Kesihatan mental

Budak Jahat: Mengapa Ada Wanita Suka dengan Perwatakan Lelaki Ini? •

Setiap orang mempunyai jenis yang ideal dalam memilih pasangan. Lelaki dan wanita cenderung tertarik pada lawan jenis yang mereka anggap sesuai dengan kriteria. Namun, ada satu kepercayaan yang masih menimbulkan tanda tanya. Adakah benar wanita lebih suka budak jahat atau lelaki 'jahat'?

Seperti apa watak lelaki?budak jahat" itu?

Satu kajian menulis bahawa seseorang merangkumi budak jahat apabila mempunyai watak yang dominan, nampaknya ia berasal dari keturunan dan mempunyai sumber yang unggul. Sementara itu, untuk perbandingan, lelaki baik atau lelaki 'baik' dikatakan mempunyai watak yang menyenangkan, kebolehpercayaan, dan komitmen yang dihargai oleh wanita.

Mengapa lelaki 'buruk' menarik bagi wanita?

Penyelidik di Universiti Negeri New Mexico cari jawapan untuk soalan ini dengan memberikan ujian watak kepada 200 pelajar untuk melihat seberapa tinggi sifat "budak jahat" atau "triad gelap" yang mereka ada.

Soalan terdiri daripada bagaimana impulsif, narsisistik dan bagaimana keyakinan diri mereka. Peserta juga ditanya mengenai kehidupan seksual mereka, termasuk berapa banyak pasangan mereka melakukan hubungan seks. Lelaki dengan sifat paling 'nakal' dilaporkan mempunyai pasangan seksual paling banyak.

Laurie Puhn, pengantara pasangan, pengacara, pakar hubungan dan pengarang dari New York mengatakan bahawa wanita kadang-kadang menganggap lelaki 'nakal' menarik kerana mereka memperkenalkan pasangan mereka kepada perkara dan aktiviti baru.

"Bersepeda motor, mendaki gunung, dan memandu kereta laju umumnya bertenaga tinggi, memberikan pengalaman yang menyenangkan yang meningkatkan hormon kebahagiaan," kata Puhn. "Tetapi setelah beberapa ketika, kebaruan ini tidak lagi baru, dan yang tinggal hanyalah seorang lelaki. Sekiranya watak asalnya tidak menarik, anda akan meninggalkannya. "

Apa yang sebenarnya wanita mahukan?

Pilihan wanita untuk pasangan disiasat oleh Buss dan Shackelford (2008). Mereka memberikan soal selidik kepada individu yang sudah berkahwin untuk menilai diri mereka sebagai pasangan dan menilai pasangan mereka. Adakah mereka mahu budak jahat?

Hasilnya menunjukkan bahawa wanita menginginkan lelaki dengan sifat yang terbahagi kepada empat dimensi berikut:

  • Berketurunan - Lelaki yang lebih maskulin, menarik secara fizikal, tampan, cergas dan mempunyai daya tarikan seks yang tinggi.
  • Keupayaan pelaburan yang baik - Lelaki yang berpotensi berpendapatan tinggi, berpendidikan, dan lebih tua daripada wanita itu sendiri.
  • Pengasuh yang baik - Seorang lelaki yang mahukan rumah dan anak-anak, mengasihi anak-anak, ingin membesarkan anak-anak, dan stabil dan dewasa secara emosional.
  • pasangan yang baik - Lelaki yang ingin menjadi pasangan penyayang.

Buss dan Shackelford juga menemukan hubungan yang signifikan antara daya tarikan fizikal wanita dengan tahap yang mereka harapkan dari pasangan mereka masing-masing dari sifat yang disebutkan di atas.

Dengan kata lain, mereka mendapati "wanita menarik menginginkan semuanya" sesuai dengan tajuk artikel yang mereka tulis. Wanita yang kurang menarik, sebaliknya, cenderung menurunkan harapan mereka terhadap sifat-sifat ini, kerana hanya berpuas hati pada satu atau dua dimensi, kadang-kadang memilih budak jahat juga.

Kesimpulannya

Tidak hairanlah semua orang keliru dengan apa yang wanita mahukan. Pada hakikatnya, wanita menginginkan segalanya, seorang lelaki yang menarik, maskulin, yang juga peduli, bersedia berkongsi, dan juga ingin menjaga anak-anak.

Mungkin anda belum menyedarinya sekarang, tetapi wanita cenderung ingin mempunyai pasangan lelaki dengan sifat-sifat yang disebutkan di atas, termasuk budak jahat. Sekiranya anda tidak keberatan dengan hubungan yang tidak bertahan lama, tidak ada yang melarang anda untuk terus berhubungan budak jahat.