Kesihatan

4 Gejala Tubuh yang Menanda Masalah Kesihatan Yang Berat

Sekiranya anda sakit, badan anda biasanya akan memberi anda isyarat untuk memberi amaran kepada anda untuk pergi ke doktor. Sama ada pening, sakit dada, dan rangkaian gejala lain. Malangnya, banyak orang mengabaikan gejala ini kerana menganggapnya biasa sehingga tidak perlu terlalu risau. Sebenarnya, mengetahui keadaan tubuh dari awal dapat mencegah keparahan penyakit. Mulai sekarang, anda perlu lebih peka dengan pelbagai gejala badan yang anda rasakan.

Gejala yang merupakan tanda masalah kesihatan yang serius

Pelbagai masalah kesihatan yang serius biasanya dicirikan oleh beberapa gejala, seperti:

1. Sakit dada

Sakit dada adalah sinonim dengan masalah kesihatan jantung. Biasanya rasa sakit yang dirasakan berbeza dari rasa berdenyut yang kuat, rasa sakit disertai dengan panas yang membara, hingga rasa sakit yang menusuk.

Sekiranya anda mengalami kesakitan ini secara tiba-tiba tanpa sejarah penyakit jantung, segera berjumpa doktor untuk pemeriksaan lanjut. Terutama jika rasa sakit tidak hilang dan disertai dengan gejala lain seperti sakit yang memancar ke lengan, loya, muntah, sesak nafas dan peluh sejuk.

2. Sesak nafas

Terdapat pelbagai keadaan yang menyebabkan sesak nafas, mulai dari kegemukan, stroke, pembekuan darah, asma, hingga jangkitan paru-paru. Walaupun sesak nafas adalah keadaan yang sangat biasa, anda perlu diperiksa jika keadaan ini mengganggu aktiviti harian.

Menurut Jennifer S. Earvolino, MD., Seorang doktor di Amerika, sesak boleh menjadi isyarat bahawa ada sesuatu yang tidak kena dengan kesihatan anda.

3. Sakit kepala yang teruk dan berterusan

Sakit kepala yang muncul secara tiba-tiba dan terasa teruk menunjukkan masalah kesihatan serius yang tidak dapat diabaikan. Anda mesti berjumpa doktor dengan segera mengenai masalah ini. Sebabnya, sakit kepala yang teruk mungkin ada kemungkinan saluran darah di otak pecah (aneurisma).

Selain itu, jika sakit kepala anda disertai oleh leher yang kaku dan demam tinggi, ini mungkin merupakan tanda meningitis. Meningitis adalah jangkitan virus atau bakteria pada selaput yang menutupi otak dan saraf tunjang. Diagnosis dan rawatan awal sangat penting untuk mencegah kerosakan saraf kekal.

4. Darah dalam air kencing

Apabila air kencing berwarna kemerahan, berhati-hati keadaan ini dapat menunjukkan batu ginjal. Bukan hanya itu, apabila darah dalam air kencing disertai dengan sensasi terbakar ketika membuang air kecil, anda mungkin mengalami saluran kencing atau jangkitan buah pinggang. Pada dasarnya, jangan sekali-kali memandang rendah gejala yang satu ini kerana mungkin ada masalah serius pada buah pinggang anda.