Kesihatan kulit

Mengetahui perbezaan antara BB Cream, CC Cream dan DD Cream

Sepintas lalu BB, CC, dan DD krim kedengaran sama. Namun, nama yang berbeza mesti berbeza, bukan? Dari tiga jenis krim, krim BB mungkin lebih biasa. Sebelum memilih atau menggunakan krim BB, CC, dan DD, kenal pasti fungsi setiap krim. Untuk maklumat lebih lanjut, lihat dalam artikel ini.

Krim BB

Krim BB adalah singkatan dari Krim Balmish Balm atau Balsem Kecantikan. Krim ini terdiri daripada asas yang ringan dan pelembap yang sesuai untuk solekan seharian anda. BB Cream mengandungi SPF, pelembap, dan antioksidan dengan tahap ketebalan sederhana untuk melindungi kulit dari sinaran matahari. Oleh itu, apabila anda memakai krim BB, anda tidak perlu lagi menggunakan pelembap atau pelindung matahari kerana kedua-duanya penjagaan kulit Sudah ada dalam krim BB.

Krim BB sesuai untuk anda yang tidak gemar memakai alas tebal untuk solek setiap hari tetapi masih mahu menyamarkan bintik hitam atau cela di wajah. Jadi, krim ini sangat sesuai digunakan apabila anda tidak mempunyai banyak masa untuk menggunakan solek tetapi ingin kelihatan cantik dan segar dalam masa yang singkat.

Jangan lupa memilih produk krim BB yang sesuai dengan jenis kulit anda sehingga anda dapat memperoleh hasil yang optimum. Untuk penampilan minimalis, anda boleh menggunakan krim BB setelah mencuci muka, menggunakan sedikit penyerlah tinggi, kemudian sempurnakannya dengan gincu kegemaran anda, kemudian anda bersedia meneruskannya seperti biasa.

Krim CC

Sementara krim CC bermaksud Pembetulan Warna atau Kawalan Liputan. Pada pandangan pertama, hampir tidak ada perbezaan dengan krim BB. Namun, fungsi utama krim CC adalah meratakan warna kulit sehingga tidak kelihatan berjalur. Bagi anda yang mempunyai masalah kulit wajah seperti kemerahan, warna kulit tidak sekata, bintik hitam dan bekas jerawat, krim CC boleh dianggap sebagai asas pilihan anda.

Ini berkat kandungan N-asetil glukosamin dan niacinamide yang membantu mengurangkan perubahan warna kulit atau hiperpigmentasi. Selain itu, krim CC juga mengandungi anti penuaan yang membantu mengurangkan kedutan pada wajah.

Gunakan krim CC sebelum menambah solek lain supaya kulit wajah dapat menyerap solek dengan baik. Kerana formula CC cream akan membantu anda mendapatkan penampilan wajah yang lebih halus dan bercahaya.

Krim DD

Nah, yang terakhir, Krim Pertahanan Harian atau krim DD adalah krim yang direka dengan kelebihan gabungan krim BB dan krim CC. Walaupun produk ini tidak begitu terkenal dengan krim BB dan krim CC, tetapi faedah yang dapat anda rasakan adalah banyak.

Secara umum, krim DD berfungsi untuk memberi perlindungan pada kulit, bahkan meratakan warna kulit, dan menjadikan kulit lebih cerah dan segar, sehingga sering disebut sebagai krim pelbagai fungsi. Walaupun teksturnya agak berat, tetapi dapat membantu melembapkan kulit dengan cukup baik.

Anda bahkan boleh menggunakan krim DD bukan hanya pada bahagian muka, tetapi juga pada seluruh badan. Bermula dari kaki, tangan, dan lutut. SPF dan nutrien juga lebih banyak daripada krim BB, atau krim CC. Jadi, agar penjagaan badan kelihatan cerah dan mengelakkan penuaan dini, krim DD boleh menjadi penyelesaian alternatif.

Sekiranya anda memerlukan foundation, primer, pencerah, pelembap, serum, topeng bintik hitam, dan anti penuaan, Anda boleh mendapatkan semua produk dalam satu ini sekaligus. Sebab itu, krim DD boleh menjadi produk solek pilihan bagi anda yang memerlukan kepraktisan.

Perkara yang perlu diperhatikan

Perkara yang mesti dipertimbangkan sebelum menggunakan krim BB, CC, dan DD adalah dengan selalu menggunakan dan menggunakan produk yang sesuai dengan jenis kulit anda. Jadi, selalu baca dengan teliti kandungan setiap jenis krim pada label pembungkusan sebelum anda menggunakannya. Jangan biarkan produk yang anda gunakan tidak sesuai dengan jenis dan keperluan kulit anda.