Kesihatan mental

Kesan Dunning-Kruger, Apabila Seseorang Cantik •

Berurusan dengan orang pintar boleh membuat anda merasa tidak selesa, atau jengkel. Dalam dunia psikologi, orang yang menganggap mereka pintar adalah mereka yang mengalami Kesan Dunning-Kruger.

Orang yang terkena kesan ini merasa lebih unggul daripada pengetahuan dan kebolehan mereka. Sebenarnya, mereka tidak menyedari bahawa tahap pengetahuan dan kemampuan masih jauh di bawah orang lain.

Mengapa seseorang terkena Dunning-Kruger Kesan ?

Sumber: Luvze

Pada tahun 1999, dua ahli psikologi bernama David Dunning dan Justin Kruger melakukan serangkaian kajian mengenai logik, tatabahasa, dan rasa humor.

Mereka mendapati bahawa peserta dengan skor rendah sebenarnya menilai kemampuan mereka melebihi purata.

Dalam kajian tentang rasa humor, misalnya, beberapa peserta menunjukkan kemampuan yang lemah untuk menentukan betapa lucu sesuatu objek itu.

Uniknya, kumpulan peserta ini merasakan bahawa rasa humor mereka sangat baik.

Kesan Dunning-Kruger adalah fenomena apabila seseorang salah menilai kemampuannya. Mereka berasa lebih besar, lebih pintar, dan unggul.

Pada masa yang sama, mereka mungkin menganggap pendapat orang lain adalah bodoh, tidak masuk akal, dan sama sekali salah.

Berdasarkan hasil kajian ini, orang yang mengalami Kesan Dunning-Kruger sebenarnya menghadapi dua masalah.

Pertama, kesimpulan mereka mengenai maklumat tidak semestinya betul, atau salah sepenuhnya.

Kedua, pengetahuan yang terhad menjadikan mereka tidak menyedari kesalahan tersebut. Akibatnya, mereka tidak mengambil inisiatif untuk memeriksa semula kebenaran pendapat mereka sendiri atau maklumat yang mereka terima.

Kesan negatif Kesan Dunning-Kruger

Kesan Dunning-Kruger cukup membimbangkan. Sebabnya, orang yang mengalaminya mungkin mempercayai maklumat yang salah. Kemudian dia dengan yakin menyampaikannya kepada orang lain.

Mereka juga merasa lebih sukar untuk menerima kritikan kerana mereka percaya bahawa pendapat mereka selalu tepat.

Dalam satu kajian, Dunning dan Kruger mencipta sebilangan istilah yang sebenarnya tidak mempunyai makna. Mereka mencipta istilah yang berkaitan dengan politik, biologi, fizik, dan geografi.

Hasilnya, kira-kira 90 peratus peserta mendakwa bahawa mereka memahami beberapa istilah tiruan.

Dia menyimpulkan bahawa orang yang sudah biasa dengan topik cenderung untuk mendakwa bahawa mereka memahami istilah di dalamnya.

Penemuan ini hanya merangkumi beberapa bidang. Sebenarnya, Kesan Dunning-Kruger adalah fenomena kompleks yang boleh muncul di mana sahaja.

Risiko tentu saja besar sekiranya kesan ini meluas kepada perkara lain yang penting seperti kesihatan, kerajaan, kewangan, dan sebagainya.

Ciri-ciri Kesan Dunning-Kruger dan cara mengelakkannya

Kesan Dunning-Kruger boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, bahkan orang yang cukup pakar dalam sesuatu bidang.

Ini berlaku kerana apabila seseorang mendapat sebilangan maklumat dari topik, maklumat itu membuatnya merasa berpengetahuan.

Contohnya, rakan anda mungkin meminati politik dan memahami banyak istilah di dalamnya. Dia suka mencari maklumat mengenai politik dan berkongsi dengan orang lain.

Namun, setiap kali dia menerima maklumat baru, itu membuatnya merasa lebih berpengetahuan daripada orang lain. Pada akhirnya dia mengabaikan pendapat orang lain dan menganggap dia betul. Sikap ini adalah ciri khas Dunning-Kruger Effect.

Anda sebenarnya boleh mengelakkan Dunning-Kruger kesan dengan selalu memeriksa semula kebenaran maklumat yang diperoleh. Daripada segera menerima maklumat, tanyakan pada diri anda lagi adakah maklumat itu betul.

Anda juga boleh berbincang atau bertanya kepada rakan atau orang lain yang mempunyai kepakaran dalam bidang yang serupa. Minta kritikan yang membina dari mereka, kemudian teruskan lebih banyak mengetahui selok-belok topik yang anda gemari.