Kecergasan

9 Cara Meningkatkan Motivasi Sukan untuk Mencapai Matlamat Sihat Anda

Senaman penting untuk menjaga kesihatan badan dan sentiasa cergas. Tetapi motivasi untuk bersenam sama pentingnya untuk kesihatan anda.

Cara terbaik untuk tetap termotivasi adalah membiasakan diri dengan jadual latihan biasa dan mematuhinya matlamat anda sihat. Berikut adalah langkah-langkah agar motivasi latihan anda tidak redup.

Perkara yang boleh anda lakukan sebagai motivasi sukan

1. Tetapkan matlamat yang munasabah

Agar motivasi latihan anda tidak kendur, silakan atur matlamat permulaan. Sebagai contoh, anda ingin menurunkan berat badan sebanyak 10 kg dan mensasarkannya untuk dilakukan dalam masa 2 bulan.

Harus diingat, menurut Gerald Endress, seorang psikologi latihan di Duke Center for Living di North Carolina, pemula biasanya mahukan hasil segera yang maksimum. Namun, mereka cenderung terbeban dengan memaksa diri untuk bersenam selama 1 hingga 2 jam sehari.

Malangnya, memaksa latihan seperti itu hanya menjadikan motivasi anda untuk bersenam lebih lemah dan lemah. Ini kerana badan tidak letih dan hanya merasa letih.

Dianjurkan untuk membuat tujuan yang lebih masuk akal dan sesuai dengan kemampuan kita, seperti melakukan senaman 2 hingga 3 kali seminggu selama 20-30 minit. Anda juga boleh memberi masa yang mencukupi, selama 3 hingga 4 bulan, untuk menurunkan 10 kg dan kekal sihat.

2. Buat nota sukan

Supaya motivasi untuk bersenam anda tidak kendur, cuba buat log latihan. Boleh dibuat dalam bentuk jurnal di talian atau dalam buku nota. Anda boleh menuliskan berapa banyak kemajuan yang anda buat duduk, berapa sentimeter pengurangan pinggang, atau berapa kilogram berat badan yang hilang dalam jangka masa tertentu. Ini akan mendorong anda untuk terus bersenam.

3. Tidak mengapa jika anda berhenti bersenam 1-2 kali

Tidak dapat dinafikan bahawa anda akan kehilangan satu atau dua sukan mengikut jadual yang telah anda buat. Sekiranya anda tahu bahawa anda pasti akan "melangkau" latihan 1-2 kali, anda hanya perlu bersikap realistik, jangan merasa bersalah. Dengan cara itu, mental anda akan lebih bersedia menerimanya, dan bahkan tidak menjadikannya alasan untuk berputus asa dan malas untuk bersenam.

4. Fokus pada diri sendiri

Semasa anda bersenam, akan selalu ada orang lain yang lebih sihat atau menurunkan berat badan dengan lebih cepat. Endress mengatakan bahawa untuk mengelakkan motivasi latihan anda menurun, jangan membandingkan diri anda dengan mereka. Jangan biarkan mereka menghalangi matlamat anda. Fokus pada matlamat, kemajuan dan pasti diri anda.

5. Minta sokongan orang sekeliling

Untuk memastikan motivasi latihan anda tetap tinggi, cari rakan, keluarga, rakan kongsi, rakan sekerja, yang akan mendorong anda untuk terus berusaha. Mintalah mereka untuk terus menyokong kehidupan sihat anda.

6. Cari sukan yang menyeronokkan

Motivasi sukan boleh hilang jika anda bosan dengan latihan yang anda lakukan. Untuk mengatasinya, cubalah mencari senaman yang menyeronokkan, bukan hanya perlu berjoging sendirian atau mengangkat beban di rumah Gim . Cuba sukan seperti zumba, bola keranjang atau bola sepak untuk menghilangkan rasa bosan. Bersenam dengan pasukan atau rakan dapat meningkatkan motivasi sukan.

7. Biasakan bersenam bermula dari 7 minit

Paksa diri anda melakukan senaman hanya selama 7 minit. Ini boleh menjadi rujukan latihan kecil yang akan memberi kesan besar pada hasilnya jika dilakukan secara berkala. Setelah selesai, tanya diri anda, adakah anda masih mahu meneruskan? Jika tidak, anda boleh melakukan beberapa sesi latihan lain yang lebih kecil sepanjang hari, bukannya melakukan satu latihan yang panjang.

8. Anda tidak perlu selalu ke gimnasium

Apabila jadual anda terlalu sibuk, jangan luangkan masa 30 minit untuk ke gimnasium. Untuk mengalahkannya agar anda dapat terus berolahraga, gunakan video latihan Youtube dari rumah sahaja. Sekurang-kurangnya anda masih boleh membakar kalori dan bersenam secara teratur walaupun anda tidak perlu pergi ke gimnasium.

9. Beri hadiah kepada diri sendiri

Sekiranya matlamat sukan anda hampir tercapai atau berjaya dicapai, berikan hadiah untuk kejayaan anda. Fikirkan apa hadiah yang dapat anda berikan sebagai motivasi untuk bersenam. Pilih hadiah seperti pakaian baru, urut, lagu baru, permainan video, apa sahaja yang anda mahu nikmati.