Kesihatan

Leher bengkak, apa penyebabnya? •

Leher anda tiba-tiba membengkak dan benjolan muncul? Sebaiknya berjumpa doktor dengan segera. Kerana bengkak di leher boleh menjadi tanda masalah kesihatan tertentu, dari ringan hingga serius. Periksa apa yang boleh menjadi penyebab bengkak leher anda.

Pelbagai penyebab leher bengkak

Terdapat banyak jenis leher yang bengkak. Tidak hanya merasakan ada benjolan keras di satu tempat, tetapi kadang-kadang ia juga bergerak ketika disentuh. Benjolan boleh muncul di permukaan leher, atau dari bahagian dalam leher.

Selalunya bengkak di leher disalah anggap sebagai penyakit yang mematikan. Walau bagaimanapun, tidak semua penyebab pembengkakan di leher adalah keadaan berbahaya. Walaupun begitu, anda masih harus berhati-hati sekiranya terdapat pembengkakan di leher anda. Biasanya, pembengkakan leher disebabkan oleh keadaan berikut:

1. Jangkitan mononuklear

Leher bengkak boleh disebabkan oleh jangkitan mononuklear. Jangkitan ini disebabkan oleh virus Epstein-Barr (EBV). Berdasarkan penjelasan dari Pusat Pengendalian dan Pencegahan Penyakit Amerika Syarikat (CDC), atau setara dengan Ketua Pengarah Pencegahan dan Pengendalian Penyakit Kementerian Kesihatan, EBV adalah sejenis virus herpes.

Virus ini disebarkan melalui air liur atau cairan dari tubuh orang yang mengalami jangkitan ini. Virus ini juga dapat ditularkan melalui hubungan seksual dan pemindahan organ. Anda juga dapat menangkap virus itu dari batuk atau bersin, dari berciuman, dan dari berkongsi makanan dan minuman dengan orang yang telah dijangkiti.

Sejurus selepas memasuki badan, virus akan membiak dengan segera dan anda memerlukan 4-8 minggu untuk menunjukkan tanda-tanda jangkitan.

Orang yang berisiko dijangkiti virus ini adalah golongan muda berusia antara 15 hingga 30 tahun, pelajar, jururawat, dan orang yang sering melakukan hubungan fizikal dengan banyak orang setiap hari.

Penyakit ini boleh dicirikan oleh demam, sakit tekak, sakit kepala, keletihan, berpeluh sejuk pada waktu malam, atau kelenjar getah bening di kawasan leher dan ketiak. Oleh itu, pembengkakan di leher boleh berlaku sekiranya anda menghidap penyakit ini.

2. Nodul tiroid

Sekiranya leher anda bengkak, mungkin disebabkan oleh nodul tiroid. Nodul tiroid adalah keadaan yang menyebabkan benjolan pada kelenjar tiroid, sama ada benjolan keras atau cecair atau benjolan lembut.

Nodul tiroid terbahagi kepada beberapa jenis, ada yang sejuk, suam, atau panas. Pengelompokan ini berdasarkan sama ada nodul tiroid menghasilkan hormon tiroid atau tidak.

Nodul sejuk tidak menghasilkan hormon tiroid, sedangkan nodul hangat bertindak seperti kelenjar tiroid normal. Sementara itu, nodul panas menghasilkan hormon tiroid yang berlebihan.

Walau bagaimanapun, nodul tiroid agak biasa dan tidak berbahaya. Sebenarnya, anda mungkin tidak menyedari kehadirannya selagi nodul tidak membesar dan mendorong trakea.

Walau bagaimanapun, jika nodul tiroid membesar, anda mungkin terdedah kepada gondok, sakit di bahagian belakang leher, sukar menelan dan bernafas, atau suara yang serak.

3. Gondok

Sekiranya benjolan muncul di leher, biasanya ramai yang menyebutnya gondok. Sebenarnya, keadaan ini disebabkan oleh munculnya benjolan di kelenjar tiroid.

Sebenarnya, gondok ini sendiri boleh disebabkan oleh pelbagai masalah kesihatan yang lain, seperti hipotiroidisme, eutiroidisme, atau hipertiroidisme.

Berikut adalah penyebab gondok yang paling biasa:

Gondok endemik

Goiter disebabkan oleh kekurangan yodium, sejenis mineral yang diperlukan oleh kelenjar tiroid.

Gondok sporadis

Gondok tidak beracun. Jenis ini biasanya disebabkan oleh rawatan menggunakan litium. Lithium biasanya digunakan untuk merawat penyakit seperti bipolar. Gondok ini tidak mempengaruhi pengeluaran hormon tiroid dan tiroid juga masih berfungsi dengan baik.

Penyakit kubur

penyakit yang disebabkan oleh gangguan sistem imun. Biasanya, penyakit ini menyebabkan hipertiroidisme yang menyebabkan kelenjar tiroid menghasilkan terlalu banyak hormon. Apabila jumlah hormon berlebihan, kelenjar tiroid akan membesar dan menyebabkan leher membengkak.

Penyakit Hashimoto

Di samping itu, gondok boleh berlaku kerana penyakit Hashimoto, di mana kelenjar tiroid tidak menghasilkan jumlah hormon tiroid yang mencukupi yang menyebabkan hipotiroidisme.

4. Kelenjar getah bening yang bengkak

Biasanya, kelenjar getah bening membengkak kerana jangkitan, reaksi terhadap ubat-ubatan, hingga tindak balas tekanan.

Walau bagaimanapun, pembengkakan juga boleh berlaku disebabkan oleh barah atau penyakit berkaitan autoimun. Pembengkakan leher yang disebabkan oleh kelenjar bengkak biasanya tidak terasa. Kelenjar getah bening dianggap bengkak jika 1-2 sentimeter lebih besar daripada ukuran asalnya.

Melancarkan Healthline, jika anda mengalami ini, leher bukan sahaja bengkak, tetapi anda akan menemui benjolan lain di ketiak, di bawah dagu, di paha, atau di atas tulang selangka.

5. Gondok

Sekiranya tiba-tiba anda mengalami benjolan dan bengkak di leher anda, anda mungkin mengalami beguk. Penyakit ini disebabkan oleh virus yang menular melalui air liur, lendir, dan hubungan fizikal yang lain. Keadaan ini secara amnya menyerang kelenjar air liur, yang berfungsi menghasilkan air liur atau air liur.

Sekiranya kelenjar air liur terkena virus ini, secara amnya akan menyebabkan pembengkakan kelenjar. Ini kemudian menjadikan leher anda seperti benjolan.

Gejala beguk hampir serupa dengan selesema, sehingga banyak yang salah faham dengan keadaan ini. Selain leher yang bengkak, anda juga akan mudah letih, sakit badan, sakit kepala, hilang selera makan, dan demam.

Kelenjar bengkak juga tidak besar, tetapi perlahan-lahan membesar, diikuti dengan rasa sakit yang semakin teruk.

6. Penyakit Hodgkin

Penyakit ini adalah sejenis limfoma atau barah darah yang menyerang sistem limfa. Sistem ini membantu sistem imun untuk melawan jangkitan virus dan kuman.

Sekiranya pada orang normal sel darah putih akan menjadi perisai utama dalam memerangi penyakit, malangnya pada orang dengan penyakit Hodgkin ini tidak berlaku. Sel darah putih pesakit sebenarnya tumbuh dan menyebar terlalu cepat. Akhirnya, badan malah kewalahan dalam melawan penyakit berjangkit.

Gejala penyakit yang paling biasa adalah kelenjar getah bening yang membengkak, yang menyebabkan ketulan di bawah kulit. Benjolan ini biasanya muncul di sisi leher, ketiak, atau paha. Walaupun begitu, benjolan ini tidak menyakitkan.

7. Kanser Tiroid

Kanser tiroid adalah salah satu kemungkinan penyebab pembengkakan di leher. Kanser ini berlaku apabila sel normal pada kelenjar tiroid menjadi tidak normal dan mula tumbuh di luar kawalan.

Gejala barah ini termasuk benjolan di kerongkong, batuk, suara serak berterusan, sakit di tekak atau leher, kesukaran menelan, kelenjar getah bening di leher, dan nodul tiroid atau benjolan padat di kelenjar tiroid.

Orang yang berisiko mendapat barah tiroid adalah orang yang mempunyai riwayat keluarga barah tiroid, mempunyai sejarah barah payudara, atau yang mempunyai sejarah alergi terhadap pendedahan radiasi.

Biasanya penyakit ini menyerang seorang wanita setelah berumur 40 tahun ke atas.