Kesihatan Pencernaan

Bolehkah Temulawak Digunakan sebagai Ubat Hepatitis? |

Pesakit dengan hepatitis memerlukan rawatan yang sesuai untuk mencegah penyakit ini menjadi semakin teruk. Temulawak adalah tumbuhan yang dikatakan dapat membantu mengatasi hepatitis. Bolehkah ia menjadi ubat semula jadi untuk hepatitis?

Pelbagai kandungan di temulawak

Temulawak atau Curcuma xanthorrhiza adalah tumbuhan perubatan yang telah lama dikenali di Indonesia. Tumbuhan ini mempunyai pelbagai khasiat sebagai ubat semula jadi yang telah digunakan oleh nenek moyang sejak turun temurun.

Rimpang Temulawak (batang terletak di bawah tanah) adalah bahagian yang umumnya digunakan sebagai ramuan dalam perubatan tradisional.

Dalam rimpang, temulawak mengandung berbagai zat yang dianggap berkhasiat untuk kesihatan manusia, termasuk sebagai ubat untuk berbagai penyakit seperti hepatitis.

Berdasarkan data dari Badan Penyelidikan dan Pembangunan Pertanian Kementerian Pertanian, rimpang temulawak mengandungi 13.98% kandungan lembapan, 3.81% kandungan minyak pati, pati 41.45%, 12.62% dan, abu 4.62%, dan abu tidak larut asid 0.56%.

Selain itu, rimpang temulawak juga mengandung 9,48% esen dalam alkohol, 10.9% esen dalam air, dan 2,29% kandungan kurkumin.

Khasiat halia sebagai ubat hepatitis

Hepatitis adalah penyakit yang dicirikan oleh keradangan hati manusia. Penyakit ini terjadi disebabkan oleh jangkitan virus, yang disebabkan oleh tiga virus hepatitis yang berbeda, yaitu hepatitis A, hepatitis B, dan hepatitis C.

Walau bagaimanapun, hepatitis juga boleh berlaku kerana pengambilan alkohol, ubat-ubatan, atau keadaan perubatan tertentu.

Rawatan untuk setiap jenis hepatitis adalah berbeza. Biasanya, penghidap hepatitis A hanya memerlukan rehat kerana ini adalah penyakit jangka pendek. Sementara hepatitis B dan hepatitis C memerlukan perawatan atau rawatan khas.

Dalam perubatan tradisional, temulawak dapat menjadi pilihan untuk mengubati hepatitis. Temulawak mempunyai khasiat yang baik sebagai antioksidan dan anti-radang pada tubuh manusia. Selain itu, temulawak mengandungi kurkumin.

Komponen kurkumin memberikan warna kuning kepada jahe. Dalam rawatan hepatitis, curcumin bertindak sebagai organ hati pelindung (hepatoprotector). Mekanisme hepatoprotective di temulawak berlaku kerana kesan antioksidannya.

Sebagai antioksidan, kurkumin dapat melawan radikal bebas yang merupakan produk sampingan dari keradangan di hati. Oleh itu, antioksidan ini dapat mencegah kerosakan sel hati menjadi lebih teruk.

Selain itu, pada pasien dengan hepatitis B, kurkumin juga dapat menghambat ekspresi gen dan replikasi virus hepatitis B. Sebabnya, pada pasien dengan hepatitis B, virus yang menjangkiti mereka akan melakukan ekspresi dan pembiakan gen.

Oleh itu, penghidap hepatitis B dapat mengelakkan penyakit hati yang lebih teruk melalui ubat temulawak ini.

Cara mengambil halia sebagai ubat hepatitis

Biasanya, temulawak digunakan sebagai ubat herba untuk dimakan. Namun, penghidap hepatitis masih harus berjumpa doktor sebelum memakan halia sebagai ubat semula jadi.

Untuk mengonsumsi halia sebagai ubat semula jadi, anda boleh mengikuti langkah-langkah di bawah.

  • Sediakan dua batang rimpang halia, basuh dan kupas.
  • Potong rimpang halia dan rebus dengan 1/2 liter air.
  • Masukkan gula aren mengikut citarasa.
  • Rebus hingga airnya berkurang separuh dan ramuan temulawak siap diminum.
  • Minum ramuan ini dua kali sehari untuk hasil yang optimum.