Pemakanan

Manfaat Biji Anggur, dari Melindungi Jantung hingga Melawan Kanser

Mungkin tidak ramai orang suka makan anggur lengkap dengan biji. Sebenarnya, biji anggur sebenarnya mempunyai banyak faedah kesihatan. Secara unik, anda boleh mendapatkan faedah biji kecil ini dengan pelbagai cara. Bermula dari ditukar menjadi ekstrak, minyak, hingga dimakan secara langsung.

Manfaat kesihatan biji anggur

Semua jenis anggur mempunyai biji yang boleh dimakan. Anda mungkin perlu membiasakan rasanya yang pahit, tetapi rasa pahit ini sebenarnya berasal dari kandungan antioksidannya dan pelbagai nutrien lain.

Berikut adalah beberapa kegunaan yang anda dapat dari biji anggur:

1. Menurunkan risiko penyakit jantung

Biji anggur mengandungi pelbagai jenis antioksidan, termasuk flavonoid, polifenol, dan antioksidan kompleks proanthocyanidins oligomer (OPC). Flavonoid membantu menurunkan kadar kolesterol jahat dalam tubuh, sementara OPC dapat menurunkan tekanan darah.

Biji anggur juga mengandungi tanin yang memberikan manfaat untuk kesihatan saluran darah. Tanin menguatkan dinding saluran darah supaya tidak mudah rosak. Sekiranya saluran darah rosak, risiko serangan jantung mungkin meningkat.

2. Berpotensi melawan barah

Penyelidikan yang diterbitkan di Jurnal Pemakanan didapati bahawa biji anggur mengandungi banyak sebatian antikanker. Sebatian ini terdiri dari berbagai antioksidan, enzim, hingga zat yang dapat membunuh sel barah dan mencegah penyebarannya.

Penyelidikan ini baru dilakukan pada haiwan dan masih perlu dikaji lebih lanjut. Walau bagaimanapun, sebatian antikanker pada biji anggur masih berpotensi besar untuk melawan barah payudara, paru-paru, prostat, dan usus besar.

3. Mencegah aterosklerosis

Manfaat lain yang kurang diketahui dari biji anggur adalah mencegah aterosklerosis. Penyakit ini dicirikan oleh pengumpulan kolesterol dalam saluran darah sehingga aliran darah tersumbat. Lama kelamaan, aterosklerosis boleh merosakkan saluran darah dan mengakibatkan penyakit jantung.

Kandungan flavonoid dalam biji anggur dapat mencegah aterosklerosis dengan menghambat pembentukan kolesterol pada saluran darah. Flavonoid juga melindungi saluran darah dari radikal bebas yang dapat merosakkan dinding saluran darah.

4. Mempercepat penyembuhan luka

Dalam kajian yang dilakukan terhadap haiwan, proanthocyanidin dalam ekstrak biji anggur terbukti dapat mempercepat penyembuhan luka. Manfaat ini diperoleh dengan menggunakan ekstrak biji anggur terus ke permukaan kulit yang cedera.

Mekanisme itu tidak diketahui dengan pasti. Walau bagaimanapun, para penyelidik percaya bahawa ekstrak biji anggur dapat mencetuskan pengeluaran protein khas yang diperlukan untuk pertumbuhan saluran darah baru.

5. Mengekalkan kekuatan tulang

Selain melindungi sistem peredaran darah, kandungan flavonoid dalam biji anggur juga bermanfaat untuk kesihatan tulang. Flavonoid dapat menjaga kesihatan tulang dengan mengekalkan ketumpatan dan kekuatannya.

Sebatian ini juga meningkatkan penghasilan kolagen. Kolagen adalah protein yang membentuk tulang, otot, kulit, rambut, dan pelbagai tisu lain yang membentuk badan. Kesihatan semua tisu ini sangat bergantung pada penghasilan kolagen yang mencukupi.

Biji anggur mempunyai banyak faedah yang tidak boleh dilepaskan. Anda bahkan boleh mendapatkan faedah ini dengan cara yang sangat mudah, yang dimakan secara langsung.

Untuk mengurangkan rasa yang sangat pahit, anda boleh makan biji anggur bersama dengan daging yang enak. Selagi ia dimakan dalam jumlah yang berpatutan dan tidak ada reaksi alergi, biji anggur boleh menjadi salah satu sumber antioksidan terbaik untuk anda.