Kesihatan

Fisioterapi, dari Jenis hingga Prosedur Rawatan

Sekiranya anda menghadapi masalah menggerakkan bahagian badan, maka fisioterapi boleh menjadi salah satu penyelesaiannya. Fisioterapi adalah rawatan yang tidak hanya dilakukan pada orang yang sakit tetapi dapat dilakukan oleh semua orang sebagai pencegahan munculnya penyakit. Nama lain untuk fisioterapi adalah terapi fizikal. Terdapat banyak bidang fisioterapi, termasuk fisioterapi pediatrik, fisioterapi strok, dan fisioterapi ortopedik. Ahli fisioterapi adalah orang yang akan menentukan program yang tepat untuk anda mengikut keadaan anda dengan menggunakan alat fisioterapi yang sesuai.

Apa itu fisioterapi?

Fisioterapi adalah rawatan yang dilakukan untuk membantu memulihkan fungsi dan pergerakan bahagian tubuh seseorang kerana kecederaan, penyakit, atau kehilangan kemampuan tubuh.

Selain itu, terapi ini juga dapat dilakukan untuk mengurangkan risiko cedera atau sakit pada masa akan datang. Rawatan ini berbentuk pergerakan, senaman, terapi manual, pendidikan dan nasihat. Semua orang dari semua peringkat umur boleh mengikuti terapi ini. Rawatan akan dipandu oleh ahli terapi yang membantu pesakit mengatasi kesakitan.

Fisioterapi adalah terapi berasaskan sains dan pendekatan 'keseluruhan' terhadap kesihatan dan kesejahteraan, termasuk gaya hidup umum pesakit.

Bukan hanya itu, anda boleh melakukan terapi ini untuk menguruskan keadaan perubatan jangka panjang seperti asma, malah boleh dilakukan untuk anda yang sedang bersiap untuk melahirkan anak.

Jenis rawatan dalam fisioterapi

Fisioterapi adalah terapi yang dijalankan dengan menggunakan pelbagai jenis rawatan. Berikut adalah pelbagai rawatan yang biasa digunakan, termasuk:

Terapi manual

Terapi manual adalah teknik yang digunakan oleh ahli terapi fizikal untuk melenturkan sendi dengan mengurut secara langsung dengan tangan.

Rangsangan saraf transkutan elektrik

Terapi ini dilakukan dengan menggunakan alat penggerak bateri kecil yang digunakan untuk mengirimkan arus rendah melalui elektrod yang diletakkan di permukaan kulit.

Alat fisioterapi ini berguna untuk menghilangkan rasa sakit di pelbagai bahagian badan.

Terapi magnet

Terapi ini dilakukan dengan menggunakan elektromagnet dari pelbagai jenis dan saiz. Sama seperti rangsangan saraf elektrik transkutan, alat fisioterapi ini berguna untuk mengurangkan kesakitan yang melanda.

Mengetuk

Mengetuk adalah alat fisioterapi dalam bentuk jalur elastik yang bertujuan untuk menyembuhkan bahagian badan yang cedera secara semula jadi. Ini dilakukan dengan menyokong dan menstabilkan otot dan sendi tanpa membatasi pergerakannya.

Alat itu, yang disebut pita kinesio, diyakini dapat meningkatkan peredaran, mempercepat pemulihan kecederaan, melegakan kesakitan, dan membantu mengatasi keradangan pada kulit.

Diathermy

Diathermy adalah sejenis terapi di mana haba disalurkan melalui arus elektromagnetik frekuensi tinggi untuk merawat pelbagai keadaan.

Ultrasound dan fonoperesis

Ultrasound terapeutik membantu mengurangkan keradangan dengan mendorong panas ke kawasan yang cedera sehingga menyembuhkan kekejangan otot, meningkatkan metabolisme, dan meningkatkan aliran darah ke tisu yang rosak.

Walaupun fonoporesis adalah teknik yang menggunakan gelombang ultrasonik untuk membantu penyerapan maksimum ubat topikal.

Pelbagai bidang fisioterapi berdasarkan sasaran rawatan

Fisioterapi adalah sejenis rawatan yang mempunyai pelbagai manfaat kesihatan. Tujuan rawatan yang berbeza mempunyai faedah yang berbeza. Dari banyak keadaan yang boleh dirawat dengan terapi fizikal, berikut adalah tiga:

Fisioterapi kanak-kanak

Fisioterapi pediatrik bertujuan untuk membantu merawat kanak-kanak dan remaja dengan pelbagai masalah dengan kesihatan fizikal mereka. Di samping itu, terapi ini juga dijalankan untuk membantu memberi sokongan kepada keluarga dan ibu bapa yang mempunyai anak dengan pelbagai masalah fizikal.

Biasanya, terapi ini dilakukan pada anak-anak yang mengalami kesukaran untuk menggerakkan bahagian tubuh, sehingga mereka dapat memaksimumkan perkembangan fizikal, aktivitas, dan kemampuan untuk bermain dan bersosial.

Terapi fizikal juga dilakukan untuk mengatasi pelbagai masalah kesihatan yang menghalang pergerakan badan seperti:

Gangguan neuromuskular

Fisioterapi pediatrik boleh dilakukan untuk merawat gangguan neuromuskular. Keadaan ini dicirikan oleh ketidakupayaan saraf dan otot untuk berfungsi dengan baik.

Gangguan ini biasanya mempengaruhi saraf, terutama yang terletak di luar otak dan saraf tunjang. Di samping itu, keadaan ini juga mempengaruhi otot rangka seperti yang ada di batang badan, lengan, dan kaki.

Biasanya, gangguan neuromuskular adalah penyakit kongenital yang dibawa sejak lahir. Selain itu, sejarah genetik dalam keluarga yang mempunyai keadaan serupa juga meningkatkan risiko masalah kesihatan yang satu ini.

Mendapat kecederaan otak (ABI)

Kecederaan otak yang dialami adalah keadaan untuk menggambarkan sebarang jenis kecederaan otak yang berlaku selepas kelahiran. Biasanya otak akan cedera akibat kecederaan otak traumatik, impak, tumor otak, hingga jangkitan dan penyakit tertentu.

ABI pada kanak-kanak boleh menyebabkan epilepsi, gangguan penglihatan, sentuhan, dan bau, kemampuan fizikal yang terganggu seperti gegaran dan kelemahan otot, sehingga keterampilan komunikasi terganggu seperti kelewatan pertuturan. Fisioterapi pediatrik dapat membantu masalah yang berkaitan dengan masalah fizikal.

Sindrom Down

Sindrom Down adalah keadaan genetik yang menyebabkan ketidakupayaan belajar pada kanak-kanak dan kelainan fizikal tertentu, seperti kepala kecil, tinggi dan berat badan lebih rendah, otot yang terbentuk dengan buruk, dan ciri wajah rata.

Keadaan ini akan bertahan seumur hidup. Walau bagaimanapun, dengan penjagaan yang betul, kanak-kanak dengan sindrom Down dapat membesar dengan sihat dan bahkan melakukan pelbagai perkara yang produktif seperti orang lain yang sihat. Salah satu rawatan yang boleh anda cuba gunakan adalah fisioterapi kanak-kanak.

Program fisioterapi kanak-kanak biasanya dimasukkan ke dalam aktiviti harian mereka. Ahli terapi juga akan memberikan pengetahuan dan latihan yang sederhana untuk keluarga untuk membantu dan mendorong anak-anak untuk mempraktikkan program fisioterapi yang telah dibuat.

Fisioterapi neuro

Terapi fizikal neurologi dilakukan untuk orang yang mengalami gangguan neurologi atau neurologi. Contohnya, penyakit Alzheimer, penyakit Parkinson, kecederaan saraf tunjang, dan strok. Salah satu penyakit yang menggunakan terapi ini adalah strok.

Fisioterapi strok akan dilakukan selepas strok. Biasanya, strok menyebabkan kerosakan otak. Kesannya, anda akan mengalami kelemahan atau kelumpuhan pada satu sisi badan dan sukar menggerakkan badan sehingga menghalang aktiviti harian.

Fisioterapi strok dapat membantu anda mendapatkan kembali kekuatan dan kemampuan menggerakkan badan anda. Neurophysiotherapy adalah keistimewaan terapi fizikal yang disebabkan oleh kerosakan pada otak dan sistem saraf seperti pada strok. Ahli terapi pakar akan membantu mengembangkan program terapi yang sesuai dengan keadaan kesihatan anda.

Secara amnya, fisioterapi strok dilakukan untuk menjaga keadaan kesihatan pasca serangan dan mengelakkan komplikasi yang dapat melambatkan proses pemulihan. Dalam program fisioterapi strok, ahli terapi juga akan memberitahu anda cara berbaring dan cara duduk dengan selamat. Sebagai tambahan, ahli terapi akan membantu memotivasi anda untuk terlibat secara aktif dan mempelajari pergerakan normal badan dalam setiap sesi fisioterapi strok.

Biasanya, ahli terapi juga akan menentukan alat fisioterapi apa yang diperlukan. Secara amnya, untuk terapi fisioterapi strok memerlukan peralatan fisioterapi seperti kerusi roda, alat bantu berjalan seperti pejalan kaki dan melekat juga.

Fisioterapi strok boleh dimulakan 24 jam selepas serangan. Selama ini, anda akan didorong dan termotivasi untuk bangun dan bergerak semampu anda. Untuk kes strok ringan, fisioterapi strok biasanya memberi tumpuan kepada mencegah komplikasi dan kemampuan anda untuk bergerak dan kembali aktif.

Walau bagaimanapun, dari masa ke masa, fisioterapi strok akan membantu anda menjadi lebih berdikari dan melakukan perkara-perkara selain hanya menggerakkan anggota badan anda.

Fisioterapi ortopedik

Terapi fizikal ortopedik membantu mendiagnosis, mengawal, dan merawat gangguan dan kecederaan pada sistem muskuloskeletal. Selain itu, terapi fizikal ini juga membantu proses penyembuhan setelah pembedahan ortopedik (tulang). Umumnya, ahli terapi ortopedik dilatih untuk merawat sendi pasca operasi, kecederaan sukan, artritis, dan kecederaan lain.

Rangsangan elektrik adalah salah satu alat fisioterapi yang sering digunakan untuk mempercepat pemulihan pesakit. Beberapa terapi yang biasanya dijalankan adalah terapi panas, terapi sejuk, dan latihan kekuatan.

Kecederaan biasa yang dirawat oleh ahli terapi ortopedik termasuk patah tulang, keseleo, dan keradangan tendon. Umumnya, ahli terapi fizikal ortopedik akan mengesyorkan pelbagai latihan yang sesuai dengan keadaan anda.

Di samping itu, peralatan fisioterapi yang diperlukan juga akan disesuaikan dengan keadaan badan anda. Alat fisioterapi yang digunakan pada awal terapi biasanya akan berbeza seiring dengan keadaannya.

Bilakah fisioterapi diperlukan?

Fisioterapi adalah terapi yang boleh dilakukan untuk mencegah penyakit kerana dapat meningkatkan aktiviti fizikal anda. Selain itu, terapi ini juga membantu menyerang masalah kesihatan seperti:

 • Tulang, sendi dan tisu lembut - seperti sakit belakang, sakit leher, sakit bahu dan kecederaan
 • Sistem saraf atau otak - seperti masalah dengan pergerakan yang menyebabkan strok, sklerosis berganda, atau Parkinson
 • Jantung dan peredaran darah - masalah yang perlu disembuhkan setelah serangan jantung
 • Paru-paru - penyakit paru obstruktif kronik (COPD) dan fibrosis sista

Biasanya, doktor akan mengesyorkan apabila anda perlu melakukan terapi fizikal sebagai rawatan tambahan yang diberikan untuk membantu memulihkan keadaan.

Siapa yang boleh membimbing terapi fizikal?

Sumber: Kesihatan Kelebihan

Fisioterapi adalah rawatan yang memerlukan ahli terapi khas dan tidak dapat dilakukan secara sembarangan. Ahli terapi yang dipanggil ahli fisioterapi mesti berpengalaman dan dilatih.

Jadi, ahli fisioterapi adalah orang yang benar-benar memahami dan telah dilengkapi dengan sains terapi fizikal. Biasanya terapi ini dijalankan oleh seseorang yang merupakan sebahagian daripada pasukan pelbagai disiplin dalam pelbagai bidang kesihatan seperti mereka yang bekerja di:

 • Hospital
 • Komuniti yang berasal dari pusat kesihatan dan klinik
 • Bidang operasi atau pakar bedah
 • Bidang sukan

Bukan hanya di hospital atau klinik, anda juga boleh meminta ahli terapi untuk datang ke rumah anda. Biasanya, ahli terapi juga akan menyiapkan atau meminta anda untuk menyediakan alat fisioterapi yang diperlukan untuk setiap temu janji.

Pelbagai prosedur rawatan yang dilakukan oleh ahli terapi fizikal

Ahli fisioterapi harus memusatkan perhatian pada tubuh secara keseluruhan dan bukannya satu aspek kesakitan pesakit pada masa ini. Pada dasarnya, ketika pesakit ingin menjalani rawatan ini, ahli fisioterapi juga melibatkan dirinya dalam rawatan yang merangkumi pendidikan, kesedaran, pemberdayaan dan mendorong penyertaan pesakit semasa menjalani rawatan. Berikut adalah prosedur rawatan terapi fizikal yang biasa.

1. Pendidikan dan nasihat

Ahli terapi fizikal akan memberi anda nasihat keseluruhan mengenai perkara-perkara yang boleh mempengaruhi kehidupan seharian anda, seperti melakukan senaman secara teratur dan menjaga berat badan yang sihat untuk ketinggian dan bentuk badan anda.

Cadangan yang diberikan bertujuan mengubah gaya hidup anda. Selain itu, nasihat yang diberikan juga dapat berupa perkara-perkara khusus yang dapat diterapkan setiap hari untuk melindungi Anda dan mengurangkan risiko sakit dan kecederaan. Contohnya, apabila anda mengalami sakit belakang, anda akan diberitahu mengenai postur badan yang betul, membawa dan mengangkat objek dengan betul, mengelakkan putaran, peregangan berlebihan, atau berdiri terlalu lama.

2. Pergerakan dan senaman

Pergerakan yang diberikan biasanya disesuaikan dengan senaman dan aktiviti fizikal yang disarankan mengikut keadaan anda. Di samping itu, senaman disarankan untuk meningkatkan kesihatan dan mobiliti keseluruhan anda. Ahli fisioterapi biasanya mengesyorkan pergerakan dan latihan untuk membantu meningkatkan mobiliti dan fungsi, seperti:

 • Latihan yang dirancang untuk mengubah pergerakan dan kekuatan pada bahagian badan tertentu - ini harus dilakukan secara berkala dan berulang pada waktu yang ditentukan.
 • Aktiviti yang melibatkan pergerakan seluruh badan seperti berenang dan berjalan - aktiviti ini dapat membantu penyembuhan atau kecederaan selepas pembedahan yang mempengaruhi pergerakan anda.
 • Bersenam di air cetek yang hangat - air dipercayai dapat merehatkan otot dan sendi. Air juga dapat memberikan ketahanan untuk membantu menguatkan anda secara beransur-ansur.
 • Cadangan dan latihan membantu anda meningkatkan aktiviti fizikal anda - cadangan akan diberikan demi menjaga agar anda tetap aktif dengan cara yang selamat.
 • Peranti fisioterapi untuk membantu pergerakan, seperti tongkat atau tongkat, juga disediakan untuk membantu pergerakan anda.

3. Terapi manual

Terapi manual dilakukan untuk menguatkan bahagian-bahagian tertentu badan anda. Dalam latihan ini, ahli fisioterapi akan menggunakan tangan anda untuk membantu menghilangkan rasa sakit dan kekakuan, dan meningkatkan kemahiran pergerakan yang lebih baik. Terapi ini juga dapat membantu:

 • Meningkatkan peredaran darah
 • Mengurangkan kesakitan dan kekejangan otot badan
 • Membuang cecair dengan lebih berkesan dari beberapa bahagian badan
 • Meningkatkan pergerakan pada bahagian badan

Teknik yang digunakan boleh berupa urutan. Contoh faedah urut adalah meningkatkan kualiti hidup sesetengah orang dengan keadaan jangka panjang yang serius dengan mengurangkan tahap kegelisahan dan kualiti tidur.