Keibubapaan

8 Cara Bijak untuk Mengawal Emosi pada Kanak-kanak -

Bagaimana cara mengawal emosi pada kanak-kanak ketika dia berkelakuan tidak baik? Ini tentunya menjadi cabaran bagi setiap ibu bapa. Agar hubungan emosi anda dengan anak anda terjaga, mari lihat petua berikut!

Mengapa ramai ibu bapa tidak dapat menahan emosi mereka dalam diri anak-anak mereka?

Terdapat beberapa sebab mengapa ibu bapa tidak dapat menahan emosi mereka pada anak-anak mereka, seperti berikut.

1. Takut

Ibu bapa biasanya marah kerana takut akan sesuatu yang buruk berlaku pada anak mereka. Ya, ketakutan boleh membuatkan ibu bapa menjerit atau memukul anak-anak mereka secara spontan.

Contohnya, ketika kanak-kanak bermain di tempat berbahaya seperti peralatan elektrik berhampiran, di kolam dalam dan sebagainya.

Kemarahan biasanya merupakan refleks, terutama jika anak tidak memperhatikan teguran dan peringatan anda.

Walaupun tujuannya baik, cubalah seboleh mungkin untuk melakukan kaedah mengawal emosi pada anak-anak agar tidak memburukkan lagi keadaan.

2. Kesan tekanan

Selain takut, keadaan yang mempunyai banyak fikiran atau tekanan yang teruk juga boleh menyebabkan ibu bapa melampiaskan kemarahan mereka kepada anak-anak mereka.

Terutama jika pada masa itu anak itu melakukan sesuatu yang salah atau salah. Walaupun kesalahan itu sebenarnya remeh, ibu memarahi anak itu.

Sekiranya anda membiarkan perkara ini terus berlaku, anak akan keliru tentang ibu bapa mana yang dibenarkan dan yang mana yang dilarang.

Kemudian, bagaimana mengawal emosi pada kanak-kanak?

Maheen Fatima, seorang psikologi kanak-kanak dari Dubai, dalam artikelnya yang bertajuk Cara Mengatasi Kemarahan Anda Pada Anak Anda memberikan sejumlah petua agar tidak mudah marah pada anak-anak.

1. Tentukan situasi ketika anda harus marah

Sering kali anda marah kepada anak anda, masalahnya adalah remeh. Oleh itu, tentukan terlebih dahulu batas tingkah laku mana yang perlu ditangani dengan tegas dan yang masih boleh dibincangkan dengan betul.

Ingat, tidak semua tingkah laku kanak-kanak mesti ditanggapi dengan memarahi atau menghukum anak itu. Dengan cara itu, anda akan lebih tenang dalam menangani tindakan si kecil anda.

Cara pertama untuk mengawal emosi pada kanak-kanak adalah memilih kesalahan anak yang penting, seperti jika dia berkelakuan buruk dengan orang lain.

Sementara itu, untuk kesalahan sepele seperti meletakkan jaket di lantai, ia tidak boleh ditangani dengan kemarahan.

2. Sekiranya anda ingin marah, bertenang dengan segera

Apabila anda mendapati tingkah laku anak anda menjengkelkan, anda mungkin menjadi marah dan akhirnya menjerit atau menjerit. Elakkan ledakan emosi ini dengan menenangkan diri anda dan membuat diri anda berasa santai mungkin.

Salah satu kaedah yang paling berkesan untuk mengawal emosi pada kanak-kanak adalah dengan menarik nafas sedalam mungkin. Kemudian hembuskan nafas dan ulangi beberapa kali sehingga emosi anda stabil.

Kedua, anda boleh menjauhkan diri dari anak anda terlebih dahulu, misalnya ke bilik. Sekiranya anda merasa lebih tenang, ajaklah anak itu untuk bercakap dan memberi arahan agar tidak mengulangi tingkah lakunya lagi dengan tegas.

3. Cuba kira

Selain memberi penegasan kepada anak-anak, menghitung satu hingga beberapa boleh menjadi cara untuk mengawal emosi pada anak-anak.

Contohnya, “Rapi mainan anda sekarang. Saya mengira hingga sepuluh. Sekiranya hingga sepuluh tidak kemas, anda tidak boleh menggunakan mainan ini lagi. Satu dua…."

Jika anak anda masih tidak mematuhi perintah anda, cubalah memberi peringatan lain dengan sikap tegas tanpa menjerit atau berteriak kepada anak itu.

4. Elakkan memukul

Cara seterusnya untuk mengawal emosi pada kanak-kanak adalah dengan mengelakkan memukul atau hukuman fizikal lain apa sahaja yang berlaku.

Memukul akan mengajar kanak-kanak bahawa menyakiti orang lain tidak mengapa. Ini dapat membuat mereka percaya bahawa cara untuk menyelesaikan masalah adalah dengan menggunakan kekerasan.

Memukul anak anda juga tidak akan membuat anda merasa lebih baik. Daripada rasa lega, anda sebenarnya akan dihantui oleh rasa bersalah dan emosi negatif yang lain.

Lebih-lebih lagi, keganasan boleh menyebabkan anak-anak hilang kepercayaan kepada ibu bapa mereka sehingga mereka akan bertindak lebih nakal.

mengikut Jurnal Psikopatologi, 8 daripada 10 remaja menyatakan bahawa mereka telah dipukul atau ditampar oleh ibu bapa mereka dan itu meninggalkan kesan negatif kepada mereka.

5. Cuba mengawal pertuturan anda

Semakin tenang anda, semakin mudah anda menenangkan perasaan dan menahan emosi anda. Sebaliknya, kata-kata sumpah atau teriakan akan membuat kemarahan semakin meningkat

Oleh itu, kaedah yang paling berkesan untuk mengawal emosi pada kanak-kanak adalah dengan mengawal cara anda bercakap sebanyak mungkin.

Semakin banyak anda berlatih, semakin banyak anda dapat mengawal diri dan membuat anak anda memahami bahawa tingkah lakunya salah.

Stanford Children Health mengesyorkan menggunakan perkataan "I" dan bukan perkataan "anda" apabila anda marah. Contohnya, "Saya kesal kerana anda melakukan ini kerana ..." bukannya "Anda menekankan saya."

6. Elakkan kata-kata kasar

Kesihatan Kanak-kanak Stanford menyebut bahawa bercakap kasar kepada kanak-kanak juga merupakan bentuk penderaan kanak-kanak. Sebenarnya, ia ternyata dapat mencetak masa yang lama dalam ingatan anak.

Oleh itu, jika anda marah, cara mengawal emosi pada anak-anak yang perlu anda amalkan adalah memilih perkataan yang baik.

Kata-kata yang baik dapat membuat anak menyedari kesalahannya, sementara kata-kata kasar hanya akan menyakitkan hatinya dan membuatnya trauma.

7. Elakkan mengancam yang mustahil

Didorong oleh emosi, anda mungkin membuat ancaman mustahil, seperti "Ibu akan memotong tangan anda jika anda memecahkan gelas yang lain!"

Sebenarnya, anda tidak mungkin memotong tangan anak anda sendiri, bukan?

Ancaman mustahil ini dapat merosakkan keyakinan anak. Sebenarnya, dia akan menganggap kemarahan anda tidak bermakna apa-apa sehingga tidak memberi kesan buruk.

Di samping itu, elakkan ancaman yang berbau keganasan. Secara tidak langsung ia menjadi contoh bagi anak-anak. Jangan biarkan dia berfikir bahawa tidak apa-apa memotong tangan orang lain ketika dia marah.

8. Tunda melakukan sesuatu ketika anda sedang marah

Apabila anda marah, tanyakan pada diri anda apa yang membuat anda marah. Tangguhkan melakukan apa sahaja sehingga kemarahan itu reda.

Kemarahan tidak akan memberi kesan jika masih ada di dalam diri anda. Ini hanya akan memberi kesan sekiranya anda bertindak terhadap sesuatu.

Dalam kebanyakan kes, orang menyesali tindakan mereka kerana terbawa oleh emosi keganasan terhadap kanak-kanak.

Oleh itu, seboleh-bolehnya gunakan kaedah untuk mengawal emosi pada anak-anak agar anda tidak menyesal.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌