Kehidupan yang sihat

4 masalah paru-paru yang mengintai perokok aktif |

Paru-paru perokok jelas tidak sama dengan yang tidak merokok. Kerana, tabiat buruk ini seperti meracuni diri sendiri. Ini kerana terdapat lebih dari 4.000 bahan kimia seperti nikotin, karbon monoksida, dan tar, yang memasuki badan ketika anda merokok. Jadi, bagaimana merokok merosakkan paru-paru dan apa yang akan berlaku di sebelah paru-paru perokok?

Bahaya merokok untuk kesihatan paru-paru

Saluran pernafasan menghasilkan lendir untuk menjaga kelembapan di samping menyaring kotoran yang masuk ketika anda menyedut.

Bahaya utama merokok untuk kesihatan paru-paru adalah menjadikan organ ini tidak berfungsi dengan baik.

Kerana bahan kimia dalam rokok dapat merangsang sel membran penghasil lendir menjadi lebih produktif, termasuk rokok kretek, rokok penapis, rokok elektrik, dan shisha.

Akibatnya, jumlah lendir akan meningkat yang kemudian membuat lapisan tebal di sekitar paru-paru.

Paru-paru tidak dapat membersihkan lendir, menyebabkan penyumbatan. Sekiranya ini berlaku, badan anda pasti tidak akan diam.

Tubuh akan mengeluarkan lendir tambahan dari badan melalui batuk. Inilah sebabnya mengapa perokok sering batuk dengan lendir (kahak).

Selain merangsang pengeluaran lebih banyak lendir, merokok juga menjadikan paru-paru mengalami penuaan pramatang.

Pada dasarnya, semua organ tubuh akan mengalami penurunan fungsi seiring dengan usia. Walau bagaimanapun, paru-paru perokok aktif akan menjadi tua dengan cepat dan cepat rosak.

Ini kerana rokok yang anda sedut dapat memperlambat pergerakan silia, rambut halus pada sel yang membersihkan paru-paru.

Ini menjadikan semua kotoran yang harus dibersihkan dan dibuang benar-benar terkumpul di paru-paru.

Bukan hanya itu, bahan kimia dalam rokok boleh memusnahkan tisu paru-paru. Akibatnya, jumlah saluran darah berkurang dan ruang udara menjadi semakin sempit.

Ini menjadikan sedikit oksigen yang masuk ke bahagian penting badan.

Masalah paru-paru yang cenderung berlaku pada perokok aktif

Terdapat banyak bahaya merokok untuk kesihatan paru-paru, bahkan hingga menyebabkan penyakit tertentu. Sebilangan besar penyakit ini kronik dan memerlukan rawatan untuk masa yang lama.

Laman web Pusat Kawalan Penyakit (CDC) menyatakan bahawa perokok 12-13 kali lebih mungkin mati akibat penyakit paru obstruktif kronik (COPD) daripada bukan perokok.

Berikut ini adalah tinjauan mengenai pelbagai penyakit paru-paru yang biasa dialami oleh perokok.

1. Bronkitis kronik

Bronkitis kronik adalah sebahagian daripada penyakit paru obstruktif kronik (COPD). Penyakit ini menunjukkan keradangan pada lapisan saluran bronkus (tiub yang membawa udara ke dan dari paru-paru).

Keradangan menyebabkan lendir menjadi terlalu melekit dan akhirnya menyekat aliran udara masuk dan keluar dari paru-paru.

Secara beransur-ansur, aliran udara menjadi lebih teruk dan membuat pernafasan sukar.

2. Emfisema

Selain bronkitis, paru-paru perokok aktif juga boleh terkena emfisema. Penyakit ini menunjukkan bahawa alveoli (kantung udara di paru-paru) rosak, lemah, dan akhirnya pecah.

Keadaan ini mengurangkan luas permukaan paru-paru dan jumlah oksigen yang dapat mencapai aliran darah.

Orang dengan emfisema cenderung sukar bernafas ketika melakukan aktiviti berat atau bersenam kerana paru-paru kehilangan kelenturan.

3. Kanser paru-paru

Masalah lain yang tidak kalah serius dan sangat mudah menyerang paru-paru perokok aktif adalah barah paru-paru.

Bahan kimia dalam rokok yang masuk ke dalam badan kemungkinan besar akan merangsang pertumbuhan sel di paru-paru sehingga tidak normal.

Sekiranya anda sudah menghidap bronkitis atau emfisema, risiko anda terkena barah paru-paru lebih tinggi.

4. Radang paru-paru

Pneumonia menunjukkan jangkitan pada kantung udara di paru-paru, sama ada disebabkan oleh bakteria, virus, atau kulat.

Namun, jika anda seorang perokok aktif, kebiasaan ini dapat menurunkan sistem imun untuk melawan patogen yang menyebabkan radang paru-paru.

Menjadi perokok menjadikan anda lebih mungkin terkena radang paru-paru jika anda juga sudah mempunyai COPD, seperti bronkitis atau emfisema.

Perbandingan antara paru-paru perokok dan bukan perokok

Paru-paru perokok dan bukan perokok tentunya sangat berbeza. Berikut adalah perbezaan paru-paru perokok jika dilihat dari pelbagai sisi.

Pertukaran oksigen

Di paru-paru orang yang sihat, oksigen akan masuk dan turun ke alveoli. Alveoli adalah kantung kecil di paru-paru di mana pertukaran oksigen dan karbon dioksida.

Oksigen ini yang sampai ke alveoli kemudian melalui lapisan sel tunggal dan dua kapilari untuk sampai ke hemoglobin dalam sel darah merah. Selanjutnya, oksigen ini dihantar ke seluruh badan.

Malangnya, lapisan alveoli dan kapilari di paru-paru perokok terganggu, menyukarkan pertukaran oksigen dan karbon dioksida.

Apabila dinding alveoli mempunyai tisu parut akibat merokok, oksigen akan sukar dilalui.

Perubahan fizikal paru-paru

Asap rokok yang memasuki paru-paru boleh mempengaruhi kapilari dan setiap saluran darah di dalam badan.

Apabila beberapa saluran darah rosak, penghantaran aliran darah ke paru-paru akan terganggu.

Selain itu, merokok juga meningkatkan risiko pembekuan darah di kaki (trombosis urat dalam).

Kemudian, gumpalan darah ini dapat pecah dan merebak ke paru-paru (emboli paru) dan menyebabkan kerosakan selanjutnya.

Walaupun beberapa kerosakan yang terjadi tidak dapat dihilangkan, tidak pernah terlambat untuk berhenti merokok.

Jumlah kapasiti paru-paru

Merokok boleh menyebabkan kerosakan pada otot dada sehingga mengurangkan kemampuan untuk menarik nafas dalam.

Di samping itu, keanjalan otot licin di saluran udara paru-paru perokok dikurangkan sehingga mengehadkan jumlah udara yang dihirup.

Aveoli atau kantung udara juga rosak kerana merokok mengurangkan keupayaan paru-paru.

Kapasiti paru-paru adalah jumlah udara yang dapat dihirup sambil menarik nafas sedalam mungkin.

Fungsi paru-paru

Berdasarkan hasil ujian fungsi paru-paru, orang yang merokok dan tidak merokok mempunyai perbezaan yang besar.

Sebenarnya, sebelum gejala muncul dan dirasakan terdapat beberapa perubahan fungsi paru-paru,

Sebilangan perokok merasakan bahawa mereka bernafas tanpa masalah. Tetapi sebenarnya, kebanyakan tisu paru-paru mula runtuh sebelum gejala muncul.

Warna paru-paru

Paru-paru sihat berwarna dari merah jambu hingga kelabu gelap dengan bintik-bintik tambalan di permukaannya. Manakala paru-paru perokok biasanya berwarna hitam.

Selain menghitamkan, terdapat zarah coklat yang kelihatan dengan ruang udara yang diperbesar.

Apabila anda menyedut asap rokok, terdapat beribu-ribu zarah berasaskan karbon kecil yang disedut. Tubuh mempunyai cara khas untuk mengeluarkan zarah-zarah ini.

Setelah seseorang menyedut asap rokok, tubuh akan menyedari bahawa terdapat zarah beracun yang menyerang. Ini menjadikan sel-sel keradangan bergerak ke tempat asal zarah-zarah ini.

Sejenis sel darah putih yang disebut makrofag kemudian memakan zarah-zarah buruk dalam asap rokok.

Namun, kerana zarah-zarah dalam asap rokok dapat merosakkan sel makrofag, tubuh menutupnya di ruang dalam sel dan disimpan sebagai sisa toksik.

Semakin banyak makrofag yang terkumpul di paru-paru dan kelenjar getah bening di dada, semakin gelap warna paru-paru seseorang.

Itulah sebabnya, semakin kerap seseorang menghisap rokok, semakin gelap paru-parunya.

Bagaimana membersihkan paru-paru untuk perokok?

Paru-paru adalah organ yang dapat membersihkan diri apabila tidak lagi terdedah kepada bahan pencemar.

Namun, berita baiknya ialah terdapat beberapa cara yang dapat membantu anda membersihkannya.

American Lung Association menerangkan beberapa cara yang boleh dilakukan untuk membersihkan paru-paru perokok.

Berhenti merokok

Ini adalah kaedah paling berkesan yang boleh anda lakukan untuk mencegah kerosakan paru-paru.

Tidak kira sama ada anda sudah merokok selama tiga hari atau 30 tahun, berhenti merokok adalah langkah pertama untuk mendapatkan paru-paru yang lebih sihat.

Anda boleh melakukan cara semula jadi untuk berhenti merokok, mengambil ubat untuk berhenti merokok, mengikuti terapi berhenti merokok, mengikuti terapi penggantian nikotin, dan menjalani terapi hipnosis.

Tingkatkan diet anda

Meningkatkan pengambilan yang masuk ke dalam badan anda juga dapat membantu membersihkan paru-paru, terutama bagi anda yang mempunyai penyakit kronik.

Makanan yang kaya dengan antioksidan boleh menjadi pilihan untuk anda. Bukan hanya itu, makanan dengan vitamin dan nutrien penting lain juga dapat menjaga kesihatan fizikal dan mental anda.

Bersenam secara berkala

Anda perlu memasukkan senaman sebagai aktiviti biasa, walaupun anda mempunyai penyakit kronik.

Lakukan jenis dan jumlah latihan yang sesuai untuk anda. Pastikan anda bertanya terlebih dahulu kepada doktor sebelum melakukan rutin senaman.

Meningkatkan kualiti udara

Kualiti udara adalah faktor penting dalam kesihatan paru-paru. Oleh itu, bersihkan persekitaran anda dengan kerap untuk mendapatkan kualiti udara terbaik.

Menjaga kesihatan paru-paru adalah penting untuk menjalani kualiti hidup yang lebih baik. Segera buang rokok dan jangan ragu untuk meminta pertolongan jika anda menghadapi masalah.