Perubatan Herba dan Alternatif

Kelebihan Urut Thailand untuk Kesihatan, Bukan Sekadar Melegakan Badan

Siapa yang tidak suka urut? Selain toker untuk menghilangkan rasa sakit dan kesakitan, urut juga boleh menjadi "pelarian" yang enak untuk berehat sebentar. Oleh kerana banyak jenis urutan yang ada, adakah anda pernah mencuba urutan Thai dari tanah seribu pagoda?

Sedikit berbeza dengan urut pada umumnya yang memerlukan anda berbaring di perut, urutan Thai akan membuat anda bergerak secara aktif di antara kedudukan. Malah badan anda juga boleh ditarik ke sana sini oleh ahli terapi urut. Sekiranya demikian, apakah faedah urutan Thai yang dapat kita rasakan?

Kelebihan urutan thai untuk kesihatan badan anda

1. Mengurangkan tekanan

Tekanan boleh mempengaruhi kesihatan mental dan fizikal anda. Sebenarnya, tekanan teruk yang berterusan telah dikaitkan dengan risiko penyakit serius seperti kemurungan dan penyakit kardiovaskular.

Menurut kajian tahun 2015, urut thai yang diurut ketika berada dalam keadaan tertekan dapat mengurangkan kadar zat sAA. Bahan sAA adalah penanda tekanan khusus yang terdapat di dalam air liur anda.

Para penyelidik menyimpulkan bahawa urut Thai lebih berkesan untuk mengatasi tekanan daripada hanya berehat atau tidur.

2. Meningkatkan stamina

Penyelidikan telah membuktikan bahawa manfaat urutan Thai dapat meningkatkan stamina. Eksperimen cuba membezakan antara faedah urut Thai dan urut Sweden pada orang yang penat.

Kesannya, urutan Thai lebih efektif dan berkesan dalam meningkatkan tenaga badan berbanding urut Sweden yang hanya memberikan sensasi yang santai dan santai sehingga memudahkan orang itu tidur.

3. Melancarkan peredaran darah

Manfaat lain dari urutan Thai dipercayai dapat meningkatkan peredaran darah. Semasa mengurut, anda akan diminta untuk bangun dari berbaring dan membengkokkan badan anda mengikut arahan ahli terapi. Anda boleh katakan, manuver badan semasa urut Thailand terasa seperti melakukan yoga.

Tubuh yang terus bergerak aktif bermaksud jantung berfungsi dengan lebih efisien untuk mengedarkan darah beroksigen ke semua tisu badan. Darah yang penuh dengan oksigen ini akan mempunyai banyak faedah untuk kesihatan organ dalaman anda.

Satu kajian menunjukkan bahawa urutan Thai pada kaki sangat berguna untuk meningkatkan keseimbangan tubuh orang yang mengalami masalah saraf, terutama orang yang menderita neuropati periferal akibat komplikasi diabetes.

Para penyelidik percaya bahawa peredaran darah yang lebih lancar akan merangsang sistem somatosensori untuk berfungsi dengan lebih baik juga. Ini adalah sistem yang memainkan peranan utama dalam keseimbangan badan anda.

4. Menjadikan badan lebih lentur

Urutan Thailand yang pergerakannya serupa dengan peregangan yoga, dari masa ke masa dapat membantu tubuh merasa lebih lentur dan fleksibel. Peregangan yang perlahan tetapi lembut dalam urutan Thai ini mungkin menjadikan badan anda lebih lentur jika anda melakukannya dengan kerap.

Selain itu, kelebihan urutan Thai juga dapat meningkatkan peredaran cecair sinovial antara sendi. Cecair ini berfungsi untuk mengurangkan geseran antara sendi.

Oleh itu, jika badan anda tidak mudah sakit dan sakit ketika bergerak, ini mungkin merupakan bukti faedah urutan Thai biasa.

Berapa kerap urut Thai?

Anda tidak perlu kerap mengurut. Sebabnya, urutan Thai akan memampatkan otot dan meregangkan anggota badan melebihi tahap toleransi pada masa itu. Sekiranya dilakukan terlalu kerap, dikhuatiri terdapat kesan sampingan yang tidak baik untuk tubuh anda.

Selepas urut Thai, cuba berehat dan minum banyak air. Dianjurkan juga untuk melakukan aktiviti lain seperti senaman regangan dan relaksasi yang mempunyai kesan yang sama seperti urutan Thailand.

Sekiranya anda mengalami kesakitan semasa mengurut Thai, ada baiknya berhenti dan beritahu ahli terapi. Jangan lupa juga sebelum urut, katakan apa keadaan kesihatan yang anda miliki sehingga ahli terapi dapat memberikan urutan yang sesuai.