Kecergasan

5 Latihan Angkat Berat yang Kuat untuk Menambah Berat Badan

Sekiranya anda ingin menambah berat badan, itu tidak bermaksud anda tidak boleh bersenam sama sekali. Sebenarnya, meningkatkan berat badan dengan bersenam adalah kaedah terbaik. Salah satu sukan yang paling berkesan untuk menambah berat badan adalah latihan berat badan. Namun, anda tidak boleh ceroboh. Terdapat sebilangan teknik pergerakan dan mengangkat yang sesuai untuk anda yang menginginkan bentuk badan yang ideal.

Jenis mengangkat berat untuk menambah berat badan

Untuk menambah berat badan, anda perlu meningkatkan jisim badan. Nah, latihan berat badan dapat menggantikan jisim lemak dengan jisim otot. Menambah berat badan dengan jisim otot lebih sihat daripada menambah berat badan dengan jisim lemak.

Jisim otot yang mudah atau tidak meningkat bergantung pada bentuk badan setiap orang. Orang yang mempunyai struktur tulang besar atau sederhana merasa lebih senang membina otot daripada orang yang mempunyai tulang panjang. Jadi untuk mendapatkan hasil yang optimum untuk setiap bentuk badan, latihan berat badan harus dilakukan secara berkala.

Dilaporkan oleh Ace Fitness, menurut Pete McCall, MS, CSCS, ada beberapa latihan angkat berat yang disarankan untuk menambah berat badan. Antara lain adalah:

1. Deadlift

Sumber: Aksi Sukan

Deadlift adalah senaman berat dengan mengangkat barbel dari lantai sehingga sejajar dengan pinggul, kemudian meletakkannya kembali di lantai. Ini adalah latihan asas yang biasanya dilakukan dengan jongkok (gerakan jongkok setengah dengan membongkok 90 darjah dan condongkan badan dan punggung sedikit ke depan) dan penekan bangku (mengangkat beban berbaring).

2. Paru Barbell

Sumber: program workoutfisis.com

Sama seperti pergerakan paru-paru Biasanya, perbezaannya ialah anda harus mencengkam barbel di kedua-dua belah badan anda. Kaedahnya cukup mudah. Anda harus berdiri tegak, memanjangkan satu kaki di hadapan anda dengan cukup lebar sehingga lutut kaki belakang memukul lantai (lihat gambar).

3. Tarik ke atas

Sumber: Crossfitnesaples.com

Tarik ke atas adalah pergerakan mengangkat badan dengan bergantung pada kekuatan tangan. Anda akan bergantung pada cengkaman yang lebih tinggi. Caranya, berdiri di bawah tiang penyokong, kemudian sampai ke tiang dengan melompat. Angkat badan anda perlahan-lahan sehingga leher anda lebih tinggi daripada bar penarik.

4. Membengkokkan barisan

Sumber: Runnersworld.uk

Latihan ini tidak jauh berbeza dengan deadlift, kecuali anda sedikit menekuk lutut, tekan punggung ke atas, dan condongkan dada ke hadapan. Pada mulanya, ambil barbel yang ada di lantai dan letakkan badan anda dengan sewajarnya dan angkat barbell sehingga sejajar dengan perut anda.

5. Tekanan bahu berdiri

Sumber: heartyhosting.com

Latihan ini dilakukan dengan mengangkat barbell dari kedua sisi badan anda hingga ke bahagian atas kepala anda. Tidak perlu mengambil barbel dari lantai dalam latihan ini. Pegang saja di sebelah badan. Latihan ini bergantung pada kekuatan otot kaki, bahu, dan lengan.

Petua untuk menambah berat badan dengan lebih pantas

Untuk mendapatkan hasil yang maksimum, terdapat beberapa perkara yang mesti anda fahami. Perhatikan jumlah berat badan dari barbell atau dumbbell yang digunakan, berapa kali anda bersenam, sama ada anda cukup berehat, berapa banyak pengulangan, dan kelajuan pergerakan senaman.

Sekiranya anda seorang pemula dan belum dapat menyesuaikan kemampuan anda dengan sasaran latihan, anda harus meminta pertolongan jurulatih peribadi di Gim.

Selain itu, memenuhi keperluan nutrisi otot dengan lemak, protein, dan karbohidrat yang sihat dari makanan yang anda makan. Pastikan anda memakan makanan jenis ini selepas bersenam untuk memperbaiki dan merangsang pembinaan otot. Jangan lupa untuk berehat secukupnya agar pertumbuhan otot sentiasa optimum dan kenaikan berat badan.