Penyakit berjangkit

Adakah berbahaya untuk minum susu basi? Apa Yang Perlu Dilakukan Selepas?

Susu banyak dimakan oleh semua peringkat umur, baik tua dan muda. Sesungguhnya, terdapat banyak faedah yang diberikan dengan minum susu secara berkala. Contohnya, penyumbang tenaga yang baik dan untuk mengoptimumkan pertumbuhan anak-anak. Walau bagaimanapun, susu adalah produk yang mudah rosak. Kerana anda lupa untuk memeriksa tarikh luput, anda bahkan tidak menyedari bahawa anda minum susu basi. Maka adakah berbahaya jika manusia minum susu basi? Apa kesannya dan bagaimana mengatasinya jika anda minum susu basi secara tidak sengaja? Teruskan membaca untuk ulasan di bawah.

Apa yang berlaku jika anda minum susu basi?

Sekiranya anda peminat susu, anda pasti biasa dengan pelbagai jenis susu yang dijual di pasaran. Contohnya, terdapat susu cair di dalam kotak, susu tepung, dan susu pekat manis. Setiap jenis susu mempunyai kandungan nutrien yang berbeza, anda hanya perlu menyesuaikannya dengan keperluan diri dan keluarga anda.

Sebagai tambahan kepada kandungan nutrisi, perkara lain yang harus anda perhatikan ketika memakan susu adalah tarikh luput yang tertera pada bungkusan susu. Namun, tahukah anda terdapat beberapa syarat untuk tarikh luput?

Ini merujuk kepada maklumat tarikh yang tertera pada produk tenusu. Sekiranya produk tenusu merangkumi tarikh "dijual oleh”Bermaksud tarikh maksimum produk dapat dijual di kedai. Jadi, masih ada kemungkinan bahawa dalam beberapa hari selepas tarikh tersebut, susu akan berada dalam keadaan baik dan boleh diminum. Dengan catatan, susu disimpan di tempat yang betul dan suhu yang betul.

Melaporkan dari halaman Livestrong, ada beberapa perkara yang mungkin berlaku ketika anda minum susu basi. Yang paling biasa adalah keracunan. Susu basi berisiko menyebabkan keracunan kerana kandungan bakteria jahat yang tumbuh dalam susu berbahaya bagi kesihatan.

Setiap orang mempunyai keadaan kesihatan yang berbeza. Pada sesetengah orang yang minum susu basi secara tidak sengaja, kesannya tidak begitu teruk. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes kesannya boleh menjadi sangat teruk. Contohnya, ia menyebabkan mual, muntah, cirit-birit, dan demam. Gejala keracunan susu basi ini mungkin berlangsung berjam-jam atau beberapa hari, bergantung pada berapa lama susu telah habis (berapa banyak bakteria telah tumbuh) dan keadaan sistem imun anda.

Apa yang perlu dilakukan selepas minum susu basi?

Sebenarnya, anda boleh mengatasi keracunan susu basi sendiri sekiranya masih dalam tahap ringan. Inilah langkah-langkah yang perlu anda ambil.

1. Jangan biarkan badan kehilangan terlalu banyak cecair

Apabila anda mengalami keracunan makanan, sangat penting untuk menjaga keseimbangan cecair di dalam badan. Minuman elektrolit dapat membantu meningkatkan ketersediaan cecair di dalam badan.

2. Mengembalikan tenaga yang hilang

Pengambilan jus buah dan air kelapa dapat mengembalikan karbohidrat dan kemudian mengubahnya menjadi tenaga, untuk membantu mengelakkan tubuh merasa lemah.

3. Elakkan minuman yang mengandungi kafein

Kafein boleh memperburuk kerengsaan saluran pencernaan apabila anda mengalami keracunan. Sebagai gantinya, anda boleh mengambil teh tanpa kafein, seperti teh herba yang mengandung chamomile (chamomile), halia, atau daun pudina untuk menenangkan perut anda yang sakit.

4. Ambil ubat mengikut preskripsi doktor

Ubat yang mengandungi imodium dan pepto-bismol, dapat membantu melegakan cirit-birit dan menekan rasa mual. Namun, anda harus meminta nasihat doktor sebelum mengambil ubat jenis ini, kerana ketika diracun badan biasanya mengeluarkan bahan toksik melalui muntah dan cirit-birit.

Pada dasarnya, jika keracunan yang anda alami masih dalam tahap ringan, anda boleh mengambil pertolongan cemas untuk melegakan gejala yang muncul. Namun, apabila badan mula menunjukkan tanda-tanda yang teruk (seperti dehidrasi serius atau cirit-birit yang teruk), segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang berkesan.

Beberapa kes keracunan teruk memerlukan cecair tambahan secara intravena. Walaupun badan anda tidak pulih atau keadaan bertambah buruk, rawatan di hospital diperlukan untuk penyembuhan.

Lawan COVID-19 bersama!

Ikuti maklumat dan kisah terkini mengenai pejuang COVID-19 di sekitar kita. Jom sertai komuniti sekarang!

‌ ‌