Penyakit berjangkit

Berbagai Jenis Kutu, Berbagai Penyakit. Apakah jenisnya?

Kutu adalah serangga parasit kecil yang dapat dijumpai di kepala, badan, wajah, hingga ke daerah kemaluan. Kutu bertahan dengan menetap pada manusia, yang kemudian akan membuat anda merasa gatal. Namun, tahukah anda bahawa jenis kutu yang terdapat di setiap kawasan badan berbeza antara satu sama lain? Masalah kesihatan apa yang boleh disebabkan oleh kutu? Lihat di bawah, ayuh!

Kutu

Kutu kepala berada di kawasan kulit kepala dan leher, melekatkan telur mereka ke pangkal batang rambut. Kutu kepala tidak boleh melompat atau terbang, mereka hanya dapat bergerak dengan merangkak. Oleh kerana itu, kutu kepala biasanya disebarkan melalui sentuhan kepala langsung yang membolehkan perosak ini merangkak dari rambut seseorang ke rambut orang lain, misalnya penggunaan sikat secara bergantian.

Berbanding dengan jenis kutu lain, kutu kepala tidak dapat menyebarkan penyakit. Kutu kepala hanya boleh menyebabkan gejala ringan, seperti gatal (pruritus) sebagai reaksi alergi terhadap gigitan kutu. Gejala lain dari kutu kepala termasuk sensasi sesuatu yang bergerak di rambut, kurang tidur kerana gatal di kepala, dan luka di kepala kerana calar.

kutu badan

Kutu badan hidup dan bertelur pada pakaian, dan bergerak ke kulit manusia untuk mencari makanan. Kutu badan dapat menyebarkan penyakit, terutama jika anda tidak menjaga kebersihan diri.

Bertentangan dengan apa yang difikirkan oleh banyak orang, ternyata anjing, kucing, dan binatang peliharaan lain tidak berperanan dalam pemindahan kutu manusia. Anda hanya dapat menangkap kutu dari manusia lain, bukan dari spesies lain seperti anjing.

Kutu badan diketahui menyebarkan penyakit (wabak tifus, demam parit, dan demam kambuh akibat kutu).

  • kepialu adalah penyakit yang disebabkan oleh jangkitan dengan bakteria rickettsial yang dibawa oleh kutu dan tungau. Apabila kutu dan tungau yang membawa bakteria rickettsial menggigit seseorang, bakteria penyebab tifus kemudian akan bergerak dan menjangkiti badan.
  • Demam parit atau demam paritadalah penyakit yang disebabkan oleh kutu badan. Penyakit ini dikenali sebagai demam lima hari, dengan gejala seperti demam tinggi secara tiba-tiba, sakit kepala yang teruk, sakit belakang, sakit kaki, dan ruam badan.
  • Demam kambuh yang ditanggung oleh suami adalah penyakit bawaan kutu yang disebabkan oleh Spirochaete borrelia recurrentis, bakteria yang disebarkan oleh kutu kepada manusia.

Kutu kemaluan

Kutu kemaluan biasanya dijumpai melekat pada rambut di kawasan kemaluan. Walau bagaimanapun, kutu jenis ini kadang-kadang terdapat pada rambut kasar di bahagian lain badan. Contohnya pada kening, bulu mata, janggut, misai, rambut dada, ketiak, dan lain-lain. Kutu kemaluan biasanya disebarkan melalui hubungan seksual. Sekali lagi, anjing, kucing, dan binatang peliharaan lain tidak dapat menyebarkan kutu jenis ini kepada manusia.

Kutu kemaluan disebabkan oleh parasit Pthyrus pubis yang disebarkan melalui hubungan fizikal seperti hubungan vagina, dubur, dan oral; mencium; dan peluk. Beberapa komplikasi yang disebabkan oleh jangkitan kutu kemaluan termasuk gangguan mata dan kulit, impetigo, furunculosis (penampilan bisul pada kulit), radang mata (blepharitis), dan konjungtivitis (jangkitan pada selaput lendir mata).

Lawan COVID-19 bersama!

Ikuti maklumat dan kisah terkini mengenai pejuang COVID-19 di sekitar kita. Jom sertai komuniti sekarang!

‌ ‌