Kehamilan

Ketidakcekapan serviks atau Uterus Lemah Semasa Kehamilan, Apa yang Menyebabkannya?

Rahim yang kuat dan sihat diperlukan untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan janin selama 9 bulan. Tetapi menurut Kehamilan Amerika, kira-kira 1 dari 100 wanita hamil mempunyai rahim yang lemah. Istilah perubatan untuk rahim yang lemah adalah ketidakupayaan serviks.

Keadaan ini adalah komplikasi kehamilan yang boleh membawa akibat yang serius. Apabila rahim lemah, risiko kelahiran pramatang, kelahiran mati (kelahiran mati), dan keguguran pada trimester kedua akan meningkat.

Apakah ketidakcekapan serviks?

Serviks adalah serviks yang menghubungkan vagina ke rahim. Sebelum mengandung, serviks biasanya ditutup dan kaku.

Semasa kehamilan berlangsung, serviks perlahan-lahan akan melembutkan dan memendek sehingga akhirnya terbuka untuk bersiap untuk bersalin. Pembukaan serviks akan membolehkan bayi keluar ke dunia.

Sebaliknya, berat bayi juga akan terus meningkat sehingga menekan pada serviks. Peningkatan tekanan boleh menyebabkan serviks terbuka lebih cepat, bahkan sebelum bayi benar-benar bersedia untuk dilahirkan. Ini adalah penyebab rahim lemah alias ketidakupayaan serviks.

Rahim yang lemah tidak dapat diketahui sebelum usia kehamilan tertentu. Keadaan ini biasanya berlaku pada trimester kedua hingga akhir trimester ketiga.

Sekiranya anda mengalami ketidakcekapan serviks, maka rahim anda berisiko lemah semula pada kehamilan berikutnya.

Sekiranya anda mempertimbangkan untuk hamil lagi, berbincanglah dengan pakar obstetrik anda mengenai risiko dan kemungkinan rawatan semasa kehamilan.

Apa yang menyebabkan ketidakupayaan serviks?

Selain pengaruh berat bayi untuk menekan rahim dalam masa yang lama, faktor-faktor berikut juga dapat meningkatkan risiko rahim lemah, iaitu:

 • Telah menjalani pembedahan di kawasan serviks, seperti prosedur LEEP (Prosedur Pengeluaran Elektrosurgikal Gelung)
 • Pernah mempunyai satu atau lebih kelahiran pramatang pada masa lalu
 • Mempunyai sejarah trauma serviks, seperti mengalami penyembuhan akibat keguguran atau pengguguran.
 • Mengalami keabnormalan rahim. Kelainan rahim dan gangguan genetik yang mempengaruhi pengeluaran kolagen boleh menyebabkan tisu serviks menjadi lemah.
 • Mengambil ubat DES (Diethylstilbestrol), terapi hormon sintetik semasa kehamilan.
 • Kerosakan pada tisu serviks semasa melahirkan anak yang sukar.

Jangkitan cairan ketuban juga merupakan salah satu faktor risiko rahim yang lemah untuk diperhatikan agar kehamilan anda tidak terganggu.

Gejala dan tanda ketidakupayaan serviks

Rahim yang lemah secara amnya tidak menunjukkan gejala yang ketara. Dalam kebanyakan kes, berikut adalah gejala dan tanda yang perlu anda perhatikan seperti yang dilaporkan oleh Mayo Clinic:

 • Pinggul terasa sakit akibat tekanan yang hebat
 • Sakit belakang
 • Kekejangan perut ringan
 • Perubahan warna keputihan (boleh berwarna putih, kuning, atau coklat)
 • Pendarahan dari faraj selama beberapa hari.

Gejala ketidakupayaan serviks atau rahim yang lemah biasanya berlaku antara minggu keempat belas dan ke-20.

Walau bagaimanapun, setiap wanita hamil mempunyai keadaan yang berbeza sehingga gejala yang muncul mungkin berbeza. Oleh itu, jika anda merasakan satu atau lebih gangguan di atas, jangan ragu untuk segera berjumpa doktor.

Bagaimana doktor mendiagnosis ketidakcekapan serviks?

Pemeriksaan rahim lemah kerana ketidakcekapan serviks bukanlah sebahagian besar pemeriksaan rutin obstetrik. Biasanya keadaan ini tidak didiagnosis sehingga keguguran berlaku pada trimester kedua atau ketiga.

Walau bagaimanapun, beberapa ujian perubatan yang dilakukan sebelum kehamilan dapat membantu mengesan kelainan rahim yang mungkin menjadi penyebab ketidakupayaan serviks atau rahim yang lemah.

Sekiranya anda tidak hamil tetapi berisiko tinggi untuk rahim lemah, berjumpa doktor untuk pemeriksaan terperinci.

Prosedur pemeriksaan seperti histerosalpingografi, ultrasound, atau imbasan MRI dapat memberitahu doktor sejauh mana prestasi rahim, tuba fallopi, serviks, dan kawasan sekitarnya.

Semasa trimester kedua, adalah idea yang baik untuk meminta ultrasound transvaginal, ujian pelvis, atau sampel cecair ketuban untuk memastikan anda tidak mempunyai faktor risiko untuk melemahkan rahim atau ketidakupayaan serviks.

Rawatan dan ubat untuk merawat ketidakcekapan serviks

Ketidakupayaan serviks boleh menyebabkan wanita hamil keguguran atau melahirkan bayi pramatang. Untuk mengelakkan komplikasi ini, cara rawatan atau rawatan akan berdasarkan kepada penyebab dan faktor risiko yang anda alami.

1. Suntikan hormon

Sekiranya anda mempunyai sejarah kelahiran pramatang, doktor anda mungkin mengesyorkan suntikan hormon progesteron semasa trimester kedua. Ini bertujuan untuk menguatkan tisu serviks dan rahim supaya ketidakcekapan serviks tidak berlaku.

Namun, anda memerlukan rundingan yang teliti untuk menentukan sama ada langkah ini sesuai dengan keadaan anda. Suntikan progesteron biasanya tidak selalu berkesan untuk semua kes ketidakupayaan serviks, terutamanya jika ibu mengandung anak kembar atau lebih.

2. Ikatan serviks (cerclage serviks)

Sekiranya serviks anda mula terbuka atau memendek daripada yang sepatutnya, doktor anda akan mengesyorkan prosedur susulan, iaitu serviks serviks.

Sebelum melakukan prosedur ini untuk ketidakupayaan serviks (rahim lemah), rahim anda akan dipantau oleh doktor menggunakan ultrasound pada setiap pemeriksaan.

Ultrasound berguna untuk memeriksa panjang serviks, dilakukan setiap dua minggu dari minggu ke-15 hingga minggu ke-24.

Ikatan serviks dilakukan dengan memasukkan alat yang disebut spekulum ke dalam vagina. Semasa memasukkan peranti ini, spekulum dimasukkan bersama dengan ultrasound untuk melihat dengan jelas bahagian serviks mana yang akan diikat dan dijahit.

Setelah prosedur jahitan kerana ketidakcekapan serviks selesai, doktor biasanya akan melakukan pemeriksaan ultrasound yang lain untuk memeriksa keadaan bayi dalam kandungan.

Akibatnya, beberapa hari setelah menjalani prosedur, wanita hamil mungkin mengalami bintik darah, kekejangan, dan sakit ketika membuang air kecil.

Perlu diingatkan, setelah menjalani prosedur ini untuk merawat ketidakcekapan serviks, anda tidak boleh melakukan hubungan seks selama seminggu.

Ini untuk memastikan bahawa vagina dan serviks pulih dari trauma. Walau bagaimanapun, jahitan serviks tidak digalakkan untuk wanita yang mengandung anak kembar.

3. Rehat di rumah

Selain rawatan melalui ubat-ubatan dan prosedur perubatan, anda juga akan diminta untuk: tempat tidur semula t atau berehat di rumah semasa mengandung. Tujuannya adalah agar anda tidak melakukan aktiviti fizikal yang terlalu membebankan dan boleh melemahkan serviks anda.

Apabila mengalami ketidakcekapan serviks (rahim lemah), anda mungkin juga dinasihatkan untuk berhenti melakukan hubungan seks untuk sementara waktu atau mungkin berlanjutan sepanjang kehamilan anda, bergantung pada keadaan anda.

Bolehkah ia mencegah rahim melemah?

Sebilangan besar kes rahim lemah (ketidakupayaan serviks) dipengaruhi oleh faktor genetik, jadi sukar bagi anda untuk mencegah sepenuhnya ketidakupayaan serviks.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk memastikan kehamilan anda sihat sehingga melahirkan, termasuk:

 • Pemeriksaan kehamilan secara rutin
 • Menjaga diet yang sihat semasa mengandung (terutamanya memenuhi pengambilan asid folik, zat besi, dan kalsium)
 • Pengambilan vitamin hamil
 • Senaman ringan secara berkala untuk mengekalkan berat badan yang sihat

Anda juga perlu mengelakkan pendedahan kepada bahan kimia berbahaya yang boleh meningkatkan komplikasi kehamilan yang berbahaya, seperti alkohol dan rokok.