Kesihatan Seksual

Pendarahan Semasa Memasukkan Jari ke dalam Faraj, Adakah Ini Biasa?

Menciptakan suasana cinta yang panas, boleh dimulakan dengan keputihan (masukkan jari ke dalam faraj). Malangnya, teknik penjarian ini boleh menyebabkan pendarahan faraj. Suasana intim yang seharusnya menyokong, malah berhenti kerana kegelisahan dan kepanikan. Sebenarnya, apakah punca pendarahan dari faraj ketika? keputihan? Adakah berbahaya sekiranya ini berlaku?

Punca pendarahan ketika memasukkan jari ke dalam faraj

Jangan bimbang terlebih dahulu, bintik-bintik darah yang keluar selepas itu foreplay Adalah perkara biasa bagi wanita untuk melakukan hubungan seks untuk pertama kalinya. Keadaan ini berlaku kerana selaput dara yang terkoyak disebabkan oleh tekanan dan tekanan jari atau semasa penembusan. Darah biasanya berwarna dan keluar lebih sedikit, seperti bintik-bintik. Dalam beberapa kes, darah ini akan muncul dalam beberapa hari.

Darah yang keluar ketika foreplay juga tidak selalu berkaitan dengan masalah pada vagina. Sebilangan wanita mengalami bintik atau pendarahan walaupun mereka tidak haid. Nah, tempat ini boleh keluar ketika pasangan itu memasukkan jarinya ke dalam faraj anda.

Tetapi jangan salah, pendarahan ketika memasukkan jari ke dalam vagina juga dapat menunjukkan masalah yang lebih serius. Beberapa perkara yang menyebabkan pendarahan ketika memasukkan jari ke dalam vagina, antara lain:

1. calar faraj

Faraj anda mempunyai kulit yang lebih tipis daripada kulit di tangan anda. Kehadiran tekanan, penekanan, geseran dari jari dan kuku menjadikan kulit faraj menggaru dan berdarah. Apabila ini berlaku, pasangan anda akan merasa sakit sementara kerana calar dan menyebabkan rasa tidak selesa sekiranya aktiviti tersebut berterusan.

2. Jangkitan

Mempunyai darah ketika memasukkan jari ke dalam vagina anda boleh menjadi tanda bahawa pasangan anda mempunyai jangkitan, seperti klamidia (jangkitan bakteria pada faraj) atau serviks (radang serviks). Sekiranya pasangan anda mempunyai salah satu syarat ini, kemungkinan aktiviti seksual akan menyakitkan.

Bilakah anda harus berjumpa doktor?

Sekiranya pendarahan dari faraj semasa foreplay, tidak menyebabkan gejala mengganggu yang lain, anda tidak perlu risau. Sebaliknya, jika pendarahan berlanjutan selama beberapa hari dengan kesakitan yang tidak hilang, segera dapatkan rawatan perubatan.

Sepanjang tempoh rawatan, anda tidak boleh melakukan hubungan seks untuk mencegah penularan dan kerengsaan selanjutnya. Berunding dengan doktor pada masa yang tepat untuk kembali melakukan hubungan intim.