Keibubapaan

Semua Mengenai Membesarkan Anak Dengan Keperibadian Introvert •

Introversi atau introvert adalah salah satu jenis keperibadian. Orang introvert biasanya lebih suka bersendirian dan merasa perlu menghabiskan banyak tenaga ketika bersosial. Terdapat banyak perkara yang perlu anda fahami mengenai kanak-kanak introvert. Mari ketahui lebih lanjut melalui perbincangan berikut.

Apa itu anak introvert?

Menurut Simply Psychology, teori introvert dan ekstrovert diperkenalkan oleh Carl Gustav Jung pada tahun 1910.

Teori ini adalah salah satu teori keperibadian yang paling banyak digunakan pada masa kini. Walaupun seseorang sebenarnya boleh memiliki kedua-dua keperibadian, iaitu introvert dan extrovert pada masa yang sama, tetapi biasanya akan cenderung membawa kepada salah satu daripadanya.

Introvert cenderung memusatkan perhatian pada pemikiran, perasaan, dan mood yang datang dari dalam diri, alias dalaman, berbanding mencari rangsangan dari luar.

Kebalikan dari introvert adalah ekstrovert, jadi dapat dikatakan bahawa introversi dan extraversion adalah dua watak yang berlawanan.

Menurut Rosario Cabello, ahli psikologi dari Universiti Castilla-La Mancha Sepanyol, orang introvert mempunyai keperluan sosial yang berbeza. Dia mungkin kelihatan kurang ceria atau kurang senang, padahal sebenarnya dia senang dengan caranya sendiri.

Kanak-kanak introvert tidak bermaksud anak yang pendiam

Ramai orang sering menganggap anak-anak introvert sebagai anak yang pendiam, pemalu, dan menyendiri. Sebenarnya, diam dan bersikap introvert adalah dua keadaan yang berbeza.

Orang introvert boleh bercakap banyak jika mereka merasa selesa dengan suasana di sekeliling mereka. Dia hanya memilih untuk berdiam diri jika bersama orang yang tidak dikenali atau berada di persekitaran baru.

Ciri-ciri kanak-kanak introvert

Beberapa ciri umum orang introvert adalah:

1. cenderung menjaga perasaan pada diri sendiri

Berbanding menyampaikannya kepada orang lain, kanak-kanak introvert lebih suka menjaga hati mereka sendiri atau bercakap dengan diri mereka sendiri. Oleh itu, anda tidak perlu risau jika anda sering memperhatikan si kecil bercakap dengan dirinya atau mainannya.

Tindakan ini biasanya dia lakukan kerana ingin meluahkan perasaannya tanpa merasa dinilai oleh orang lain.

2. Nampak tenang atau menarik diri ketika berada di sekitar banyak orang

Sekiranya anak anda tergolong dalam kategori introvert, anda mungkin sering menemuinya sendiri ketika dia berada di sekitar banyak orang. Terutama jika orang-orang ini bukan orang yang dia kenal dengan baik.

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, kanak-kanak introvert sering merasa letih ketika mereka harus berinteraksi dengan orang baru. Di samping itu, dia merasa tidak perlu mempunyai terlalu banyak kawan dan merasa cukup dengan hanya beberapa rakan.

3. Selalunya cerewet di pesta atau tempat yang tidak dikenali

Sekiranya anda menjumpai anak kecil anda tanpa alasan yang jelas di pesta atau tempat yang tidak dikenali, dia mungkin seorang introvert.

Anak-anak yang introvert memerlukan masa untuk bersendirian, di mana mereka dapat mencerna pengalaman dan perasaan baru mereka.

Ketika mereka berhadapan dengan banyak kegiatan yang mengharuskannya berinteraksi dengan banyak orang baru, dia tidak mempunyai cukup waktu untuk mencerna pengalamannya. Akibatnya, dia merasa tidak selesa dan menjadi rewel.

4. Introvert adalah pemerhati yang baik

Daripada berinteraksi dengan orang lain, anak ini biasanya lebih suka diam dan memberi perhatian kepada orang lain. Dalam diam, dia akan mengkaji keadaan dan watak orang di sekelilingnya.

Inilah yang menjadikannya seorang yang sentiasa peka dan memikirkan segalanya sebelum bertindak.

5. Tidak suka kontak mata

Introvert cenderung untuk mengelakkan kontak mata, terutama dengan orang yang mereka tidak kenal.

Inilah yang membuatnya terkesan sebagai anak yang pemalu. Padahal sebenarnya dia berusaha melindungi dirinya dan tidak mahu merasa terintimidasi dengan kehadiran orang lain.

Bagaimana menangani kanak-kanak introvert?

Terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk menangani anak yang mempunyai keperibadian introversi:

1. Fahami apa sebenarnya introvert

Perkara pertama yang boleh anda lakukan adalah benar-benar memahami apa itu introvert. Dengan cara ini, anda mengetahui kemungkinan yang boleh berlaku dan meramalkan cabaran yang akan timbul pada masa akan datang.

Contohnya, apabila dia memilih untuk mengurung diri di biliknya dan enggan menyampaikan perasaannya. Anda mungkin mengesyaki bahawa ini adalah tanda kemurungan, tetapi jangan terlalu cepat membuat kesimpulan.

Dia tidak semestinya mempunyai masalah luaran, mungkin dia hanya memerlukan masa sahaja untuk mencerna peristiwa baru yang menimpanya.

2. Fahami jika anak itu tidak mempunyai ramai kawan

Anda mungkin mendapati anak kecil anda hanya mempunyai satu atau dua rakan rapat. Anda tidak perlu risau tentang perkara ini. Ini kerana ini adalah salah satu ciri kanak-kanak introvert.

Sebabnya, dia lebih selesa dengan sekelompok kecil rakan, bukan dalam kumpulan yang penuh dengan orang. Sebilangan kecil rakan tidak semestinya menunjukkan bahawa anak anda menghadapi masalah untuk bersosial.

3. Jangan paksa anak anda untuk berubah

Kerana mereka sering disalahpahami sebagai pemalu dan menyendiri, kanak-kanak introvert kadang-kadang dilihat sebagai anak yang bermasalah. Walaupun dia hanya mempunyai watak yang berbeza.

Sekiranya anak kecil anda memilih untuk bersendirian di biliknya atau bercakap dengan mainannya sendiri, biarkan dia melakukannya kerana itulah yang membuatnya selesa.

Anda tidak boleh memaksa anak-anak untuk bersosial, terutama jika mereka berada di persekitaran baru kerana masih ada kekemasan sosial. Biarkan dia memerhatikan sebentar sebelum bergabung dengan rakan barunya.

4. Terlibat dalam aktiviti yang tidak memerlukan banyak orang

Anda perlu berhati-hati ketika memilih aktiviti tambahan untuk anak introvert. Memaksa dia untuk mengambil bahagian dalam pelbagai aktiviti kumpulan boleh menjadi pedang bermata dua.

Contohnya, jika anda memasukkannya ke kelab bola sepak. Keadaan yang sesak dan jeritan kanak-kanak lain boleh menyukarkan dia untuk menumpukan perhatian, mengakibatkan prestasi yang buruk. Ini berisiko menjadikannya putus asa dan kehilangan kepercayaan diri.

Aktiviti yang lebih sesuai untuk kanak-kanak introvert adalah aktiviti yang tidak memerlukan interaksi dengan terlalu banyak orang. Contohnya seperti melukis, bermain teka-teki atau kraf.

Bagi sukan, pilih sukan individu seperti berlari, berenang atau mempertahankan diri.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌