Kesihatan kulit

Ubat Herba Psoriasis yang Berpotensi Meringankan Gejala

Tidak sedikit orang yang menggabungkan penggunaan ubat psoriasis dengan ubat herba dari bahan semula jadi. Sebenarnya, rawatan psoriasis semula jadi cenderung dipilih kerana lebih praktikal, mudah diperoleh, dan berpatutan daripada ubat perubatan.

Jadi, apa ramuan yang digunakan sebagai ubat herba untuk merawat psoriasis? Adakah ia selamat digunakan?

Ubat herba yang berpotensi untuk merawat psoriasis

Matlamat utama rawatan psoriasis adalah untuk mengembalikan kesihatan dan penampilan semula jadi kulit dan menghilangkan rasa gatal dan sakit akibat keradangan sehingga pesakit dapat kembali melakukan aktiviti mereka tanpa gangguan.

Nah, penggunaan ubat-ubatan herba dari bahan-bahan semula jadi adalah salah satu cara untuk mengatasi berulang psoriasis yang banyak dipercayai oleh orang selain ubat-ubatan doktor.

Banyak kajian menunjukkan bahawa ubat herba tertentu dapat menenangkan kulit yang meradang dan jengkel. Berikut adalah beberapa ubat herba yang terbukti berkesan dalam merawat gejala psoriasis.

1. Aloe vera

Manfaat lidah buaya yang dapat melegakan gatal dan kerengsaan, termasuk yang disebabkan oleh psoriasis, telah terbukti oleh banyak kajian saintifik.

Aloe vera terkenal dengan sifat antibakteria dan anti-radang yang dapat membantu melegakan gatal dan sensasi panas, terbakar, dan kemerahan akibat keradangan pada kulit. Walau bagaimanapun, potensi bukan hanya itu.

Kajian yang diterbitkan dalam jurnal Biomed Research International pada tahun 2015 mendapati bahawa kandungan glukomannan lidah buaya dapat membantu mengatur pertumbuhan semula kulit yang terlalu cepat.

Proses menukar sel kulit terlalu cepat adalah salah satu faktor utama penebalan kulit yang dialami oleh penghidap psoriasis.

Kajian itu juga melaporkan bahawa glukomanan dalam lidah buaya membantu mempercepat penyembuhan luka akibat psoriasis. Gel lidah buaya dapat membantu melembapkan kulit sambil melawan bakteria yang menyebabkan jangkitan pada kulit yang terkena psoriasis.

Gel lidah buaya juga mencetuskan pengeluaran lebih banyak kolagen pada kulit untuk mempercepat penyembuhan gejala. Selain itu, kolagen dapat mengurangkan tompok-tompok kulit bersisik yang disebabkan oleh psoriasis.

Pada masa ini, terdapat banyak produk yang tersedia untuk kulit yang menggunakan lidah buaya sebagai bahan utama. Produk ini sering dijumpai dalam bentuk gel atau krim.

Sekiranya anda ingin mencuba, pilih krim yang mengandungi 0.5% Lidah Buaya. Bagi produk dalam bentuk gel, pilih produk yang mengandungi sekurang-kurangnya 70% Lidah Buaya.

Anda juga boleh menggunakan gel lidah buaya semula jadi, hanya dengan mengupas daun dan mengikis gel yang ada di dalam daging daun.

Sapukan produk tiga kali sehari di kawasan kulit yang meradang. Jangan terlalu kerap menggunakan produk kerana akan menjadikan kulit kering.

Pelbagai Jenis Vitamin untuk Kulit yang sihat, cerah dan awet muda

2. Kunyit

Lebih popular digunakan sebagai ubat semula jadi untuk penyakit seperti ulser dan sakit haid, potensi kunyit untuk psoriasis tidak boleh dipandang rendah. Kunyit mengandungi bahan aktif yang bersifat antimikroba, anti-radang, dan antioksidan.

Dalam rawatan psoriasis, setiap ramuan ini dapat memberikan sifat yang dapat membantu penyembuhan. Antioksidan berfungsi menangkal radikal bebas, sehingga kulit dapat menghindari kerosakan. Anti-radang akan menghalang pengeluaran sitokin, sejenis protein yang mencetuskan keradangan.

Sifat antioksidan kunyit telah terbukti dalam sebuah kajian yang mengatakan ia dapat melegakan gejala lesi kulit yang muncul pada pasien psoriasis. Dalam kajian lain yang dilakukan pada tahun 2017, ditunjukkan bahawa kandungan kurkumin pada kunyit dapat menghambat pertumbuhan sel-sel psoriasis.

Selain itu, kunyit juga dapat meningkatkan penghasilan invoclurin dan flaggrin aka jenis protein khas yang berperanan dalam pembentukan lapisan pelindung kulit.

Anda boleh mendapatkan faedah kunyit sebagai ubat herba untuk psoriasis dengan mengambil suplemen ekstrak kunyit dan krim atau gel dari kunyit. Anda juga boleh menambahkan kunyit untuk minuman dan makanan. Walau bagaimanapun, berjumpa dengan doktor anda mengenai dos dan peraturan pengambilannya.

3. Mahonia aquifolium

Ubat semula jadi seterusnya untuk psoriasis adalah Mahonia aquifolium. Ia adalah tanaman berbunga yang juga dikenali sebagai Anggur Oregon.

Tumbuhan yang disebut mahonia ini telah lama digunakan sebagai ubat untuk pelbagai penyakit yang berkaitan dengan keradangan, seperti psoriasis. Menurut Institut Kesihatan Nasional, Mahonia aquifolium mempunyai potensi terkuat dalam merawat psoriasis berbanding dengan ubat-ubatan herba psoriasis yang lain.

Mahonia aquifolium Mengandungi komponen antimikroba yang kuat yang menekan keradangan di dalam badan. Selain itu, sebatian aktif antiproliferatif di dalamnya juga dapat memperlambat pertumbuhan sel kulit, sehingga mengurangkan kesan kulit bersisik pada penderita psoriasis.

Orang yang menghidap psoriasis juga boleh mendapatkan faedah semula jadi tumbuhan ini dalam bentuk krim atau minyak yang disapu terus ke kulit yang terkena. Krim yang mengandungi 10% mahonia dapat merawat psoriasis ringan hingga sederhana dengan berkesan.

Mahonia tergolong dalam keluarga alkaloid yang bermaksud tumbuhan ini boleh menyebabkan keracunan semasa dimakan. Oleh itu, ubat tersebut harus digunakan hanya dalam bentuk ubat topikal.

4. Ahli semula jadi indigo

Tumbuhan berbunga lain yang boleh digunakan sebagai ubat semula jadi untuk psoriasis adalah: Ahli semula jadi indigo. Tumbuhan ini telah digunakan selama berabad-abad untuk mengubati eksim, gondok, dan bisul.

Ahli semula jadi indigo digunakan secara meluas di China dengan nama lain qingdai. Tumbuhan ini digunakan secara sistematik (melalui ubat oral atau suntikan) dalam rawatan psoriasis, tetapi penggunaannya telah dikurangkan kerana boleh menyebabkan kesan sampingan seperti kerengsaan gastrousus.

Sebab itu, Ahli semula jadi indigo lebih banyak digunakan dalam bentuk ubat topikal. Mengandungi bahan aktif, salah satunya adalah indirubin, tumbuhan ini dipercayai menghasilkan kesan anti-psoriasis dengan mengawal pertumbuhan sel kulit.

Bukan itu sahaja, penyelidik dalam satu kajian di jurnal BMC Complement Altern Med cari pengambilan suplemen ekstrak Ahli semula jadi indigo mampu melambatkan proses keradangan pada tubuh 24 pesakit psoriasis setelah diambil secara berkala selama 8 minggu.

Ubat-ubatan herba yang mengandungi tumbuhan ini boleh digunakan sebagai rawatan tunggal atau sebagai sebahagian daripada terapi gabungan.

5. Cuka sari apel

Manfaat cuka sari apel sebagai ubat semula jadi untuk psoriasis juga mempunyai kesan yang serupa. Menurut Yayasan Psoriasis Nasional, cuka sari apel mempunyai sifat antiseptik yang dapat membantu melegakan gatal atau kerengsaan dari psoriasis, terutama psoriasis kulit kepala.

Selain sebagai ubat herba psoriasis, cuka sari apel telah digunakan sejak zaman kuno sebagai pembasmi kuman atau pembasmi bakteria. Beberapa orang telah membuktikan penurunan gejala psoriasis setelah menggunakan cuka sari apel sebagai ubat herba selama beberapa minggu.

Namun, anda harus tetap berhati-hati ketika menggunakan cuka sari apel untuk merawat psoriasis. Sebabnya, penggunaan cuka sari apel terlalu banyak sebenarnya akan menyebabkan sensasi seperti kulit terbakar.

Selain itu, cuka sari apel tidak boleh digunakan pada kulit yang terdedah atau terluka, kerana boleh menyebabkan kerengsaan yang dapat memperburuk gejala psoriasis.

6. Memenuhi jenaka

Ketika ditemui pasukan di RSCM Kencana, Jakarta Pusat, Khamis (1/11), dr. Endi Novianto, SpKK, FINSDV, FAADV, sebagai Ketua Kelompok Kajian Psoriasis Indonesia (KSPI) menjelaskan bahawa manfaat komedi temu tidak kurang berkesan daripada ubat-ubatan herba lain untuk menghilangkan gejala psoriasis yang sering berulang.

Dia menjelaskan bahawa sifat antioksidan di temu lawak dikatakan dapat mengurangkan tekanan oksidatif pada perubahan kulit yang disebabkan oleh psoriasis. Malangnya, kajian lebih lanjut masih diperlukan untuk membuktikannya.

7. Minyak kelapa

Bahan lain yang juga diramalkan dapat membantu merawat psoriasis adalah minyak kelapa. Minyak kelapa mengandungi asid laurik yang digunakan untuk menghasilkan agen antimikroba yang disebut monolaurin yang dapat melawan bakteria, kulat dan patogen lain.

Minyak kelapa dapat berfungsi sebagai pelembap kulit dan mempunyai sifat anti-radang sehingga dapat digunakan untuk mengurangi keradangan pada kulit yang terkena psoriasis. Seperti yang diketahui umum, psoriasis juga menyebabkan gejala berupa sisik kulit keperakan, penggunaan minyak kelapa dapat mengatasi gejala ini.

Kenali struktur kulit manusia, termasuk jenis dan fungsinya

Berhati-hati menggunakan ubat semula jadi untuk merawat psoriasis

Terdapat banyak kajian yang membuktikan bahawa bahan semula jadi di atas dapat digunakan sebagai ubat herba untuk psoriasis. Namun, ada beberapa perkara penting yang perlu anda perhatikan, terutama mengenai tujuan, keselamatan, dan cara menggunakannya.

Pada dasarnya, rawatan psoriasis semula jadi dengan ramuan herba tidak mengapa. Walau bagaimanapun, sebahagian besar kesan ubat semula jadi hanya berfungsi untuk menghilangkan gejala yang muncul dan tidak menyembuhkan penyakit sepenuhnya.

Salah satu contohnya adalah lidah buaya yang hanya mempunyai kesan penyejukan pada kulit yang terkena psoriasis.

Doktor Endi menambah bahawa ubat herba yang sesuai untuk digunakan oleh orang lain mungkin tidak semestinya sama pada kulit anda. Keadaan setiap orang berbeza, serta cara tubuh menerima dan mencerna bahan-bahan tertentu.

Perlu diketahui juga, bahan semula jadi di atas boleh menyebabkan reaksi alergi pada orang yang mempunyai kulit sensitif. Untuk berada dalam keadaan selamat, anda pasti harus melakukan ujian alergi sebelum anda memilih untuk merawat psoriasis dengan ubat herba.

Ubat perubatan masih merupakan rawatan yang disyorkan untuk gejala yang anda alami. Walau bagaimanapun, tidak ada yang salah jika anda ingin mencuba ubat-ubatan herba selama anda berunding dengan doktor anda terlebih dahulu.