Kesihatan

Cara Menggunakan Kesihatan BPJS untuk Rawat Inap

BPJS Health adalah sejenis insurans kesihatan milik kerajaan. Secara automatik, akan ada banyak orang yang menggunakan kemudahan ini. Ini termasuk menguruskan tuntutan kemasukan ke hospital di hospital. Adakah anda tahu prosedur untuk memohon BPJS untuk rawatan pesakit dalam? Apa yang perlu disediakan terlebih dahulu? Lihat ulasan berikut.

Prosedur asas untuk menggunakan BPJS Kesihatan

BPJS Health, yang merupakan insurans milik pemerintah, memiliki berbagai layanan, mulai dari perawatan rawat jalan, perawatan rawat jalan, rujukan, hingga operasi. Syarat utama untuk dapat menggunakan kesihatan BPJS adalah mendaftar terlebih dahulu sebagai peserta.

Sebelum anda atau mana-mana ahli keluarga anda jatuh sakit dan memerlukan rawatan di hospital, anda harus mendaftarkan diri anda terlebih dahulu dalam sistem Kesihatan BPJS.

Kemudian, ansuran premium atau bulanan BPJS Health anda mesti dibayar dengan kerap. Sekiranya anda mengalami tunggakan ketika anda atau keluarga anda sakit, maka proses penggunaan BPJS Health tentunya akan terhambat.

Anda akan diminta menyelesaikan tunggakan terlebih dahulu. Sebelum rawatan pesakit luar di kemudahan kesihatan tahap 1 (selanjutnya disebut faskes) atau dimasukkan ke hospital, semua pembayaran mesti diselesaikan terlebih dahulu.

Syarat untuk dimasukkan ke hospital dengan BPJS Health

Bagi pesakit bukan kecemasan, untuk kemasukan ke hospital, anda mesti pergi ke kemudahan kesihatan tahap 1 terlebih dahulu. Kemudahan kesihatan tahap 1 misalnya puskesmas atau klinik khas yang telah bekerjasama dengan BPJS Health.

Kemudian, seperti yang dilaporkan oleh Panduan Praktikal untuk Perkhidmatan Kesihatan, jika fasilitas kesihatan tingkat 1 memiliki fasilitas rawat inap, pasien dapat dirawat di rumah sakit. Sekiranya tidak, doktor di kemudahan kesihatan 1 akan merujuk anda ke RSUD (faskes tahap 2) untuk dimasukkan ke hospital. Untuk itu terdapat beberapa fail yang perlu anda siapkan:

  • Salinan kad keluarga
  • Salinan kad pengenalan
  • Kad kesihatan dan fotokopi BPJS asal
  • Surat rujukan yang dibuat oleh doktor kemudahan kesihatan tahap 1
  • Surat Kelayakan Peserta (SEP)
  • Kad perubatan

Cara menggunakan BPJS Health untuk dimasukkan ke hospital di kemudahan kesihatan tahap 2

Setelah menghantar fail di hospital yang dirujuk oleh kemudahan kesihatan tingkat 1, anda akan diperiksa semula oleh doktor di hospital. Doktor akan memberitahu bila pesakit boleh memulakan rawatan di hospital atau tidak perlu dimasukkan ke hospital dan diberi rawatan pesakit luar di rumah.

Sekiranya anda akan dirawat di kemudahan kesihatan tahap 2, ikuti prosedur seterusnya sebagai pesakit dalam. Biasanya setelah diberi tindakan, atau ubat yang diperlukan mengikut nasihat doktor, anda akan diminta untuk menandatangani dokumen bukti perkhidmatan.

Di sinilah hospital atau kemudahan kesihatan akan merekodkan. Pendaftaran akan dimasukkan kemudian dalam sistem khas yang disediakan oleh BPJS Health.

Selanjutnya, BPJS Kesihatan akan membayar perbelanjaan perubatan anda mengikut rekod yang diberikan oleh pihak hospital. Dalam kes ini, BPJS adalah tanpa tunai, iaitu anda tidak perlu mengeluarkan wang untuk membayar yuran hospital terlebih dahulu. Semua kos dikeluarkan terus oleh BPJS Health ke hospital.

Namun, tidak semua tindakan atau ubat akan dilindungi oleh BPJS. Sekiranya terdapat beberapa tindakan atau ubat dari doktor yang tidak termasuk dalam perkhidmatan Kesihatan BPJS, maka pesakit membayar tindakan atau ubat itu sendiri.

Oleh itu, bincangkan sekerap mungkin dengan doktor dan kakitangan hospital anda mengenai prosedur, tindakan, dan semua perkara pentadbiran yang berkaitan dengan rawatan anda.

Bagaimana jika kemudahan kesihatan tahap 2 tidak dapat menanganinya?

Sekiranya kemudahan kesihatan tahap 2 sebelumnya tidak dapat menangani kes atau penyakit anda (contohnya kerana kekurangan kemudahan atau doktor pakar), anda akan dirujuk ke hospital yang lebih besar. Prosedurnya lebih kurang sama ketika anda memasuki kemudahan kesihatan tahap 2. Selain menyiapkan dokumen prasyarat, lampirkan surat rujukan dari kemudahan kesihatan 2 ke kemudahan kesihatan tahap 3.

Seterusnya, doktor kemudahan kesihatan tahap 3 akan memeriksa semula keadaan pesakit yang baru dirujuk. Sekiranya memerlukan kemasukan ke hospital, maka kemasukan ke hospital akan dilakukan di hospital kemudahan kesihatan tahap 3 ini.

Aliran seterusnya lebih kurang sama dengan kemudahan kesihatan tahap 2, hanya di tempat yang berbeza.

Pada dasarnya, tuntutan pesakit dalam dari BPJS Health akan dibuat terus oleh pihak hospital kepada BPJS Health. Pengguna BPJS mesti menyediakan data pentadbiran yang lengkap, maka pihak hospital akan mengesahkan kepada BPJS.