Pemakanan

Snek Berkalori Rendah dan Sihat

Makan makanan ringan Rendah kalori adalah strategi bijak bagi anda yang sibuk. Tidak sedikit orang yang melewatkan makan ketika dikejar oleh tempat kerja. Kemudian apabila mereka lapar, mereka lebih suka makan makanan ringan lebih dari satu pek, tanpa disedari makanan ringan ia mengandungi kalori tinggi.

Sebenarnya, ia tidak sukar dicari makanan ringan rendah kalori. Berikut adalah beberapa pilihan.

Pilihan makanan ringan rendah kalori yang sihat

Apabila lapar, seseorang cenderung memakan makanan yang diproses atau makanan ringan makanan ringan tinggi kalori. Sebenarnya, tanpa disedari, tabiat ini boleh menyebabkan kenaikan berat badan dan menyebabkan kegemukan.

Snek adalah penting, tetapi anda juga perlu memperhatikan pilihan makanan ringan yang ingin anda makan. Pilih makanan ringan yang sihat yang mengandung lemak rendah, banyak air, dan serat.

Inilah pilihannya makanan ringan rendah kalori yang dapat membuat anda kenyang lebih lama semasa di pejabat.

1. Popcorn

Popcorn, salah satu pilihan makanan ringan rendah kalori yang senang dinikmati oleh ramai orang. Makanan ringan yang sihat yang biasanya menemani anda menonton ini mengandungi serat dan dapat membuat anda kenyang lebih lama.

Satu mangkuk kecil popcorn mengandungi 30.6 kalori dan sejumlah kecil lemak tepu. Popcorn kaya dengan polifenol. Komponen ini membantu peredaran darah dengan lebih lancar, meningkatkan pencernaan, dan mengurangkan risiko barah.

Sekiranya anda mempunyai kebiasaan mengunyah kerepek kentang (448 kalori), cubalah menggantinya dengan popcorn mulai sekarang.

2. Kentang Bakar

Makanan goreng (terutama yang mempunyai banyak minyak) biasanya mempunyai lebih banyak kalori daripada makanan yang dibakar.

Sebab itu, kentang bakar menjadi pilihan makanan ringan lebih rendah kalori yang lebih baik daripada kentang goreng. Kentang bakar bersaiz sederhana mengandungi sekurang-kurangnya 161 kalori.

Anda boleh merasa kenyang lebih lama apabila anda memakan kentang bakar. Ini kerana kentang bakar mengandungi kanji, sejenis karbohidrat kompleks yang dapat membekalkan tenaga di dalam badan.

Selain itu, kentang juga mengandungi asam folat dan vitamin C. Vitamin C berfungsi sebagai antioksidan yang dapat melindungi sel dari kerusakan akibat radikal bebas.

Bersama dengan asid folik, kandungan vitamin C juga dapat membantu mengurangkan risiko terkena barah kolorektal.

3. Bahasa Yunani yogurt

Makanan ringan yang sihat ini tentunya juga rendah kalori. Untuk setiap 150 gram, bahasa Yunani Yogurt mengandungi kira-kira 130 kalori dan 11 gram protein.

Terima kasih kepada kandungan protein di dalamnya, bahasa Yunani Yogurt dapat menolong anda kenyang lebih lama. Kandungan bakteria baik dalam yogurt juga dapat melancarkan sistem pencernaan anda.

Satu kajian mengatakan bahawa kandungan probiotik dalam yogurt juga menyumbang untuk mengurangkan gejala kegelisahan, kemurungan, dan tekanan. Itulah sebabnya, makanan ringan Pengambilan kalori rendah ini sangat sesuai untuk anda di pejabat.

4. Kerepek buah

Kerepek buah boleh menjadi pilihan makanan ringan rendah kalori. Buah mengandungi serat dan karbohidrat, dan berfungsi sebagai antioksidan.

Nah, kandungan serat yang tinggi dalam kerepek buah menjadikan makanan ringan ini berkesan untuk melambatkan rasa lapar. Walaupun antioksidan, terutama polifenol, dapat membantu menangkis penyakit dan meningkatkan imuniti.

Terdapat pelbagai jenis kerepek buah yang boleh anda nikmati, seperti kerepek pisang dan kerepek kelapa. Walau bagaimanapun, untuk mengelakkan kalori berlebihan, pilih kerepek buah yang diproses secara semula jadi mungkin, ya.

5. Edamame

Biasa dikenali sebagai kacang soya muda. Setengah cawan edamame mengandungi 8 gram protein dan 4 gram serat. Makanan ringan rendah kalori ini boleh menjadi pilihan yang sihat untuk menemani anda bekerja di pejabat.

Sekiranya migrain menyerang semasa anda bekerja, makan edamame sahaja. Kerana kandungan kalsium dan magnesium juga membantu mengatasi migrain. Manfaat lain, kandungan zat besi dalam edamame membantu meningkatkan tenaga anda.