Ubat dan Makanan Tambahan

Bagaimana Mengenali Dadah Palsu? •

Pasti anda sering membeli ubat-ubatan, mulai dari ubat untuk penyakit kecil hingga ubat untuk penyakit serius. Tetapi, adakah ubat yang anda beli dijamin berkualiti? Setiap kali anda membeli ubat, adakah anda selalu memeriksa kesahihan ubat tersebut? Hati-hati, sekarang ada banyak ubat palsu yang beredar.

Apa itu ubat palsu?

Sebelum membincangkan apakah ciri-ciri ubat palsu, anda harus terlebih dahulu memahami apa yang dipanggil ubat palsu. Sebenarnya, ubat ini boleh sangat serupa dengan ubat yang asli, tetapi mempunyai kualiti yang berbeza.

Menurut Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat (FDA), ubat palsu adalah ubat yang dijual dengan nama produk, tetapi tidak mempunyai lesen yang jelas. Ini boleh berlaku untuk nama jenama dan juga produk generik, di mana identiti sumbernya disalahtafsirkan dengan cara yang menunjukkan bahawa ubat tersebut adalah produk yang diluluskan asal.

Beberapa aspek yang dapat disebut sebagai ubat palsu adalah:

 • Dadah yang tidak mengandungi bahan aktif
 • Dadah dengan bahan aktif, tetapi dalam jumlah yang rendah atau dalam jumlah yang sangat berlebihan
 • Dadah dengan bahan aktif yang berbeza atau tidak sesuai
 • Dadah dengan pembungkusan palsu

JUGA BACA: Benarkah anda tidak boleh minum ubat dengan susu?

Bagaimana mengenali ciri-ciri ubat palsu?

Secara diam-diam, ternyata banyak industri dalam skala besar sengaja menghasilkan ubat palsu, tentunya dengan tujuan untuk memperoleh keuntungan. Untuk membasmi masalah ini, BPOM secara rutin memantau ubat-ubatan yang beredar di Indonesia. Walaupun BPOM telah melakukan pengawasan untuk membasmi peredaran ubat-ubatan palsu, anda sebagai pengguna juga harus pandai mengenalinya.

Berikut adalah beberapa petua untuk mengesan ubat palsu:

1. Pastikan anda membeli ubat di farmasi, bukan di kedai ubat

Ubat yang dijual di farmasi dijamin asli. Walaupun ubat yang anda beli termasuk ubat ringan untuk menghilangkan batuk dan selsema atau untuk menghilangkan pening, anda tetap harus membelinya di farmasi. Jangan cuai membeli ubat.

2. Perhatikan bungkusan ubat

Adakah bungkusan ubat telah rosak? Adakah pembungkusan ubat masih tertutup rapat dan tidak ada perubahan pada pembungkusan produk? Anda mesti berjaga-jaga sebelum membuat keputusan untuk membeli ubat tersebut. Kadang kala, ubat palsu dijual tanpa menggunakan pembungkusan dan tanpa label. Perubahan atau perbezaan sedikit pun dalam bungkusan ubat, anda harus mencurigainya. Ingat, ubat palsu boleh sangat serupa dengan ubat sebenar.

3. Periksa tarikh luput ubat dan izin pengedaran

Ubat palsu biasanya merangkumi tarikh luput yang dapat dibezakan dengan ubat asal, contohnya tarikh luput yang dicetak sukar dibaca, tarikh luput hanya ditampal atau diganti dengan tulisan pen, atau bahkan tidak termasuk tarikh luput. Tarikh luput juga boleh dalam bentuk cap. Setem palsu ini dapat kehilangan dakwat dengan mudah jika digosok. Selain itu, periksa juga izin pengedaran dadah. Dadah palsu biasanya juga tidak mempunyai izin pengedaran. Walau bagaimanapun, ubat palsu boleh mempunyai kecacatan berbanding dengan ubat asli jika diperhatikan dengan teliti.

JUGA BACA: Jangan Buang Ubat Luput dengan sembarangan! Inilah Jalan yang Betul

4. Tablet mudah dihancurkan

Seperti dikutip dari laman health.detik.com, menurut mantan Pengarah Pengawasan Pengedaran Produk Terapi dan Bekalan Kesihatan Rumah Tangga, BPOM, Drs. Roland Hutapea, MSc., Apt., Salah satu ciri ubat palsu adalah tablet mudah dihancurkan. Biasanya, pengeluar ubat palsu tidak mementingkan kualiti, jadi ubat dibuat secara sembarangan. Akibatnya, tablet ubat rapuh dan mudah pecah. Kualiti ubat ini kurang jelas dan kemungkinan besar palsu.

Sekiranya anda menemui ciri-ciri ubat palsu, anda harus melepaskan niat anda untuk membelinya dan segera melaporkannya kepada POM.

Semasa membeli ubat, anda harus ingat 5 perkara berikut:

 • Ubat asli yang dihasilkan oleh industri farmaseutikal dengan alamat yang jelas
 • Mempunyai nombor permit pengedaran
 • Mempunyai tarikh luput (tarikh luput) jelas
 • Mempunyai nombor kumpulan dan identiti produk lain
 • Diperolehi dari penjual ubat yang dibenarkan, seperti farmasi, hospital atau pusat kesihatan, kedai ubat berlesen untuk ubat bebas atau ubat bebas terhad

Apa risiko mengambil ubat palsu?

Mengambil ubat palsu tentunya mempunyai risikonya sendiri. Kualiti ubat yang tidak sama dengan ubat asli atau mungkin ubat tersebut telah tamat menyebabkan orang yang mengambil ubat palsu mengalami kerugian. Walaupun mungkin lebih murah daripada ubat yang asli, ubat palsu boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan, seperti yang dilaporkan oleh BPOM, yaitu:

 • Ubat palsu boleh menyebabkan gangguan pada perut, aliran darah, hati, dan ginjal. Selain itu, ubat palsu juga boleh menyebabkan reaksi alergi terhadap ubat-ubatan, serta ketahanan terhadap kuman.
 • Orang yang mengambil ubat palsu boleh memperburuk penyakit mereka dan bahkan boleh menyebabkan kematian.

BACA JUGA: Semua Mengenai Kesan Placebo (Dadah Kosong)