Kesihatan kulit

Pembedahan tahi lalat, Perlukah Dilakukan? Ketahui Risiko Pertama

Ramai orang merasa tidak selamat apabila mereka mempunyai tahi lalat besar yang menghiasi wajah mereka. Oleh itu mereka memilih untuk membuang tahi lalat yang menjengkelkan ini melalui pembedahan. Sekiranya anda juga merancang untuk menjalani pembedahan, lebih baik mengetahui terlebih dahulu bagaimana prosedur itu berlaku dan apa risikonya sehingga anda dapat mempersiapkan diri.

Siapa yang memerlukan pembedahan tahi lalat?

Sebenarnya, selagi tahi lalat anda tidak menunjukkan tanda-tanda barah kulit (seperti tumbuh lebih besar dan berubah warna), anda tidak perlu menghilangkan tanda lahir ini yang sering juga disebut tanda kecantikan.

Walau bagaimanapun, jika anda tidak yakin dengan tanda lahir hitam anda, anda boleh menjalani pembedahan untuk menghapusnya.

Sekiranya anda berhasrat seperti itu, anda harus berbincang dan berunding dengan pakar kulit terlebih dahulu. Kerana walaupun anda tidak perlu menyiapkan apa-apa sebelum pembedahan tahi lalat, seperti prosedur perubatan lain, pembedahan tahi lalat tentu saja mempunyai risiko sendiri.

Bagaimana prosedur pembedahan tahi lalat berlaku?

Sebelum menjalani pembedahan, doktor akan memeriksa keadaan tahi lalat dan kulit anda. Ini dilakukan untuk menentukan kaedah pembedahan yang betul mengikut bentuk dan ukuran tahi lalat. Pilihan pembedahan termasuk pembedahan pembedahan dan pencukuran pembedahan.

Dalam pembedahan pembedahan, doktor akan memotong keseluruhan tahi lalat bersama akarnya dan kemudian menjahitnya dengan ditutup. Pembedahan ini biasanya dilakukan pada tahi lalat yang lebih besar.

Sama seperti pembedahan pembedahan, pencukuran pembedahan juga melibatkan pembuangan keseluruhan tahi lalat. Walau bagaimanapun, kaedah ini biasanya dilakukan pada tahi lalat yang lebih kecil. Proses pemulihan lebih pantas daripada pembedahan pembedahan.

Semua jenis pembedahan dilakukan di bawah anestesia tempatan. Untuk mengesahkan semula sama ada tahi lalat berpotensi barah atau tidak, doktor biasanya akan memeriksa tisu tahi lalat di bawah mikroskop.

Lalu, apakah risiko yang mungkin terjadi jika melakukan pembedahan tahi lalat?

Seperti pembedahan perubatan pada umumnya, walaupun ini bukan operasi yang serius, prosedur ini mempunyai risiko. Risiko yang berlaku bergantung pada bagaimana prosedur pembedahan dijalankan dan keadaan tahi lalat yang akan dikeluarkan.

Pembedahan tahi lalat umumnya tidak menyakitkan, kerana pakar bedah pertama kali akan membius kawasan yang memerlukan pembedahan. Tetapi alahan terhadap anestetik dan kerosakan sistem saraf adalah risiko yang mungkin berlaku, walaupun ini sangat jarang berlaku. Oleh itu, periksa dahulu dengan doktor anda jika anda mempunyai alahan terhadap ubat-ubatan tertentu.

Risiko lain adalah penampilan parut. Keputusan sama ada luka pembedahan harus dijahit atau tidak juga bergantung pada keadaan setiap pesakit. Sekiranya tahi lalat mempunyai akar yang dalam, doktor juga akan membuat luka yang dalam. Ini menjadikan luka pembedahan mesti ditutup dengan jahitan.

Selepas pembedahan tahi lalat, anda mungkin mengalami sakit yang lebih besar dan lebih ketara daripada tahi lalat sebelumnya. Walaupun menggunakan ubat-ubatan yang secara khusus bertujuan untuk meredakan luka, dalam beberapa kes, bekas luka dari pembedahan mungkin tidak hilang sama sekali.

Apa yang perlu dilakukan selepas pembedahan tahi lalat yang berjaya?

Sekiranya luka pembedahan tidak dijahit, anda hanya perlu menunggu luka sembuh. Parut pembedahan mengambil masa 1-2 minggu untuk sembuh. Selama ini, anda mesti memastikan kawasan di sekitar luka pembedahan sentiasa bersih untuk mengelakkan jangkitan.

Sementara itu, jika luka pembedahan menggunakan jahitan, perkara seterusnya adalah membuang jahitan. Jahitan pembedahan akan dikeluarkan kira-kira 8-14 hari selepas operasi. Oleh itu, anda mesti memastikan luka kering, bebas dari air, dan bersih.

Di samping itu, anda juga dapat makan makanan yang tinggi protein, vitamin, dan mineral, yang dapat membuat luka pembedahan kering dan sembuh dengan cepat. Jangan biarkan luka pembedahan terbuka jika belum tiba masanya untuk membuang jahitan.

Beberapa saat selepas pembedahan, anda mungkin diberi ubat yang digunakan untuk menangkis jangkitan bakteria. Namun, untuk memastikan anda harus bertanya terus kepada doktor yang merawat anda, sama ada anda perlu minum ubat atau tidak.