Keibubapaan

3 Sebab Mengapa Bayi Baru Lahir Sepanjang Masa, Adakah Biasa?

Apabila anda baru melahirkan, tentu terasa seronok dan ingin terus bermain dengan anak kecil anda. Malangnya, bayi yang baru lahir biasanya tidur sepanjang hari. Walaupun sering tidur, dia menjadi malas untuk menyusu. Adakah anda perlu risau? Mari lihat penjelasan berikut.

Mengapa bayi yang baru lahir tidur sepanjang masa?

Kadang kala ibu mendapati bayi tidur sepanjang hari dan terjaga pada waktu malam. Ini biasanya membuat anda merasa terharu dengan mengubah corak tidur.

Jadi mengapa bayi yang baru lahir tidur sepanjang masa? Inilah sebabnya.

1. Menyesuaikan diri dengan persekitaran baru

Semasa bayi baru lahir, dia masih dalam proses menyesuaikan diri dengan persekitaran baru. Sebelumnya dia berada di dalam rahim di mana siang dan malam tidak ada.

Itulah sebabnya pada minggu-minggu pertama kelahirannya dia masih sukar menentukan corak tidur. Namun, ketika dia semakin tua, dia akan perlahan-lahan mengikuti pola tidurnya.

2. Bayi yang baru lahir mempunyai REM yang berbeza

REM atau pergerakan mata yang cepat adalah keadaan di mana seseorang telah kehilangan kesedaran semasa tidur. Dalam keadaan ini anda akan mempunyai impian.

Melancarkan Kesihatan Kanak-kanak Stanford, bayi yang baru lahir mempunyai jangka masa REM yang berbeza dari orang dewasa. Dia berada dalam fasa REM yang lebih pendek dan untuk sampai ke fasa itu dia memerlukan masa yang lebih lama.

Itulah yang menyebabkan dia memerlukan masa tidur yang lebih lama untuk memasuki fasa tidur yang mendalam.

3. Bayi yang baru lahir memerlukan banyak tidur

Bayi yang baru lahir mahu tidur sepanjang masa kerana mereka sangat memerlukannya. Bagi bayi di bawah usia satu bulan, jumlah keseluruhan tidur yang dia perlukan adalah 16 jam sehari, iaitu 8 jam pada waktu malam dan 8 jam pada siang hari.

Kemudian setelah berumur satu bulan, waktu tidur yang diperlukan adalah 15 jam 30 minit, usia 3 bulan 15 jam, dan usia 6 bulan 14 jam. Keperluan untuk tidur yang mencukupi adalah yang menyebabkan bayi yang baru lahir tidur secara berterusan.

Adakah normal bayi yang baru lahir tidur sepanjang masa?

Sekiranya si kecil tidur sepanjang masa, sebenarnya perkara biasa Macam mana boleh jadi , Puan. Jadi anda tidak perlu risau.

Namun, yang perlu anda atasi adalah kebiasaan tidur sepanjang hari dan berjaga pada waktu malam kerana ini pasti akan mengganggu aktiviti anda.

Perlahan-lahan cuba mengubah tabiat. Usahakan agar dia tidak tidur terlalu lama pada waktu siang sehingga dia dapat tidur lebih lena pada waktu malam.

Anda boleh meluangkan masa untuk bermain dengannya di siang hari untuk mengelakkannya tidur terlalu lama. Anda boleh melakukan ini selagi anda dapat memastikan jumlah keseluruhan waktu tidur si kecil anda mencukupi.

Adakah bayi mesti bangun setiap 2 jam untuk memberi makan?

Bayi baru lahir yang selalu tidur kadangkala melangkau jadual makan. Walaupun usia di bawah 1 bulan, bayi memerlukan susu ibu setiap 2 jam.

Ibu mungkin akan merasa kasihan kerana terpaksa membangunkannya dari tidur. Sebenarnya, menyusu adalah aktiviti yang tidak kurang pentingnya daripada tidur. Ini perlu agar pengambilan pemakanan anak tetap dipenuhi.

Oleh itu, jika anak kecil anda masih tidur walaupun sudah tiba masanya untuk memberi makan, tidak menjadi masalah jika ibu membangunkannya.

Untuk mengelakkan dia terganggu ketika dia membangunkan anda, cubalah sesuatu yang lembut, seperti:

 • perlahan-lahan membelai pipinya,
 • sebut namanya perlahan, atau
 • menggegarkan badannya perlahan.

Ibu juga boleh membawa puting ke pipinya sehingga dia dapat menghidu susu. Aroma itu mungkin akan membuatnya merasa enak dan membangunkannya untuk makan.

Hati-hati dengan sindrom kematian secara tiba-tiba semasa bayi sedang tidur

Tidur bayi yang baru lahir sebenarnya adalah perkara semula jadi. Apa yang perlu anda perhatikan adalah sindrom kematian mengejut atau sindrom kematian bayi secara tiba-tiba (SIDS) adalah kematian semasa bayi sedang tidur.

Melancarkan Klinik Mayo, SIDS pada umumnya berlaku pada bayi di bawah usia satu tahun. Malangnya, penyebab sebenar sindrom ini belum dijumpai. Kerana keadaan ini tidak simptomatik dan berlaku pada bayi yang sihat.

Untuk mengelakkan SIDS, disarankan agar anda melakukan perkara berikut.

 • Beri imunisasi lengkap mengikut usia anak anda.
 • Letakkan bayi dalam keadaan terlentang sehingga saluran udara lancar.
 • Gunakan tempat tidur yang cenderung padat atau tidak terlalu lembut.
 • Pastikan tempat tidur luas dan jauh dari objek yang boleh jatuh di atasnya dan menyekat saluran udara.
 • Tidur di sebelah bayi supaya pergerakannya lebih terjaga.
 • Elakkan asap rokok kerana boleh mengganggu pernafasan si kecil anda.
 • Jauhkan bayi daripada terlalu panas.
 • Jangan berikan madu kepada bayi yang berumur di bawah 1 tahun. Sebabnya, madu boleh menyebabkan botulisme akibat jangkitan bakteria yang diduga berkaitan dengan SIDS.
Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌