Kesihatan Pencernaan

Ubat Hepatitis B dan Rawatan di Rumah •

Hepatitis B adalah penyakit hepatitis berjangkit yang dapat berkembang menjadi kronik, sehingga sulit disembuhkan. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, pelbagai komplikasi bersembunyi. Jadi, apakah pilihan ubat dan rawatan hepatitis B yang tepat?

Pilihan ubat dan rawatan hepatitis B

Berkat kemajuan teknologi semasa, pilihan ubat-ubatan dan rawatan untuk hepatitis B semakin bervariasi. Walaupun begitu, tanpa mengira keberkesanan ubat tersebut, tidak ada ubat yang dapat menghilangkan virus hepatitis B (HBV) sepenuhnya.

Setiap terapi dan rawatan yang dilakukan untuk mengobati hepatitis B bertujuan untuk menekan replikasi virus dan melegakan gejala hepatitis.

Selain itu, penggunaan ubat hepatitis juga berfungsi untuk menghambat perkembangan penyakit kronik, seperti sirosis, barah hati primer, dan kegagalan hati.

Sebaliknya, rawatan hepatitis B juga bergantung pada keparahan jangkitan virus yang ditularkan melalui darah atau cairan tubuh, seperti air liur atau sperma.

Berikut adalah senarai ubat dan rawatan untuk hepatitis B, berdasarkan tahap keparahannya.

Ubat dan rawatan hepatitis B akut

Umumnya, gejala hepatitis B akut tidak dirasakan, jadi anda mungkin tidak mengadu masalah kesihatan.

Sekiranya doktor berjaya mendiagnosis hepatitis B, mereka tidak akan menetapkan ubat hepatitis B tertentu. Sebabnya, hepatitis akut biasanya sembuh dengan sendirinya.

Walau bagaimanapun, jangkitan HVB akut memerlukan masa yang lama, jadi memerlukan rawatan sederhana yang boleh dilakukan di rumah seperti berikut.

Rehat

Jangkitan virus hepatitis B dapat dihentikan ketika tubuh memiliki sistem kekebalan tubuh yang kuat. Dengan mendapat lebih banyak rehat, anda membantu tubuh meningkatkan kekuatan sistem imun.

Lebih-lebih lagi, rehat sangat diperlukan bagi anda yang mengalami gejala keletihan ketika dijangkiti hepatitis jenis B.

Corak pemakanan sihat

Walaupun tidak ada rawatan khusus untuk hepatitis B, anda perlu makan makanan berkhasiat selama tempoh rawatan.

Tubuh yang mendapat pengambilan nutrien yang mencukupi akan mengoptimumkan kerja sistem imun. Dengan cara itu, tubuh dapat mengembangkan sistem imun yang berkesan terhadap jangkitan virus hepatitis B.

Bercakap dengan doktor atau pakar pemakanan anda untuk mengetahui diet mana yang sesuai untuk penghidap hepatitis B.

Minum air secukupnya

Air adalah ubat hepatitis B yang paling murah dan berkesan. Gejala yang sering muncul akibat hepatitis B adalah mual dan muntah.

Sekiranya ini berlaku, badan akan kekurangan air atau mengalami dehidrasi. Keadaan dehidrasi pastinya tidak bermanfaat bagi tubuh untuk dapat menghentikan perkembangan virus hepatitis B. Oleh itu, minum banyak air.

Di samping itu, anda harus mengelakkan penggunaan ubat-ubatan yang tidak benar-benar diperlukan, seperti acetaminophen atau paracetamol dan ubat-ubatan untuk melegakan loya.

Ikut arahan doktor

Walaupun jangkitan virus akan hilang sendiri, penting untuk menjalani rawatan hepatitis B akut di bawah pengawasan doktor. Sekiranya anda tidak mendapat rawatan yang tepat, jangkitan akut berisiko berkembang menjadi hepatitis B. kronik.

Menjalani rawatan juga membantu mencegah penularan hepatitis B, memandangkan selagi anda dijangkiti virus, anda masih boleh menyebarkannya kepada orang lain.

Rawatan hepatitis B kronik

Hepatitis B kronik adalah jangkitan HVB yang berlangsung selama berminggu-minggu hingga lebih dari 6 bulan. Umumnya, gejala tidak segera muncul, jadi doktor mungkin tidak segera memberikan ubat hepatitis B tertentu.

Itulah sebabnya anda memerlukan ujian untuk mendiagnosis hepatitis B supaya doktor anda dapat memantau perkembangan jangkitan. Doktor juga akan menasihati anda untuk mengambil ubat sekiranya keputusan ujian HBsAg positif.

Ini bertujuan untuk mencegah penularan dan mengelakkan komplikasi. Kerana jangkitan hepatitis B kronik meningkatkan risiko seseorang mengalami sirosis dan kegagalan hati kekal.

Berikut adalah beberapa jenis ubat hepatitis B kronik yang perlu anda ketahui.

Pilihan ubat hepatitis kronik

Dilaporkan dari Hepatitis B Foundation, ada 7 jenis ubat hepatitis B yang digunakan untuk menghentikan HVB. Ubat-ubatan di bawah terdiri daripada 5 jenis ubat antivirus dan 2 jenis ubat interferon yang berfungsi untuk meningkatkan imuniti.

Penting untuk diingat bahawa rawatan hepatitis B kronik memerlukan masa yang lama, iaitu 6 bulan - 1 tahun. Sekiranya ubat hepatitis hanya dapat menekan virus untuk meniru, anda masih perlu menjalani rawatan sepanjang hayat.

Ubat antivirus yang digunakan untuk memerangi virus HVB termasuk:

  • Tenofovir (disoproxil dan alafenamide),
  • entecavir,
  • Telbivudine,
  • Adefovir Diprovoxil, juga
  • Lamivudine.

Sementara itu, terdapat dua jenis ubat interferon yang digunakan untuk menyokong rawatan hepatitis B, termasuk:

  • Suntikan Pegylated Interferon, dan
  • interferon alpha-2a

Sekiranya penghidap hepatitis B menjalani pemindahan hati?

Umumnya, hepatitis dengan kerosakan hati yang teruk memerlukan pemindahan hati. Ini juga berlaku untuk pesakit hepatitis B. Sebilangan besar transplantasi hati diperoleh dari penderma yang meninggal, tetapi juga boleh berasal dari penderma hidup.

Pada dasarnya, pilihan ubat dan rawatan hepatitis B harus dibincangkan dengan doktor, termasuk penggunaan ubat hepatitis herba. Rawatan hepatitis yang tidak betul dan cuai sebenarnya dapat meningkatkan risiko komplikasi yang mengancam nyawa.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut, sila berjumpa dengan doktor anda untuk mendapatkan penyelesaian yang tepat.