Kehidupan yang sihat

Cara Merawat Muka Lelaki untuk Tetap Sihat dan Bersih

Lelaki dan wanita, kedua-duanya perlu melakukan penjagaan kulit wajah. Kerana rawatan dapat menjaga kulit agar tetap sihat dan awet muda. Walaupun kulit lelaki dan wanita berbeza, pada dasarnya penjagaan kulit tidak jauh berbeza. Agar tidak keliru lagi, lihat artikel tentang cara merawat wajah lelaki di bawah.

Cara menjaga wajah lelaki agar sentiasa sihat

Kulit wajah adalah kawasan yang cukup sensitif berbanding kulit lain. Kulit ini rentan terhadap jerawat, perubahan warna, dan kerengsaan pada produk tertentu. Itulah sebabnya kulit wajah anda memerlukan perhatian tambahan.

Sekiranya dirawat dengan betul, kulit wajah tentu akan bebas dari masalah. Dengan cara itu, anda tidak perlu merasakan sensasi yang tidak selesa pada kulit wajah anda, seperti gatal, panas, atau sakit. Ini juga akan menjadikan anda lebih yakin, bukan?

Berikut adalah beberapa cara penting yang perlu anda lakukan dalam merawat wajah lelaki.

1. Ketahui jenis kulit anda

Menurut American Academy of Dermatology, perkara pertama yang harus anda lakukan untuk merawat wajah lelaki adalah mengenal pasti jenis kulit wajah anda. Ingatlah setiap orang, begitu juga lelaki, mempunyai pelbagai jenis kulit.

Apatah lagi untuk mendapatkan produk penjagaan kulit Anda perlu mencari produk yang diformulasikan mengikut keadaan kulit.

Terdapat beberapa jenis kulit yang perlu anda ketahui, seperti:

  • Kulit sensitif, dicirikan oleh penampilan rasa menyengat dan terbakar setelah menggunakan produk tertentu
  • Kulit normal tidak sensitif dan tidak mempunyai masalah
  • Kulit kering dicirikan oleh kulit bersisik, kasar, dan gatal
  • Kulit berminyak dicirikan oleh pori-pori besar dan wajah berkilat
  • Kulit gabungan, yang merupakan gabungan kulit berminyak dan kering di kawasan tertentu

2. Pilih produk yang sesuai dengan jenis kulit anda

Setelah anda memahami jenis kulit anda, bagaimana merawat wajah lelaki, apa yang perlu anda ikuti seterusnya ialah memilih produk penjagaan kulit betul. Produk ini merangkumi pencuci muka, pembersih, dan pelembap.

Sekiranya anda mempunyai kulit berminyak dan rawan jerawat, produk berasaskan asid, seperti asid glikolat atau asid salisilik, adalah pilihan yang tepat.

Sementara itu, jika anda mempunyai kulit kering, cubalah mengelakkan produk yang mengandungi alkohol kerana boleh memperburuk tahap kekeringan pada kulit.

Sekiranya kulit anda sensitif, anda harus mengelakkan produk yang mengandungi alkohol, wangian, pewarna, dan memilih yang berlabel hypoallergenic (risiko rendah menyebabkan reaksi alahan).

3. Jangan lupa membersihkan wajah anda

Setelah mencari produk penjagaan lelaki yang betul, cara seterusnya adalah menggunakan produk untuk merawat wajah anda secara berkala.

Gunakan secara konsisten pada waktu pagi untuk membersihkan kotoran yang melekat ketika anda tidur dan pada waktu malam setelah seharian yang sibuk.

Kuncinya adalah rutin dan disiplin. Sekiranya anda rajin membersihkan wajah, risiko jerawat atau bintik hitam akan berkurang. Sebaliknya, jika anda malas, penjagaan kulit anda akan kurang memuaskan.

4. Gunakan pelembap dan pelindung matahari

Bukan hanya wanita, merawat wajah dengan tekun dengan memakai pelindung matahari dan pelembap juga merupakan cara yang diperlukan oleh lelaki untuk menjaga kesihatan kulit mereka. Terutama jika anda mempunyai kulit kering.

Pelembap dapat mengekalkan kelembapan kulit. Anda boleh menggunakannya lebih dari 2 kali jika diperlukan.

Selain dari pelembap. Anda juga perlu memakai pelindung matahari jika anda bekerja di luar rumah. Pelindung matahari dapat melindungi kulit dari paparan sinar UV yang dapat mencetuskan penuaan yang lebih cepat.

5. Rujuk doktor

Cara terakhir untuk merawat wajah lelaki adalah berjumpa doktor. Sekiranya anda benar-benar menghadapi masalah untuk menentukan jenis kulit anda, memilih produk, dan juga ingin mendapatkan nasihat penjagaan kulit, jangan ragu untuk berjumpa dengan pakar dermatologi. Doktor akan membantu anda merawat kulit agar tetap sihat.