Pemakanan

3 Faedah Utama Memakan Makanan Dengan pH alkali •

Makanan dan minuman yang anda makan akan mempengaruhi kesihatan anda dengan pelbagai cara. Nutrien yang terkandung di dalamnya dapat membuat anda sihat atau sakit. Kemudian, bakteria yang terdapat dalam makanan yang tidak anda ketahui juga mempengaruhi kesihatan anda.

Setiap makanan dan minuman mempunyai pH tersendiri

Setiap makanan dan minuman mempunyai tahap pH tersendiri. Terdapat 3 kumpulan pH, iaitu pH berasid, normal, dan alkali. PH berasid didefinisikan sebagai pH di bawah 7, sementara pH alkali di atas 7. Tubuh kita juga mempunyai pH sendiri, iaitu pH di saluran darah antara 7.35 hingga 7.45 dan cenderung alkali, sementara pH di perut lebih berasid, iaitu sekitar 3.5 agar dapat memecah dan mencerna makanan yang masuk ke dalam badan. Sekiranya pH dalam darah dalam tubuh berubah sedikit, ia akan menyebabkan keadaan kesihatan yang sangat serius. Sel dan tisu akan mati sehingga tidak lagi dapat menjalankan fungsinya.

Walau bagaimanapun, sangat sukar untuk mengubah pH badan. Makan makanan berasid atau beralkali tidak segera menjadikan keadaan berubah dengan cepat. Walaupun begitu, makanan atau minuman yang kita makan mempengaruhi pH air kencing. Contohnya, apabila anda memakan makanan yang cenderung berasid, seperti daging lembu dalam jumlah yang cukup banyak, maka beberapa jam kemudian air kencing yang anda lalui mempunyai pH yang lebih berasid daripada biasa.

Makanan apa yang mempunyai pH alkali atau alkali?

Diet alkali adalah makanan yang memakan lebih banyak sayur-sayuran dan buah-buahan, dan menghindari makanan yang diproses. Hampir semua jenis buah-buahan dan sayur-sayuran bersifat alkali, kecuali buah sitrus atau yang mempunyai rasa masam dan masam. Makan lebih banyak buah-buahan dan sayur-sayuran dapat menjaga kesihatan tubuh anda, dan petunjuk terbaik untuk mengetahui sama ada anda memakan makanan beralkali adalah jika terdapat bahagian hijau daun di pinggan anda. Daun hijau gelap mengandungi klorofil dan merupakan salah satu makanan beralkali yang sangat baik untuk tubuh.

Namun, jangan takut memakan buah yang mempunyai rasa masam atau masam. Yang perlu diingat adalah bahawa pH makanan tidak akan secara langsung mengubah pH badan, seperti ketika anda memakan lemon. Walaupun lemon berasid, dalam badan, lemon akan dicerna dan akan bersifat alkali setelah melalui proses pencernaan.

Apakah faedah mengikuti diet alkali dan makan banyak makanan pH alkali?

Berikut adalah faedah makan makanan dengan pH alkali:

1. Meningkatkan bakteria baik dalam usus

Tubuh mengandungi 10 trilion bakteria dan kebanyakannya terdapat di dalam usus. Bakteria yang tumbuh di usus bergantung pada diet dan gaya hidup masing-masing. Semakin kerap anda menggunakan diet yang baik dan menghindari gaya hidup yang tidak sihat, jumlah bakteria baik lebih besar daripada bakteria jahat. Bakteria baik dalam usus berfungsi untuk membantu pencernaan, mengawal mood dan mood seseorang melalui pencernaan, menghasilkan pelbagai nutrien yang diperlukan oleh tubuh. Makan makanan beralkali juga dapat meningkatkan bilangan bakteria baik dalam usus.

2. Mengurangkan risiko barah

Beberapa kajian menyatakan bahawa makan makanan beralkali dapat mencegah barah. Ini kerana apabila badan menjadi berasid (kerana terlalu banyak memakan makanan berasid dan sering) oksigen dalam badan akan menurun sehingga metabolisme sel akan berhenti. Gangguan fungsi badan ini akan menyebabkan pertumbuhan sel barah. Oleh itu, untuk mengekalkan pH badan tetap beralkali, perlu mengambil makanan beralkali.

3. Menurunkan dan mengekalkan berat badan

Sayuran dan buah-buahan dapat menjadikan pH tubuh kita menjadi beralkali. Jaga nilai pH dengan mengurangkan makanan yang diproses, gula, dan makanan yang mengandungi karbohidrat tinggi yang sebenarnya menjadikan keadaan berasid di dalam badan. Bukan hanya itu, menjaga pH beralkali dapat membantu menurunkan berat badan dan tetap normal.

BACA JUGA

  • Refluks Asid Gastrik pada Bayi dan Kanak-kanak
  • 10 Makanan Terbaik untuk Orang Lapar
  • 5 Makanan Yang Harus Dikurangkan oleh Pesakit Gangguan Buah Pinggang