Kesihatan Otak dan Saraf

Maklumat Lengkap mengenai Dead Brainstem -

Batang otak adalah bahagian penting otak untuk membantu menyelaraskan pelbagai fungsi badan. Apabila kerosakan berlaku di bahagian ini, pelbagai jenis gangguan di otak dapat terjadi. Sebenarnya, dalam keadaan maut, kerosakan pada bahagian ini boleh menyebabkan kematian batang otak. Adakah anda tahu apa itu kematian batang otak? Inilah penjelasan lengkapnya.

Apakah kematian batang otak?

Kematian batang otak adalah keadaan apabila batang otak anda tidak lagi berfungsi. Keadaan ini menyebabkan seseorang kehilangan kesedaran dan kemampuan bernafas, jadi penghidapnya memerlukan ventilator sehingga jantung masih dapat berdegup dan oksigen beredar melalui aliran darah.

Walaupun dapat bernafas menggunakan alat pernafasan ventilator, kematian pada batang otak adalah kekal. Maksudnya, seseorang yang mengalami keadaan ini tidak akan dapat kembali sedar dan tidak dapat bernafas sendiri tanpa bantuan alat.

Dengan kata lain, seseorang yang mengalami kematian batang otak tidak mempunyai peluang untuk sembuh. Oleh itu, seseorang yang mengalami kematian batang otak sering disebut sebagai keadaan mati otak (kematian otak) secara keseluruhan, dan dianggap mati secara perubatan.

Peranan penting batang otak dalam tubuh manusia

Batang otak itu sendiri adalah bahagian otak yang paling rendah. Bahagian ini disambungkan ke saraf tunjang, yang juga merupakan bahagian sistem saraf pusat.

Batang otak bertanggungjawab mengatur sebahagian besar fungsi penting untuk kehidupan. Ini termasuk pernafasan, degup jantung, tekanan darah, dan kemampuan menelan.

Selain itu, batang otak juga berperanan dalam menyampaikan maklumat dari otak ke seluruh badan dan sebaliknya. Oleh itu, bahagian ini mempunyai peranan penting dalam fungsi teras otak, seperti kesedaran dan pergerakan.

Apabila batang otak berhenti berfungsi, otak tidak dapat mengirim dan menerima mesej ke dan dari seluruh badan. Pada akhirnya, fungsi kawalan bawah sedar anda terganggu yang menyebabkan kehilangan kesedaran, pergerakan, dan kemampuan untuk bernafas secara kekal.

Apakah perbezaan antara kematian batang otak dan koma?

Ramai orang berpendapat bahawa kematian otak adalah keadaan yang sama dengan koma. Walau bagaimanapun, kedua-dua perkara ini sangat berbeza. Sebenarnya, seseorang yang berada dalam keadaan koma masih hidup, walaupun tidak sedarkan diri.

Melaporkan dari laman Better Health Channel, koma adalah keadaan yang serupa dengan tidur nyenyak, kecuali bahawa tidak ada rangsangan luaran yang dapat membangkitkan keadaan ini. Namun, seseorang yang berada dalam keadaan koma masih hidup dan kemungkinan untuk pulih dan kembali sedar masih ada.

Tidak hanya koma, kematian otak juga sering disamakan dengan keadaan vegetatif (keadaan vegetatif). Walau bagaimanapun, kematian otak dan keadaan vegetatif juga berbeza.

Seseorang yang mengalami keadaan vegetatif bermaksud bahawa dia telah kehilangan beberapa fungsi otaknya, tetapi batang otaknya masih berfungsi dengan utuh. Oleh itu, dalam keadaan ini, degupan jantung dan pernafasan seseorang masih dapat berfungsi tanpa memerlukan bantuan.

Penderitaan masih dapat menunjukkan tanda-tanda sedar, seperti membuka mata walaupun mereka tidak bertindak balas terhadap persekitarannya. Kemungkinan pemulihan masih ada, walaupun hanya kecil.

Tanda-tanda kematian batang otak

Fungsi sistem otak umumnya dikaitkan dengan beberapa fungsi refleks atau automatik dalam badan. Oleh itu, kehilangan refleks badan tertentu adalah tanda seseorang mengalami kematian batang otak. Berikut adalah beberapa tanda yang biasa muncul:

 • Kehilangan kesedaran.
 • Tidak bernafas atau boleh bernafas hanya di ventilator.
 • Tidak menunjukkan reaksi terhadap rangsangan, termasuk kesakitan.
 • Murid mata tidak bertindak balas terhadap cahaya.
 • Mata tidak berkedip ketika permukaan mata disentuh (refleks kornea).
 • Mata tidak bergerak ketika kepala digerakkan (refleks oculocephalic).
 • Mata tidak bergerak ketika air ais dituangkan ke telinga (refleks oculovestibular).
 • Tidak ada refleks tersedak atau batuk ketika bahagian belakang tekak disentuh.

Punca kematian batang otak

kematian otak atau kematian batang otak berlaku apabila bekalan darah dan oksigen ke kawasan otak terputus dan terdapat kerosakan tisu ke kawasan batang otak tersebut. Keadaan ini umumnya disebabkan oleh trauma atau kecederaan otak yang teruk, yang biasanya disebabkan oleh kemalangan, jatuh, luka tembak, atau pukulan ke kepala.

Bukan hanya itu, pendarahan di otak, penyakit berjangkit otak (seperti ensefalitis), dan tumor otak juga boleh menyebabkan keadaan ini. Keadaan ini memberi tekanan pada otak, menyebabkan penurunan aliran darah dan kerosakan tisu.

Selain itu, beberapa keadaan lain juga boleh menjadi penyebab kematian otak, seperti:

 • serangan jantung

Penangkapan jantung adalah kehilangan fungsi jantung secara tiba-tiba pada seseorang yang mungkin atau mungkin tidak didiagnosis menghidap penyakit jantung. Kehilangan atau pemberhentian fungsi jantung menyebabkan otak kekurangan oksigen kematian otak boleh berlaku.

 • Serangan jantung

Serangan jantung adalah keadaan apabila aliran darah ke jantung tersumbat. The Better Health Channel mengatakan, kematian otak sering berlaku pada pesakit serangan jantung yang mati tidak lama setelah dipasang dengan alat sokongan hidup. Untuk mengetahui keadaan jantung anda, anda boleh melakukan pemeriksaan degupan jantung.

 • strok

Apabila strok berlaku, bekalan darah ke otak tersekat atau terganggu. Dalam keadaan ini, kemungkinan kematian batang otak sangat mungkin.

 • Pembekuan darah

Pembekuan darah di urat juga boleh menjadi penyebab kematian otak. Sebabnya, penyumbatan saluran darah boleh mengganggu atau menyekat aliran ke seluruh badan anda, termasuk otak.

Bagaimana doktor mendiagnosis bahawa seseorang mengalami kematian batang otak?

Untuk mendiagnosis seseorang yang mengalami kematian otak, doktor akan melakukan pelbagai ujian. Walau bagaimanapun, sebelum ujian ini dilakukan, doktor mesti mengesahkan perkara berikut:

 • Pesakit kehilangan kesedaran dan tidak bertindak balas terhadap rangsangan luaran.
 • Pesakit hanya boleh bernafas menggunakan ventilator.
 • Mempunyai bukti yang mencukupi bahawa orang tersebut mengalami kecederaan atau kerosakan otak yang tidak dapat dipulihkan.
 • Pastikan keadaan ini bukan disebabkan oleh penggunaan ubat penenang, ubat-ubatan, racun, atau bahan kimia lain yang berlebihan, suhu badan yang sangat rendah (hipotermia), atau kelenjar tiroid yang kurang aktif.

Setelah mengesahkan perkara di atas, doktor akan melakukan pelbagai ujian untuk mendiagnosis sama ada seseorang itu mengalami kematian batang otak. Ujian ini dilakukan untuk melihat apakah seseorang mempunyai tanda-tanda kematian batang otak seperti yang disebutkan di atas. Berikut adalah ujian:

 • Menerangi mata dengan cahaya untuk melihat sama ada murid mata bertindak balas terhadap cahaya. Dalam keadaan normal, murid mata harus mengecil apabila terkena cahaya.
 • Gunakan tisu atau sehelai kapas untuk menyentuh mata. Biasanya, mata berkelip apabila bola mata disentuh dengan alat.
 • Menekan dahi, mencubit hidung, atau menekan bahagian badan tertentu untuk melihat apakah ada tindak balas terhadap pergerakan atau refleks kesakitan.
 • Masukkan atau masukkan air sejuk ke setiap telinga untuk melihat apakah ada pergerakan mata.
 • Merangsang bahagian belakang kerongkong, seperti meletakkan tiub plastik nipis di kawasan itu, atau mempunyai tabung pernafasan yang ingin melihat apakah itu mencetuskan tersedak atau batuk pada pesakit.
 • Keluarkan ventilator untuk waktu yang singkat untuk melihat apakah pesakit cuba bernafas sendiri.

Namun, tidak semua ujian ini dapat dilakukan pada setiap pesakit. Dalam keadaan tertentu, seperti kecederaan muka yang teruk, ujian pencitraan mungkin dilakukan untuk memeriksa aliran darah ke otak. Ujian elektroensefalografi (EEG) juga boleh dilakukan untuk memeriksa aktiviti di otak.