Kehamilan

Pelbagai Pilihan Makanan untuk Ibu Yang Malas Makan Semasa Kehamilan

Kehamilan sering dianggap sebagai tempoh yang tidak ternilai. Malangnya, masih ada aduan yang datang dan pergi selama ini, salah satunya adalah malas untuk makan ketika hamil. Jangan biarkan keadaan ini mempengaruhi kesihatan tubuh dan kehamilan anda, anda harus mengenal pasti pilihan makanan yang boleh dimakan.

Mengapa wanita hamil biasanya malas makan?

Tempoh awal kehamilan boleh dianggap sebagai masa untuk menyesuaikan diri yang cukup sukar bagi wanita hamil. Itulah sebabnya, tidak sedikit wanita hamil yang mengalami loya dan muntah pada trimester pertama kehamilan.sakit pagi). Ini biasanya disebabkan oleh perubahan hormon atau tekanan.

Perubahan ini akan mengurangkan selera wanita hamil pada awal kehamilan, terutamanya kerana kebiasaan mual dan muntah yang biasanya berlaku setiap hari. Daripada makan lebih banyak untuk menggantikan makanan yang hilang dengan muntah, anda mungkin lebih suka tidak makan kerana anda tidak mempunyai selera makan.

Mengalami masalah pencernaan pada trimester awal kehamilan juga dipercayai menjadi penyebab malas makan semasa hamil. Ini kerana kerja saluran pencernaan terganggu, ia akan membuat perut anda terasa kenyang seolah-olah anda kenyang, atau memang merasa tidak selesa dengan gejala yang ditimbulkan.

Akibatnya, anda juga menjadi tidak berselera untuk mengurangkan gejala.

Apakah pilihan makanan ketika ibu malas makan semasa hamil?

Keperluan pemakanan semasa mengandung tentunya berbeza dengan ketika wanita tidak hamil. Itulah sebabnya anda diharuskan makan walaupun terasa malas atau tidak mempunyai selera makan.

Oleh itu, agar tubuh dan kehamilan anda sentiasa dalam keadaan sihat dan prima, terdapat beberapa jenis makanan yang boleh dipilih untuk menyumbang tenaga sekiranya anda merasa malas untuk makan semasa hamil, iaitu:

  • Yogurt
  • Buah-buahan, seperti pisang, epal, jambu batu, jeruk, semangka, tomato, mangga, alpukat, dan banyak lagi
  • Pelbagai jenis sup, seperti sup ayam, sup ikan, sup jagung, sup asparagus, sup kacang ginjal, dan banyak lagi
  • Sayur-sayuran, seperti brokoli, sayur sawi, bayam, kangkung, dan lain-lain
  • Makanan manis seperti kek, ais krim, puding

Kuncinya, membangkitkan selera makan semasa mengandung dengan mencari cara yang sekurang-kurangnya dapat mengatasi kekurangan selera makan semasa mengandung. Sama ada dengan mencuba menu makanan baru, makan sedikit tetapi sering, untuk mengelakkan makanan berbau tajam yang dapat mengurangkan selera makan.

Mengelakkan makanan mentah, tinggi lemak, dan terlalu pedas juga dapat membantu mengembalikan keinginan untuk makan. Cuba makan lebih banyak sumber karbohidrat dan protein untuk menyumbang tenaga.

Kerana bagaimanapun, tubuh dan bayi di rahim anda juga memerlukan pengambilan nutrien untuk tumbuh dan berkembang dengan baik.