Kesihatan

Mandi ketika anda demam tidak boleh sembrono, begitulah selamatnya

Ramai orang meragui sama ada tidak apa-apa untuk mandi ketika mereka demam kerana takut memburukkan keadaan mereka. Jadi, adakah tidak apa-apa mandi ketika anda sakit? Ketahui jawapan penuh dalam artikel ini.

Apa yang berlaku apabila badan anda demam

Demam sebenarnya bukan penyakit, tetapi gejala biasa dari pelbagai penyakit yang mendasari. Demam dicirikan oleh peningkatan suhu badan, menggigil, sakit kepala, kelemahan, dan sakit otot atau sendi.

Demam adalah hasil proses keradangan di dalam badan, ketika sistem kekebalan tubuh melawan infeksi. Proses keradangan ini kemudian melepaskan sebatian kimia khas untuk dibawa ke hipotalamus melalui aliran darah. Hipotalamus adalah struktur di otak yang berfungsi mengatur suhu badan.

Pada hipotalamus, sebatian kimia ini akan menjadikan suhu badan menjadi lebih tinggi (panas). Kerana adanya sebatian ini, tubuh secara keliru menganggap bahawa suhu badan normal adalah suhu yang panas. Nah, inilah yang menyebabkan anda demam.

Pada bayi dan kanak-kanak, demam biasanya muncul ketika suhu badan melebihi 37 darjah Celsius. Semasa pada orang dewasa, demam biasanya muncul ketika suhu badan mencapai 38 hingga 39 darjah Celsius.

Peraturan selamat untuk mandi ketika sakit demam

Orang yang sakit demam dibenarkan mandi. Sebabnya, mandi tidak berkaitan dengan proses demam itu sendiri. Walaupun mungkin, anda tetap dinasihatkan untuk mandi dua kali sehari untuk menjaga kebersihan badan. Bukan hanya itu, pada dasarnya mandi ketika sakit tetap dianjurkan kerana dapat mengelakkan anda daripada terkena jangkitan lain.

Yang perlu anda perhatikan ialah suhu air. Mungkin anda menyangka bahawa air sejuk dapat memberikan keselesaan kepada tubuh yang "panas". Walau bagaimanapun, doktor dan pekerja kesihatan di seluruh dunia tidak mengesyorkan minum air sejuk ketika anda sakit atau ketika anda tidak sihat. Ini sebenarnya boleh menjadikan keadaan anda lebih teruk.

Panas badan akibat demam adalah naluri semula jadi yang diperlukan oleh tubuh untuk mempertahankan diri. Sekiranya anda mandi air sejuk, tubuh anda akan menganggapnya sebagai ancaman bagi proses melawan jangkitan anda. Kesannya, badan akan meningkat suhunya dan demam akan bertambah teruk. Sebabnya, air sejuk berfungsi menutup liang pori sehingga menghalang pemindahan suhu badan.

Selain itu, mandi air sejuk juga berisiko menurunkan suhu badan secara tiba-tiba. Ini akan mencetuskan badan menggigil. Oleh itu, anda harus mengelakkan diri daripada mandi air sejuk ketika anda sakit.

Oleh itu, dalam keadaan badan yang panas anda disarankan untuk menggunakan air suam (suam-suam kuku) untuk menyamakan suhu badan.

Petua menjaga diri semasa demam

Sekiranya selepas mandi anda masih merasa tidak selesa atau merasa suhu badan anda meningkat, anda boleh minum ubat sakit (acetaminophen, ibuprofen, atau aspirin) untuk meredakan gejala. Ikut arahan doktor anda atau baca label pakej untuk mendapatkan dos yang betul. Bukan hanya itu, anda juga harus berhati-hati agar tidak menggunakan lebih dari satu ubat yang mengandungi asetaminofen, seperti ubat batuk dan selsema.

Hubungi doktor anda dengan segera sekiranya keadaan anda tidak bertambah baik selama lebih dari 3 hari dan suhu badan anda mencapai 39 darjah celsius atau lebih.