Kecergasan

6 Peralatan Penjaga Gol Futsal Yang Perlu Anda Pakai Semasa Bersaing

Dalam permainan bola sepak dan futsal, penjaga gawang mempunyai peranan penting untuk memastikan gawang tidak kebobolan. Bukan hanya gol yang perlu dijaga tetapi penjaga gawang juga perlu menjaga dirinya dengan menggunakan pelbagai peralatan tempur untuk melindungi dirinya dari kecederaan. Berikut adalah pelbagai peralatan penjaga gol futsal yang biasanya digunakan.

1. Jersi dan seluar

Peralatan penjaga gol futsal pertama ialah jersi dan seluar. Penjaga gol adalah satu-satunya orang dalam pasukan yang memakai warna yang berbeza daripada rakan sepasukannya. Peraturan ini dibuat untuk membolehkan pemain dan pengadil melihat dengan jelas di mana penjaga gawang berada. Seragam penjaga gawang biasanya mempunyai pelapik khas di siku, dada dan bahu untuk memberikan lebih banyak perlindungan dari rembatan yang cuba disekat bola.

Selain pakaian, peralatan lain yang tidak kurang pentingnya ialah seluar. Seluar untuk penjaga gol biasanya terdiri daripada dua jenis, iaitu panjang dan pendek. Biasanya terdapat bantalan tambahan di sisi paha dan lutut untuk mengurangkan risiko kecederaan sekiranya berlaku hentaman. Pertembungan sering berlaku bukan hanya dari menembak bola dari lawan tetapi juga ketika penjaga gawang menjatuhkan dirinya ketika menangkap bola dalam posisi yang sukar.

2. Pelindung shin

Pengawal shin adalah kusyen pelindung untuk tulang kering. Biasanya dipasang sekurang-kurangnya 5 cm di bawah lutut. Pengawal shin Apa yang dipakai penjaga gol mestilah ringan tetapi dapat melindungi kaki. Biasanya jenis yang digunakan tidak terlalu banyak bantalan sehingga tidak mengganggu keselesaan.

Pilih ukuran penjaga shin yang betul sama pentingnya. Biasanya ini disesuaikan dengan ketinggian penjaga gawang. Perkara paling penting yang perlu diberi perhatian ialah memilih penjaga shin yang meliputi kawasan antara pergelangan kaki dan perigi lutut.

3. Pad lutut dan pad siku

Pelindung lutut digunakan untuk melindungi lutut semasa pad siku digunakan untuk melindungi siku. Kedua-dua alat pelindung ini digunakan untuk melindungi bahagian badan ini dari kesan keras yang boleh mengakibatkan kecederaan. Di samping itu, alat pelindung ini juga membantu mengurangkan kesakitan sekiranya berlaku kesan.

4. Pita jari

Pita jari biasanya digunakan oleh penjaga gol sebagai pengganti sarung tangan. Biasanya digunakan pada jari-jari tertentu, seperti jari manis dan jari tengah di kedua tangan atau mengikut keperluan dan keselesaan penjaga gawang.

Zimbio.com

Pita jari berfungsi untuk melindungi jari penjaga gol dari kecederaan dan keseleo. Menggunakan pita jari membantu mencegah kecederaan dengan memberikan bantalan tambahan pada jari dan mencegah tulang jari bergerak dari kedudukan normalnya (terkehel) ketika dijatuhkan atau menyekat bola.

5. Stoking

Stoking adalah sifat penting bagi penjaga gol futsal. Stoking boleh melindungi kaki penjaga gawang dari cedera ketika mengambil bola. Biasanya penjaga gol memilih untuk memakai stoking yang cukup panjang untuk menutup lutut untuk mengelakkan lepuh.

6. Kasut bola sepak

Peralatan penjaga gol futsal terakhir yang tidak kurang pentingnya adalah kasut. Kasut futsal berbeza dengan kasut bola sepak.

Kasut bola sepak biasanya mempunyai alas tajam untuk melekatkan kaki ke rumput tanah. Walaupun kasut futsal biasanya rata tetapi masih boleh melekat pada permukaan gelanggang tiruan atau semen.

Selain itu, sol dalaman kasut futsal biasanya cukup tebal tetapi masih lembut. Kasut futsal berkualiti direka agar sangat ringan dengan berat tidak lebih dari 230 gram. Ini kerana permainan futsal memerlukan kepantasan dan ketangkasan dalam setiap pergerakan.