Kesihatan kulit

Apakah Punca dan Penyelesaian Titik Coklat di Muka?

Memiliki wajah yang halus dan bersih tentunya menjadi idaman wanita dan lelaki. Malangnya, terdapat banyak faktor yang boleh menjadikan kulit wajah anda bermasalah, salah satu yang sangat biasa adalah penampilan bintik-bintik coklat di wajah.

Kemunculan bintik coklat alias bintik-bintik ini boleh dikaitkan dengan faktor-faktor dari dalam tubuh, persekitaran, atau keduanya. Lihat pelbagai penyebab bintik-bintik coklat di wajah serta cara menghilangkannya di bawah.

Punca bintik-bintik coklat di wajah

Tompok coklat di wajah dapat muncul disebabkan oleh pelbagai keadaan, seperti melasma, bintik-bintik, dan hiperpigmentasi pasca-radang.

1. Melasma

Melasma adalah tompok coklat gelap yang muncul di wajah. Wanita biasanya lebih cenderung kepada melasma kerana penumpukan pigmen gelap di kawasan wajah yang menonjol dan sering terdedah kepada cahaya matahari, seperti dahi.

2. jeragat

Freckles adalah bintik-bintik coklat di wajah yang umumnya muncul kerana faktor genetik. Keadaan ini berlaku terutamanya pada orang yang mempunyai kulit dan mata yang ringan. Bintik-bintik biasanya mula muncul sejak mereka dilahirkan.

3. Hiperpigmentasi pasca-radang

Pendedahan kepada bahan kimia atau trauma fizikal seperti luka boleh menyebabkan keradangan pada kulit. Proses ini kadang-kadang boleh meninggalkan parut dalam bentuk bintik-bintik coklat pada kulit. Ini dikenali sebagai hiperpigmentasi pasca-radang.

Cara menghilangkan bintik-bintik coklat di wajah

Rawatan kulit semula jadi dan penggunaan krim over-the-counter biasanya tidak mencukupi untuk menghilangkan bintik-bintik coklat pada kulit. Walaupun mungkin pudar, bintik-bintik coklat mungkin tidak hilang sepenuhnya.

Anda memerlukan rawatan lebih lanjut dengan pakar dermatologi. Pertama, doktor akan memeriksa kulit wajah anda untuk mengetahui punca bintik-bintik tersebut. Selepas itu, doktor dapat menentukan rawatannya.

Sekiranya penyebab utamanya adalah penggunaan ubat-ubatan tertentu atau alat kawalan kelahiran, penggunaan ubat tersebut perlu dihentikan. Walau bagaimanapun, jika bintik-bintik coklat muncul akibat daripada terdedah kepada sinar UV, doktor anda mungkin akan menasihati anda untuk menggunakan produk pelindung matahari.

Selain pelbagai kaedah ini, terdapat sebilangan kaedah lain yang juga sering digunakan untuk mengatasi masalah bintik-bintik coklat pada wajah. Berikut adalah contoh.

1. Ejen untuk memutihkan bintik-bintik coklat di wajah

Terapi utama untuk menghilangkan bintik-bintik coklat di wajah adalah dengan menggunakan agen pemutih. Pelbagai bahan pemutih yang biasa digunakan termasuk retinol, hydroquinone, alpha arbutin, dan kojic acid.

Ingat, elakkan membeli krim secara cuai tanpa nasihat doktor. Anda perlu berjumpa dengan pakar dermatologi untuk mencari agen pemutihan yang sesuai dan sesuai dengan masalah kulit anda.

Anda boleh mendapatkan agen pemutih dalam produk penjagaan kulit di pasaran. Walau bagaimanapun, satu produk yang sesuai untuk produk lain tidak semestinya memberi kesan yang sama kepada anda. Menggunakan produk yang salah sebenarnya boleh mencetuskan kegatalan dan masalah lain.

2. Kulit kimia

Pengelupasan kimia adalah salah satu kaedah utama untuk merawat jerawat dan warna kulit yang tidak rata, misalnya kerana bintik-bintik coklat di wajah. Seperti terapi dengan agen pemutihan, anda juga perlu melakukannya di bawah pengawasan pakar dermatologi.

Doktor akan menggunakan larutan kimia khas pada permukaan kulit untuk mengelupas lapisan atas organ kulit. Kulit baru yang tumbuh akan kelihatan lebih lembut dengan warna yang sekata.

Anda mungkin perlu menjalani rawatan ini hingga beberapa kali. Kadang kala, doktor juga bergabung kulit kimia dengan penggunaan produk tertentu. Bentuk rawatan akan disesuaikan dengan keadaan dan keperluan kulit anda.

3. Terapi laser Neodymium YAG (Nd: YAG)

Terapi ini menggunakan gabungan laser dan kristal yang dipanggil Nd: YAG. Laser yang dipecat dengan kristal Nd: YAG mempunyai panjang gelombang yang lebih panjang daripada terapi laser kulit yang lain sehingga mereka mampu menembusi lapisan kulit yang lebih dalam.

Laser berfungsi dengan memecahkan pigmen melanin yang telah terkumpul di kulit wajah. Melanin sebenarnya memberikan warna pada kulit, tetapi pigmen yang menumpuk sebenarnya dapat menyebabkan bintik-bintik coklat di wajah.

Sekiranya kulit kimia tidak cukup untuk meratakan warna kulit, doktor boleh menggabungkannya dengan rawatan laser Nd: YAG. Oleh itu, anda perlu berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.

4. Minum ubat

Selain terapi langsung untuk kulit yang bermasalah, doktor juga sering memberi ubat minum. Ubat-ubatan dalam rawatan ini biasanya mengandungi asid askorbik, glutathione, vitamin E, dan bahan-bahan lain yang diperlukan.

Penggunaan methimazole untuk merawat bintik-bintik coklat di wajah juga semakin popular. Menurut laporan Jurnal Antarabangsa Dermatolologi Wanita Ubat ini berkesan untuk mengatasi masalah kulit yang disebabkan oleh hiperpigmentasi melasma dan post-inflamasi.

Pada hakikatnya, satu jenis rawatan tidak mencukupi. Anda memerlukan pelbagai kombinasi rawatan untuk menghilangkan bintik-bintik coklat di wajah dengan lebih optimum.

Anda juga perlu memainkan peranan aktif dalam menyokong proses rawatan. Contohnya, dengan memakan makanan yang baik untuk kulit dan menggunakan pelindung matahari, baik ketika dalam perjalanan dan di rumah.