Pemakanan

Teh Madu, Lebih Sihat Daripada Teh Gula Biasa? •

Teh manis adalah minuman kegemaran berjuta-juta orang. Salah satu teh manis yang paling popular adalah teh madu. Selain rasanya yang enak, teh madu juga dikatakan dapat melegakan simptom selesema.

Kebaikan minum teh madu

Madu adalah cecair manis yang dihasilkan oleh lebah dari nektar bunga. Kandungan utama madu adalah air dan gula semula jadi yang juga terkandung dalam gula biasa, iaitu glukosa dan fruktosa.

Tetapi jika anda menggali lebih dalam, madu diperkaya oleh sejumlah nutrien penting yang diperlukan oleh tubuh. Bermula dari vitamin B, vitamin C, asid amino, rangkaian enzim, mineral seperti magnesium dan kalium, hingga antioksidan flavonoid.

Apabila dicampurkan dengan air suam atau sebagai pemanis dalam teh biasa, ramuan madu dapat memberikan sejumlah manfaat untuk kesihatan tubuh.

1. Membantu masalah kerongkong

Batuk yang anda alami kadang-kadang boleh menyakitkan dan mengganggu aktiviti. Sebagai pertolongan cemas, teh madu boleh menjadi penyelesaian untuk mengurangkan kekerapannya, terutama bagi anda yang risau akan kesan sampingan ubat tersebut.

Sebenarnya, sebuah kajian yang diterbitkan pada tahun 2010 pernah menunjukkan bahawa madu lebih berkesan untuk merawat batuk dan meningkatkan kualiti tidur daripada ketika anda mengambil ubat seperti dextromethorphan dan diphenhydramine.

Ini tentunya merupakan berita baik bagi anda yang ingin sembuh tetapi tidak mahu dipengaruhi oleh kesan sampingan ubat-ubatan.

2. Membantu mengekalkan tekanan darah

Tekanan darah tinggi boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan. Oleh itu, penting untuk selalu menjaga tekanan darah anda pada tahap normal. Salah satu strategi yang boleh anda lakukan adalah mengganti gula dalam teh anda dengan madu.

Ini kerana madu tinggi antioksidan, seperti asam fenolik dan flavonoid. Komponen ini dapat membantu mengekalkan atau bahkan menurunkan tekanan darah anda.

Antioksidan di dalamnya berfungsi dengan menurunkan kemungkinan pembekuan darah di saluran darah dan membantu melebarkan arteri dan urat yang akan meningkatkan aliran darah.

3. Membantu melegakan sakit haid

Menurut jurnal yang diterbitkan dalam jurnal itu Obstetrik Ginekologi Arkib, madu boleh menghasilkan kesan yang sama dengan ubat mefenamic acid yang berfungsi untuk melegakan kekejangan.

Asid Mefenamic sendiri boleh menyebabkan kesan sampingan seperti masalah pencernaan, pening, dan mengantuk pada sesetengah orang. Sementara itu, madu biasanya cenderung selamat dan tidak menyebabkan kesan sampingan yang ketara.

Cuba minum satu hingga dua sudu madu dengan secawan air suam atau tambahkan teh jenis lain dan minum ketika anda mula merasa sakit di perut semasa haid.

4. Membantu mengekalkan gula dalam darah

Sebenarnya, tidak ada perbezaan yang signifikan dalam kesan menukar gula menjadi madu, kerana keduanya mengandung glukosa dan masih berisiko meningkatkan kadar gula darah.

Namun, madu adalah sumber karbohidrat kompleks yang tidak mudah dipecah oleh badan sehingga tidak menaikkan gula darah secepat gula biasa.

Ini bermaksud bahawa madu dapat memberikan tenaga yang lebih tahan lama daripada gula. Indeks glisemik madu umumnya hanya antara 45-64. Terus menggunakannya dengan bijak jika anda ingin mengawal kadar gula dalam darah.

Sekiranya anda ingin mempermanis teh anda dengan madu, pilih madu mentah yang warnanya sedikit lebih gelap dan mempunyai tekstur yang lebih tebal. Madu mentah umumnya mengandungi lebih banyak nutrien, enzim, dan antioksidan yang dapat memberi manfaat kepada tubuh.

Mana yang lebih sihat, teh dengan madu atau teh dengan gula biasa?

Kedua-dua madu dan gula tetap menjadi sumber karbohidrat yang sama. Dalam had normal, pengambilan karbohidrat yang mencukupi tidak berbahaya. Masalahnya ialah apabila ia dimakan secara berlebihan.

Kedua-duanya tinggi kalori. Mengonsumsi terlalu banyak karbohidrat dan kalori dalam jangka panjang dapat meningkatkan risiko masalah kesihatan seperti kelebihan berat badan, kadar gula darah tinggi, hingga risiko pelbagai penyakit.

Apa pun pemanis teh anda, Kementerian Kesihatan melalui lembaran panduan Keperluan Pemakanan telah menetapkan had pengambilan gula maksimum bagi setiap orang Indonesia adalah 50 gram gula atau setara dengan 5 - 9 sudu teh sehari.

Untuk jumlah kalori dari makanan dan minuman, AKG Kementerian Kesihatan mengehadkan wanita dewasa berusia 16 - 30 tahun, iaitu sekitar 2,250 kalori sehari, sementara lelaki dewasa dengan lingkungan umur yang sama memerlukan sekitar 2,625 - 2,725 kalori sehari.

Oleh itu, sama ada anda minum teh manis dengan madu atau gula biasa, anda masih perlu bijak mengatur bahagiannya agar tidak melebihi had yang telah ditentukan. Dengan cara itu, anda dapat menjaga kesihatan anda dengan lebih baik.