Kesihatan Warga Emas

Pelbagai Sebab Kalsifikasi yang Berlaku pada Orang Tua •

Anda mungkin sering bertemu dengan orang tua (warga tua) yang mengalami kesukaran untuk berjalan dan bangun dari tempat duduk atau tempat tidur, sehingga orang tua memerlukan pertolongan untuk menjalankan aktiviti mereka. Orang tua adalah kumpulan yang berisiko terkalsifikasi, di mana sendi terasa kaku sehingga pergerakannya terhad. Namun, apa sebenarnya penyebab kalsifikasi pada orang tua?

Apa yang menyebabkan kalsifikasi?

Ramai orang mengelirukan kalsifikasi dengan kehilangan tulang. Ramai di antara anda berpendapat bahawa kalsifikasi berlaku kerana kehilangan mineral di tulang, tetapi sebenarnya tidak demikian.

Penyakit yang disebabkan oleh kehilangan mineral tulang dikenali sebagai kehilangan tulang atau osteoporosis. Sementara itu, kalsifikasi atau dalam bahasa perubatan yang disebut osteoartritis disebabkan oleh proses penuaan yang menyerang sendi, terutama pada jenis sendi yang menyokong berat badan, seperti lutut, pinggul, punggung, leher, dan sendi di jari.

Pada orang tua, biasanya sendi tulang menjadi kaku dan kurang lentur, cecair pada sendi juga berkurang. Pada sendi yang normal, tulang rawan atau tulang rawan merangkumi setiap hujung tulang yang berfungsi sebagai bantalan untuk tulang. Di samping itu, membran sinovial menghasilkan cecair sinovial yang mencukupi sebagai pelincir, cecair ini berguna untuk mengekalkan fungsi tulang rawan sehingga geseran antara tulang dikurangkan dan sendi berfungsi dengan lancar. Walau bagaimanapun, ia berbeza pada orang yang mengalami kalsifikasi.

Dalam kalsifikasi, tulang rawan pecah, menyebabkan sakit, bengkak, dan masalah pergerakan pada sendi. Cecair sinovial pada sendi dikurangkan sehingga tulang yang berdekatan tidak lagi mempunyai pelinciran yang mencukupi dan menyebabkan keradangan.

Proses keradangan yang berlaku boleh menyebabkan tulang rawan menggosok antara satu sama lain. Akhirnya, tulang rawan menipis sehingga tidak ada bantal antara tulang, menyebabkan kerosakan pada sendi dan menyebabkan rasa sakit. Ini adalah sebab orang yang mengalami kalsifikasi sering merasa sakit pada tulang dan pergerakan menjadi terhad.

Mengapa ramai warga tua mengalami kalsifikasi?

Faktor risiko terbesar untuk kalsifikasi adalah usia. Menurut Perpustakaan Perubatan Nasional (NLM), banyak orang menunjukkan gejala osteoartritis pada usia 70 tahun. Walaupun anda lebih muda, anda boleh mendapat osteoartritis, tetapi secara umum, penyakit ini hanya muncul ketika anda lebih tua.

Orang muda biasanya mengalami osteoartritis kerana trauma, seperti kecederaan sukan atau kemalangan, atau ia mungkin disebabkan keturunan keluarga. Ya, penyakit ini boleh diwarisi, boleh disebabkan oleh ibu bapa, datuk nenek, atau saudara kandung.

Semakin lama anda hidup, tentu saja, semakin banyak aktiviti yang anda jalankan dan semakin banyak fungsi yang dilakukan oleh badan anda. Oleh itu jangan terkejut, semakin tua anda, semakin lemah anggota badan anda. Pergerakan yang dihasilkan oleh orang yang lebih tua juga tidak sepantas orang yang lebih muda.

Selain itu, tisu lembut pada pembalut sendi yang membantu menggerakkan tulang dari masa ke masa akan hilang seiring bertambahnya usia. Kekuatan otot dan tulang juga lemah, jadi kerja yang mereka lakukan lebih sukar dan berat. Umur mengubah sistem tulang dan otot, menyebabkan penuaan sel, termasuk sel pada tisu sendi.

Adakah terdapat faktor lain yang boleh menyebabkan kalsifikasi?

Selain usia, ada faktor lain yang boleh menyebabkan kalsifikasi sendi, iaitu:

  • Sejarah keluarga. Pengapuran boleh berlaku kerana keturunan. Sekiranya anda mempunyai ahli keluarga yang menghidap osteoartritis atau kalsifikasi, risiko anda terkena penyakit adalah lebih besar.
  • Berat badan berlebihan atau kegemukan. Berat badan berlebihan atau gemuk memberikan tekanan yang lebih besar pada sendi, tulang rawan, dan tulang anda, terutamanya lutut anda. Ini menjadikan lutut anda mudah terkalsifikasi dan membatasi kemampuan anda untuk bergerak.
  • Jantina. Secara keseluruhan, lebih banyak wanita daripada lelaki mengalami kalsifikasi pada usia tua. Selepas usia 55 tahun, wanita lebih cenderung mengalami kalsifikasi daripada lelaki pada usia yang sama. Ini dikaitkan dengan penurunan estrogen pada wanita selepas menopaus.
  • Kerja. Jenis pekerjaan, seperti pembinaan dan pertanian, juga meningkatkan risiko kalsifikasi anda. Pekerja jenis ini menggunakan lebih banyak fizikal supaya sendi mereka dapat berfungsi dengan lebih baik sehingga membolehkan sendi melakukan kalsifikasi lebih cepat daripada orang yang bekerja di meja.