Kesihatan kulit

Rawatan Psoriasis: Minum Dadah untuk Terapi Melalui Suntikan

Psoriasis adalah penyakit kulit berulang yang tidak dapat disembuhkan. Walau bagaimanapun, gejala psoriasis dapat diatasi dengan penggunaan ubat. Sebilangan besar ubat psoriasis berfungsi untuk menghilangkan rasa gatal, radang, dan kemerahan. Apakah pilihan rawatan psoriasis?

Pelbagai rawatan untuk psoriasis

Keadaan psoriasis yang dialami oleh setiap orang pastinya berbeza. Oleh itu, rawatan yang diberikan juga harus disesuaikan dengan jenis penyakit, keparahan, dan kawasan kulit yang terkena.

Biasanya, pakar dermatologi akan memulakan rawatan dengan ubat yang lebih ringan seperti krim topikal yang disapu pada kulit. Sekiranya ternyata psoriasis tidak bertambah baik, doktor akan beralih kepada ubat yang lebih kuat.

Ubat psoriasis topikal

Ubat topikal atau ubat topikal adalah rawatan lini pertama untuk gejala psoriasis ringan hingga sederhana. Ubat yang digunakan pada kulit boleh berupa krim, salap, losyen, atau gel. Bagi orang yang menderita psoriasis kulit kepala, terdapat juga beberapa syampu khas yang dapat mengatasi gejala tersebut.

1. Kortikosteroid topikal

Krim dan salap kortikosteroid adalah sejenis ubat topikal yang biasa digunakan untuk melegakan gejala psoriasis. Ubat topikal ini dibuat dari hormon kortikosteroid semula jadi yang dihasilkan oleh kelenjar adrenal.

Ubat ini membantu merawat gejala psoriasis dengan mengawal tindak balas keradangan di badan yang mempengaruhi kulit, mengurangkan bengkak dan kemerahan yang disebabkan oleh plak, dan melicinkan tekstur kulit yang terkena psoriasis.

Terdapat beberapa kortikosteroid ringan yang boleh digunakan tanpa resep. Walau bagaimanapun, krim kortikosteroid tidak boleh digunakan secara sembarangan.

Krim ini juga tidak digalakkan untuk digunakan berulang-ulang dalam jangka masa panjang kerana kemudiannya akan menyebabkan kesan sampingan yang berbahaya. Atas sebab ini, doktor akan memberikan dos dengan peraturan penggunaan yang betul.

2. Retinoid topikal

Retinol adalah turunan vitamin A yang melambatkan aktiviti pertumbuhan sel kulit yang tidak normal. Ubat ini akan menjadikan proses regenerasi sel kulit kembali pada kadar normal sehingga tidak menyebabkan penebalan permukaan kulit.

Akibatnya, proses regenerasi sel kulit akan kembali ke tahap normal sehingga tidak menyebabkan penebalan permukaan kulit. Retinol juga melambatkan proses keradangan. Walau bagaimanapun, tindakan retinol tidak sepantas kortikosteroid topikal.

Rawatan psoriasis dengan retinoid topikal mempunyai kesan sampingan yang lebih sedikit. Walau bagaimanapun, wanita yang sedang atau sedang merancang untuk hamil tidak boleh menggunakan retinoid kerana boleh meningkatkan risiko melahirkan bayi dengan cacat lahir.

Tazarotene adalah ubat retinoid yang sering digunakan untuk psoriasis.

3. Analog vitamin D

Analog vitamin D adalah ubat yang dibuat dari vitamin D sintetik yang dapat membantu memperlambat pertumbuhan sel kulit. Doktor boleh menetapkan ubat ini sendiri atau bersama dengan ubat lain untuk merawat psoriasis ringan hingga sederhana.

Sebilangan ubat yang mengandungi kandungan ini adalah calcipotriene dan calcitriol.

4. Dithranol

Dithranol atau anthralin adalah ubat yang telah digunakan untuk merawat psoriasis selama lebih dari 50 tahun. Ubat ini dapat menekan pengeluaran sel kulit dan melegakan gejala lain.

Ubat ini biasanya digunakan sebagai rawatan jangka pendek di hospital dan bersama dengan fototerapi.

Pilihan Ubat Doktor dan Rawatan Rumah untuk Penyakit Kulit

5. Krim atau salap tar arang batu

Tar arang batu atau arang batu adalah minyak arang batu tebal dan bertekstur berat. Kandungan dalam ubat ini dipercayai berfungsi untuk mengurangkan gatal-gatal dan keradangan pada kulit.

Ubat psoriasis ini boleh meninggalkan noda pada pakaian dan mempunyai bau yang tidak menyenangkan. Oleh itu, anda mesti berhati-hati semasa menyapukannya pada kulit. Apabila kandungannya tar arang batu-tinggi, ubat itu mesti digunakan mengikut preskripsi doktor.

6. Krim asid salisilik

Krim asid salisilik adalah keratolitik, yang bermaksud ia mempunyai agen pengelupasan. Biasa digunakan untuk menumpahkan sel-sel kulit mati, dalam rawatan psoriasis krim ini berfungsi menghilangkan sisik kulit keperakan dan membantu melembutkan kulit.

Walaupun cenderung selamat, krim yang mengandungi asid salisilik yang kuat juga dapat menyebabkan kerengsaan jika dibiarkan pada kulit terlalu lama. Sebelum memilih ubat ini, pastikan anda berunding dengan doktor anda.

7. Syampu psoriasis kulit kepala

Mengatasi psoriasis kulit kepala memerlukan bantuan syampu dengan kandungan ubat khas. Syampu psoriasis biasanya mengandungi asid salisilik, tar arang batu, atau steroid, atau gabungan ubat-ubatan ini. Syampu khas untuk merawat psoriasis hanya boleh dibeli dengan menebus preskripsi doktor

Cara menggunakannya sama seperti syampu biasa. Sapukan pada kulit kepala dan urut syampu di kawasan yang bermasalah. Kemudian, biarkan selama beberapa minit sebelum dibilas sehingga bahan-bahan dalam syampu dapat menyerap ke kulit kepala.

8. Pelembap

Tidak berfungsi sebagai ubat utama, penggunaan pelembap juga sangat penting bagi pesakit psoriasis. Pelembap dapat mengurangkan simptom seperti kemerahan dan gatal-gatal dan membantu proses penyembuhan kulit.

Perlu diingat, tidak semua pelembap selamat digunakan pada kulit dengan psoriasis. Sebelum memilih pelembap, anda harus mengetahui betapa teruknya keadaan kulit anda, jenis psoriasis yang anda ada, dan bahan-bahan dalam pelembap itu sendiri.

Beberapa bahan dalam pelembap yang selamat untuk pesakit psoriasis adalah retinoid, vitamin D, tar arang batu, dan asid salisilik.

Rawatan psoriasis melalui terapi sistemik (ubat dan suntikan)

Sekiranya keradangan kulit teruk atau tidak bertindak balas terhadap rawatan topikal, pentadbiran sistemik ubat diperlukan. Rawatan sistemik bermaksud pemberian ubat melalui aliran darah sehingga zat ubat itu beredar ke seluruh badan.

Pentadbiran ubat secara sistematik boleh dilakukan dengan minum (ubat oral) atau dengan suntikan (melalui suntikan). Berikut adalah beberapa pilihan.

1. Methotrexate

Methotrexate mengurangkan pengeluaran sel kulit dan menekan tindak balas imun. Doktor biasanya menetapkan ubat ini untuk kes-kes psoriasis sederhana hingga teruk.

Ubat ini adalah salah satu rawatan yang paling berkesan untuk penghidap psoriasis eritroderma atau psoriasis pustular. Kini, ubat methotrexate juga telah mula diberikan untuk merawat psoriatik arthritis.

Walau bagaimanapun, ubat ini juga mempunyai kesan sampingan termasuk kehilangan selera makan, keletihan, dan sakit perut. Menurut National Psoriasis Foundation, penggunaan jangka panjang dapat menyebabkan kerosakan hati dan penurunan sel darah merah dan putih dan platelet.

Wanita yang sedang atau berpotensi hamil tidak boleh menggunakan methotrexate kerana risiko kehamilan ektopik dan keguguran. Lelaki yang sedang atau baru mengambil ubat ini juga harus mengelakkan pembuahan.

Psoriasis Pustular (Psust Pustular)

2. Siklosporin

Cyclosporine adalah ubat yang sangat berkesan untuk menekan sistem imun. Doktor biasanya hanya menetapkan ubat ini untuk kes psoriasis yang teruk kerana boleh melemahkan sistem imun.

Ubat ini hanya diresepkan untuk jangka masa sekitar tiga hingga enam bulan. Kerana, ubat ini dapat menimbulkan risiko tekanan darah tinggi. Atas sebab ini, pesakit harus menjalani ujian tekanan darah secara berkala semasa mengambil siklosporin.

3. Retinoid oral

Retinoid oral dapat merawat psoriasis sederhana hingga teruk dengan mengurangkan pengeluaran sel kulit. Ubat ini boleh digunakan bersamaan dengan prosedur terapi cahaya.

Retinoid oral mempunyai kesan sampingan yang besar. Doktor boleh memerintahkan ujian darah secara berkala untuk memeriksa kolesterol. Satu-satunya retinoid oral yang diluluskan oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah AS (FDA) untuk rawatan psoriasis adalah acitretin (Soriatane).

4. Hidroksiurea

Hydroxyurea boleh digunakan dengan fototerapi, tetapi tidak seefektif siklosporin dan metotreksat. Kesan sampingan yang mungkin termasuk anemia dan penurunan sel darah putih dan platelet.

Wanita yang sedang atau sedang merancang untuk hamil tidak boleh menggunakan hidroksiurea kerana boleh meningkatkan risiko kecacatan kelahiran dan keguguran.

5. Imunomodulator

Immunomodulator adalah kelas ubat baru yang mensasarkan tindak balas imun badan. Ubat ini diberikan melalui suntikan atau IV (infus). Doktor biasanya menetapkan ubat ini untuk kes sederhana hingga teruk yang tidak bertindak balas terhadap terapi tradisional.

Beberapa yang digunakan untuk rawatan psoriasis termasuk yang berikut.

  • Adalimumab (Humira)
  • Alefacept (Amevive)
  • Etanercept (Enbrel)
  • Golimumab (Simponi)
  • Infliximab (Remicade)
  • Ustekinumab (Stelara)
  • Thioguanine

Sebilangan besar rawatan sistemik mempunyai kesan sampingan yang serius. Oleh itu, doktor mengehadkan penggunaannya hanya untuk kes yang lebih teruk.

Kenali struktur kulit manusia, termasuk jenis dan fungsinya

Terapi sebagai rawatan psoriasis

Sumber: Pukul Psoriasis

Kadang kala, rawatan sistemik juga digabungkan dengan rawatan terapeutik seperti fototerapi. Selain itu, terdapat juga beberapa terapi lain yang dapat merawat psoriasis.

1. Fototerapi

Fototerapi adalah prosedur terapi menggunakan pendedahan cahaya ultraviolet buatan pada kulit yang terkena psoriasis. Pelbagai jenisnya adalah seperti berikut.

  • Fototerapi UVB: terapi menggunakan sinar UVB buatan dan boleh digunakan untuk merawat psoriasis ringan. Kotak pemancar UVB akan diarahkan ke kawasan badan yang bermasalah. Kaedah ini boleh menyebabkan kesan sampingan dalam bentuk kulit kering dan kemerahan.
  • PUVA: PUVA atau psoralen ultraviolet A dilakukan pada pesakit dengan psoriasis sederhana hingga teruk. Pesakit mesti memohon atau mengambil psoralen terlebih dahulu, kemudian memasukkan kotak cahaya UVA untuk menjalani terapi.
  • Terapi Goeckerman: terapi rawatan psoriasis dalam bentuk gabungan rawatan cahaya UVB dengan tar arang batu (tar arang batu). Tujuan penggunaan tar arang batu adalah untuk membuat kulit bertindak balas dengan lebih baik terhadap sinar UVB.

2. Laser pewarna nadi

Sekiranya rawatan lain tidak berjaya, doktor anda mungkin mengesyorkan agar anda menjalani laser pewarna berdenyut. Laser ini akan memusnahkan saluran darah kecil di kawasan kulit yang terkena psoriasis untuk mengurangkan pertumbuhan sel menggunakan pewarna organik yang dicampurkan dengan pelarut.

3. Akupunktur

Selain terapi yang telah disebutkan, terapi akupunktur dengan media jarum juga dikatakan sebagai rawatan alternatif untuk merawat gejala psoriasis.

Akupunktur sendiri telah lama menjadi kaedah rawatan untuk pelbagai penyakit. Terapi ini dipercayai mencetuskan zat penghilang rasa sakit di dalam badan dan meningkatkan aliran darah dengan merangsang saraf, otot, dan tisu penghubung.

Ini sememangnya berguna untuk mengurangkan gejala sakit dan sakit, terutamanya jika anda juga mengalami psoriatik arthritis.

Di samping itu, akupunktur juga boleh menjadi penghilang tekanan yang sering menyerang penderita psoriasis. Walau bagaimanapun, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum menjalani terapi ini.

Vitamin dan makanan tambahan untuk rawatan psoriasis

Pengambilan vitamin dan makanan tambahan dapat membantu proses rawatan psoriasis. Sebilangan vitamin termasuk vitamin A, vitamin D, dan vitamin C.

Vitamin A terkandung dalam banyak krim ubat psoriasis dan berfungsi untuk melambatkan pertumbuhan sel. Anda juga boleh mengambil suplemen vitamin A yang tidak mempunyai banyak kesan sampingan seperti krim. Namun, ia harus mengikut nasihat doktor.

Vitamin D telah diketahui dapat menyumbang dengan baik dalam mengurangkan keradangan di dalam badan. Vitamin ini dapat membantu menghilangkan atau mencegah psoriasis plak. Anda boleh mendapatkannya dari matahari dengan berjemur selama beberapa minit, serta dari pelbagai makanan dan minuman seperti susu dan tuna.

Vitamin C mengandungi antioksidan yang berperanan besar dalam mencegah kerosakan yang berkaitan dengan tekanan oksidatif, yang baik untuk membantu merawat psoriasis. Anda boleh mendapatkan pengambilan dari buah sitrus, buah beri, dan sayur-sayuran hijau.

Pelbagai Jenis Vitamin untuk Kulit yang sihat, cerah dan awet muda

Selain vitamin, Omega-3 dikatakan dapat membantu merawat psoriasis. Omega-3 yang berasal dari asid lemak memainkan peranan penting dalam menghalang keradangan sel yang dialami oleh pesakit.

Penggunaan omega-3 untuk mengurangkan gejala psoriasis ditunjukkan dalam sebuah kajian yang diterbitkan pada tahun 2014. Para penyelidik melakukan 15 percubaan, 12 di antaranya menunjukkan peningkatan gejala dari omega-3 dosis tinggi. Beberapa gejala yang mengurangkan adalah kemerahan kulit, kerak, dan gatal.

Kerana badan tidak dapat menghasilkan omega-3 sendiri, anda boleh mendapatkannya dari makanan tambahan dan beberapa makanan seperti salmon, sardin, ikan teri, dan telur.

Cara mengubati psoriasis melalui ubat perubatan masih menjadi penyelesaian utama. Walau bagaimanapun, anda juga harus terus membuat perubahan gaya hidup dan pemakanan untuk kulit agar dapat pulih. Sekiranya anda masih mempunyai soalan, bincangkannya dengan doktor anda.