Ubat dan Makanan Tambahan

Niacin •

Niacin Ubat apa?

Untuk apa niasin?

Niacin (Niacin acid) adalah ubat yang digunakan untuk mencegah dan mengatasi kekurangan niasin (pellagra). Kekurangan niasin dapat disebabkan oleh keadaan perubatan tertentu (seperti penyalahgunaan alkohol, sindrom malabsorpsi, penyakit Hartnup), diet yang buruk, atau penggunaan ubat-ubatan tertentu jangka panjang (seperti isoniazid).

Kekurangan niasin boleh menyebabkan cirit-birit, kekeliruan (demensia), kemerahan / bengkak lidah, dan kulit yang mengelupas merah. Niacin juga dikenali sebagai vitamin B3, salah satu vitamin kompleks B. Vitamin membantu dalam menyokong kemampuan tubuh untuk membuat dan memecah sebatian semula jadi (metabolisme) yang diperlukan untuk kesihatan yang baik. Niacinamide (nicotinamide) adalah bentuk vitamin B3 yang berbeza dan tidak berfungsi dengan cara yang sama seperti niasin. Jangan ganti Niacin dengan ubat lain tanpa kebenaran doktor.

Periksa bahan-bahan pada label walaupun anda pernah menggunakan produk tersebut sebelumnya. Pengilang mungkin telah mengubah ramuannya. Produk dengan nama yang serupa mungkin mengandungi ramuan yang berbeza dan mempunyai kegunaan yang berbeza. Menggunakan produk yang tidak ditujukan khusus untuk keadaan kesihatan anda boleh mengancam nyawa.

KEGUNAAN LAIN: Bahagian ini menyenaraikan penggunaan ubat ini yang tidak disenaraikan pada label yang diluluskan, tetapi yang mungkin ditetapkan oleh profesional penjagaan kesihatan anda. Gunakan ubat ini untuk keadaan yang disenaraikan di bawah hanya jika ia telah ditetapkan oleh doktor dan profesional penjagaan kesihatan anda.

Dengan pengawasan doktor, niasin juga dapat digunakan untuk meningkatkan kolesterol dan kadar lemak rendah (trigliserida) dalam darah. Ia biasanya digunakan setelah rawatan bukan ubat tidak berjaya menurunkan kolesterol. Dos untuk mengatasi masalah lipid darah ini biasanya jauh lebih tinggi daripada masalah diet.

Bagaimana cara menggunakan niasin?

Minum ubat ini dari mulut dengan makanan rendah lemak atau makanan ringan seperti yang diarahkan oleh doktor anda, biasanya 1-3 kali sehari. Mengambil niasin semasa perut kosong boleh meningkatkan kesan sampingan (seperti memerah, sakit perut). Ikuti semua arahan pada pembungkusan produk. Sekiranya doktor anda telah menetapkan ubat ini, ambil seperti yang diarahkan. Sekiranya anda tidak pasti mengenai maklumat tersebut, berjumpa dengan doktor atau ahli farmasi anda.

Niacin boleh didapati dalam formulasi yang berbeza (pelepasan segera dan pelepasan lanjutan). Jangan ubah kekuatan, jenama, atau bentuk niasin. Ia boleh menyebabkan penyakit hati yang teruk berlaku.

Telan keseluruhan kapsul pelepasan berpanjangan. Jangan menghancurkan atau mengunyah kapsul atau tablet pelepasan berpanjangan. Melakukannya dapat melepaskan semua ubat sekaligus, dan ini dapat meningkatkan risiko kesan sampingan. Jangan membelah tablet pelepasan meluas kecuali jika ia mempunyai garis pemisah, dan doktor atau ahli farmasi anda memberitahu anda untuk melakukannya. Telan keseluruhan ubat.

Untuk mengurangkan kemungkinan kesan sampingan seperti kemerahan, elakkan alkohol, minuman panas, dan makan makanan pedas semasa anda segera mengambil niasin. Mengambil aspirin tulen (non-entericcoated, 325 miligram) atau ubat anti-radang nonsteroid (seperti asibuprofen, 200 miligram) 30 minit sebelum mengambil niasin dapat membantu mencegah pembilasan. Tanya doktor anda sama ada rawatan ini sesuai untuk anda atau tidak.

Sekiranya anda juga mengambil ubat lain untuk menurunkan kolesterol (resin pengikat asid hempedu, seperti kolestiramina atau kolestipol), ambil niacin sekurang-kurangnya 4 hingga 6 jam sebelum atau sesudah mengambil ubat ini. Produk ini berinteraksi dengan niasin, dan boleh menghalang penyerapan sepenuhnya. Terus minum ubat lain untuk menurunkan kolesterol seperti yang diarahkan oleh doktor anda.

Dos berdasarkan keadaan perubatan anda dan tindak balas terhadap rawatan. Sekiranya anda mengambil ini untuk masalah lipid, doktor mungkin menasihati anda untuk memulakan ubat ini dengan dos yang rendah dan secara beransur-ansur meningkatkan dos untuk mengurangkan risiko kesan sampingan. Dos anda perlu ditingkatkan dengan perlahan walaupun anda sudah mengambil niacin dan ditukar dari produk niasin lain ke produk ini. Ikut arahan doktor dengan teliti.

Jangan berhenti mengambil ubat ini kecuali jika diarahkan oleh doktor anda. Sekiranya anda berhenti mengambil niasin, anda mungkin perlu memulakannya semula dan meningkatkannya secara beransur-ansur. Tanyakan kepada doktor atau ahli farmasi anda mengenai arahan untuk mengulangi dos anda sekiranya anda tidak mengambil ubat selama beberapa hari.

Gunakan ubat ini secara berkala untuk hasil terbaik. Untuk membantu anda mengingati, minum ubat anda pada masa yang sama setiap hari.

Penting untuk terus mengikuti nasihat doktor anda mengenai diet dan senaman.

Sekiranya keadaan anda berterusan atau bertambah buruk, atau jika anda fikir anda menghadapi masalah perubatan yang serius, dapatkan rawatan perubatan secepat mungkin.

Bagaimana niacin disimpan?

Ubat ini paling baik disimpan pada suhu bilik, jauh dari tempat langsung cahaya dan lembap. Jangan simpan di bilik mandi. Jangan membeku. Jenama lain ubat ini mungkin mempunyai peraturan penyimpanan yang berbeza. Perhatikan arahan penyimpanan pada pembungkusan produk atau tanyakan kepada ahli farmasi anda. Jauhkan semua ubat dari jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Jangan buang ubat ke tandas atau longkang kecuali jika diarahkan untuk melakukannya. Buang produk ini apabila sudah habis atau tidak diperlukan lagi. Rujuk ahli farmasi atau syarikat pelupusan sampah tempatan anda mengenai cara membuang produk anda dengan selamat.