Diabetes

7 Cara Mengawal Gula Darah Normal untuk pesakit kencing manis

Diabetes tidak dapat disembuhkan, tetapi pesakit diabetes dapat meneruskan aktiviti normal dan menjalani kehidupan yang sihat. Kunci hidup sihat dan normal untuk mengatasi diabetes adalah dengan mengawal kadar gula darah dalam had normal. Walaupun terdapat peraturan dan pantang larang diabetes yang harus dipatuhi, beberapa petua untuk memastikan kadar gula darah tetap normal yang akan dibincangkan di sini dapat membantu anda menjalani hari dengan lebih mudah.

Cara mengawal kadar gula dalam darah bagi pesakit diabetes

Diabetes mellitus adalah penyakit yang dicirikan oleh kadar gula yang tinggi dalam darah.

Jenis diabetes tertentu, seperti diabetes jenis 1, memerlukan rawatan diabetes untuk tetap sihat.

Walau bagaimanapun, tanpa mengira jenis diabetes yang anda miliki, mengambil ubat diabetes atau tidak, mengawal kadar gula dalam darah dengan gaya hidup sihat semestinya menjadi perkara anda.

Mengawal gula darah dapat dilakukan dengan berbagai cara, mulai dari memperhatikan pengambilan makanan, mengatur diet dan istirahat, berolahraga secara teratur, dan mengambil makanan tambahan untuk sumber vitamin tambahan.

Berikut adalah petua gaya hidup sihat dengan diabetes untuk memastikan tahap gula dalam darah tetap normal.

1. Makan makanan yang betul

Pesakit kencing manis (pesakit diabetes) mesti mematuhi diet yang diikuti kerana pengambilan makanan sangat mempengaruhi kadar gula darah secara langsung.

Pertama, anda perlu mengelakkan makanan dengan indeks glisemik tinggi, makanan tinggi lemak dan kalori, dan menghadkan sumber karbohidrat sederhana.

Juga menjauhkan diri dari makanan dan minuman yang diproses, terutama makanan segera yang diproses seperti makanan segera (makanan segera).

Diet diabetes ini biasanya tinggi gula sehingga mesti dikurangkan untuk mengelakkan kenaikan gula darah.

Kedua, sapukan diet biasa dengan pemakanan seimbang. Kaedah ini adalah kunci kejayaan mengawal gula darah pada pesakit diabetes.

Maksudnya, anda masih perlu makan karbohidrat walaupun makanan ini menghasilkan gula.

Pilihan karbohidrat yang selamat untuk diabetes adalah karbohidrat kompleks kerana memerlukan lebih lama untuk memecah menjadi glukosa, sehingga kadar gula darah menjadi lebih stabil.

Berhenti makan karbohidrat bukanlah keputusan yang bijak sama sekali, pesakit diabetes masih memerlukan karbohidrat sebagai sumber tenaga.

Bagi pesakit diabetes, penting untuk makan dengan kerap.

Menurut kajian dalam jurnal Pendidikan dan Promosi Kesihatan, melangkau makanan terlalu lama sebenarnya akan menyebabkan gula darah turun dan kemudian melonjak dengan cepat.

2. Kawal bahagian makanan

Bukan hanya makan makanan yang tepat untuk diabetes, mengawal bahagiannya juga penting dalam menjaga kadar gula dalam darah.

Berikut adalah beberapa cara dan petua untuk mengawal bahagian supaya pesakit diabetes dapat mengekalkan kadar gula darah yang normal.

 • Perhatikan ukuran dan berat makanan.
 • Makan dalam bahagian kecil, tetapi kerap sepanjang hari.
 • Elakkan makan di restoran dengan konsep satu hidangan (semua-anda-boleh-makan).
 • Perhatikan maklumat kandungan makanan dalam bungkusan, ketahui komposisinya.
 • Makan perlahan-lahan supaya makanan dapat dicerna dengan betul oleh badan.

Petua untuk menjaga kadar gula darah normal melalui makanan ini tidak hanya berlaku untuk pesakit diabetes dengan berat badan berlebihan.

Pesakit kencing manis dengan berat badan normal juga harus menjaga bahagian makanannya agar tidak menyebabkan kegemukan.

3. Bersikap aktif dan bersenam secara berkala

Salah satu cara untuk mengawal kadar gula dalam darah anda adalah dengan melakukan senaman secara teratur.

Senaman dapat membantu sel-sel dalam otot anda mengambil lebih banyak glukosa dan mengubahnya menjadi tenaga, sehingga menurunkan gula darah.

Sekiranya dilakukan secara berkala dalam jangka panjang, latihan dapat menjadikan sel-sel tubuh lebih responsif terhadap hormon insulin, sehingga dapat mencegah ketahanan insulin.

Sasaran senaman yang betul untuk diabetes sekurang-kurangnya 150 minit seminggu.

Pastikan melakukannya dengan kerap, elakkan tidak melakukan latihan lebih dari dua hari berturut-turut.

Bagi anda yang mengambil ubat yang berisiko menyebabkan hipoglikemia (menurunkan gula darah), pastikan anda memeriksa gula darah anda terlebih dahulu.

Sebaik-baiknya, senaman dapat dilakukan jika kadar gula dalam darah berada dalam lingkungan 100-250 mg / dL.

Sekiranya tahap gula dalam darah anda di bawah 100 mg / dL, anda harus terlebih dahulu mengambil makanan ringan yang mengandungi 15-30 gram karbohidrat, seperti jus buah, buah, atau biskut.

Anda harus menangguhkan latihan ketika tahap gula dalam darah anda melebihi 250 mg / dL. Sekiranya boleh, periksa tahap keton dalam air kencing anda terlebih dahulu.

Selain melakukan senaman secara teratur, cubalah untuk tetap aktif dalam aktiviti harian anda.

Elakkan gaya hidup yang tidak aktif (malas) dan pergerakan fizikal yang minimum atau membuang tenaga, seperti menonton TV, bermain permainan pada telefon pintar, atau duduk terlalu lama di hadapan komputer.

4. Menguruskan tekanan dengan baik

Tekanan yang berlebihan juga boleh menyebabkan kadar gula dalam darah meningkat disebabkan oleh pelepasan kortisol, hormon stres.

Tidak hanya menjadikan gula dalam darah meningkat, tekanan juga cenderung membuat pesakit diabetes ingin terus makan lebih banyak makanan manis (gula tinggi).

Oleh itu, agar tekanan tidak membuat kadar gula dalam darah meningkat, penting bagi anda untuk memahami cara mengawal tekanan dan mencuba pelbagai perkara yang dapat meningkatkan mood, merehatkan badan, dan menenangkan fikiran.

Beberapa cara yang boleh anda lakukan adalah seperti berikut.

 • Cuba tarik nafas dalam-dalam perlahan.
 • Mainkan muzik yang menenangkan.
 • Lakukan peregangan sederhana atau cuba berpose yoga.
 • Luangkan masa untuk melakukan sesuatu yang sangat anda gemari.
 • Luangkan masa untuk melakukan hobi kegemaran anda.
 • Bercakap dengan rakan, atau profesional perubatan jika anda mempunyai aduan.

5. Cukup rehat

Cara lain untuk memastikan kadar gula dalam darah anda terkawal adalah dengan berehat secukupnya.

Dengan cara tertentu, kurang tidur yang berterusan mempengaruhi kualiti hidup anda dan mengganggu rembesan insulin (pelepasan). Sebaik-baiknya, tidur yang baik antara 7-9 jam setiap malam.

Tidur yang mencukupi dapat menyeimbangkan hormon, mengelakkan tekanan, dan membuat anda mendapat cukup tenaga untuk bergerak dan bersenam pada keesokan harinya.

Oleh itu, kadar gula dalam darah dapat dikawal dengan baik.

6. Periksa gula darah secara berkala

Mengukur dan memantau kadar glukosa darah menggunakan meter gula darah juga merupakan kaedah yang berkesan untuk mengawal gula darah.

Memeriksa gula darah anda secara berkala dapat membantu anda mengetahui bagaimana reaksi badan anda terhadap makanan tertentu.

Dengan terus memantau perubahan kadar gula dalam darah, lebih mudah bagi anda untuk menentukan sama ada membuat penyesuaian makanan atau mengambil ubat.

Oleh itu, cubalah mengukur kadar gula anda setiap hari dan pastikan sama ada tahap gula anda selalu sesuai dengan cadangan doktor.

7. Mengambil makanan tambahan

Makanan tambahan berguna untuk meningkatkan pengambilan vitamin dan mineral dalam badan. Mengambil makanan tambahan untuk diabetes sebenarnya tidak diperlukan.

Terutama jika anda telah melaksanakan diet biasa dan pengambilan makanan telah memenuhi keperluan pemakanan harian.

Walau bagaimanapun, jika anda ingin meningkatkan pengambilan nutrien harian anda, tidak ada salahnya mengambil makanan tambahan. Walaupun begitu, anda masih perlu membincangkannya dengan doktor anda terlebih dahulu.

Beberapa vitamin dan mineral berikut bermanfaat untuk diabetes untuk membantu mengekalkan kadar gula dalam darah.

 • Vitamin D: membantu mengawal gula darah pada pesakit diabetes.
 • Vitamin C : berperanan dalam mengawal kadar gula darah dan kolesterol total pada pesakit diabetes.
 • Vitamin E : bertindak sebagai antioksidan yang memiliki kemampuan untuk mencegah penyakit jantung, kegagalan ginjal, dan gangguan fungsi penglihatan. Penyakit ini adalah komplikasi yang sering dialami oleh pesakit diabetes.
 • Magnesium: Pesakit diabetes berisiko kekurangan pengambilan magnesium di dalam badan. Ini mungkin disebabkan oleh kesan sampingan ubat diabetes.

Adalah normal bagi anda untuk merasa sukar untuk terbiasa menjalani gaya hidup sihat pada mulanya.

Mengubah tabiat tidak semudah memusingkan telapak tangan.

Perkara yang paling penting adalah tidak segera berputus asa. Mulakan sedikit demi sedikit dengan menetapkan sasaran tertentu.

Sekiranya berjaya, anda boleh berusaha lebih berdisiplin untuk mengikuti cara diabetes yang sihat.

Adakah anda atau keluarga anda menghidap diabetes?

Anda tidak keseorangan. Mari sertai komuniti pesakit diabetes dan cari kisah berguna dari pesakit lain. Daftarlah sekarang!

‌ ‌