebilangan lemak yang terkandung dalam ikan pari adalah asid lemak omega-3. Pelbagai kajian membuktikan bahawa asid lemak omega-3 dapat membantu mengawal kadar kolesterol dan menurunkan kadar trigliserida darah.

Lemak sihat ini juga dapat meningkatkan kadar kolesterol "baik" yang disebut lipoprotein berketumpatan tinggi (HDL). HDL akan membantu mengekalkan kestabilan kolesterol total dan mencegah pembentukan plak saluran darah yang boleh menyebabkan strok.

Kesan negatif penggunaan ikan pari

Walaupun ikan pari mempunyai manfaat kesihatan, anda masih perlu mengehadkan bahagiannya. Seperti ikan lain yang hidup di perairan dalam, ikan pari sering tercemar dengan merkuri dan bahan kimia yang disebut biphenyl yang diklorin (PCB).

Pendedahan kepada sebilangan kecil PCB tidak berbahaya. Walau bagaimanapun, kajian haiwan makmal menunjukkan bahawa pendedahan jangka panjang kepada PCB dapat merosakkan sistem imun, saraf, peredaran darah, endokrin, dan pencernaan.

Wanita hamil yang makan ikan pari lebih berisiko melahirkan anak dengan kepala yang lebih kecil, berat lahir rendah, dan gangguan perkembangan otot. Selain itu, PCB juga boleh mempengaruhi kemampuan memori dan pembelajaran anak.

Anda boleh mengurangkan risiko ini dengan membuang kulit, organ, dan lemak ikan pari sebelum memprosesnya. Sebabnya, bahagian ini biasanya menyerap toksin dan bahan kimia yang paling banyak.

Gunakan kaedah memasak yang sihat yang dapat menghilangkan lemak berlebihan dari daging ikan, seperti memanggang. Jangan lupa, hadkan pengambilan anda sehingga anda dapat memperoleh manfaat ikan pari tanpa kesan negatif pada kesihatan.