Kesihatan Seksual

Pilihan kontraseptif bukan hormon yang boleh anda gunakan

Apabila berkaitan dengan kaedah kawalan kelahiran, anda mungkin tahu bahawa terdapat banyak jenis alat kawalan kelahiran yang dapat mencegah kehamilan. Secara amnya, kontraseptif terbahagi kepada dua jenis, iaitu perancang keluarga hormon dan bukan hormon. Kawalan kelahiran hormon merangkumi gabungan pil dan suntikan kawalan kelahiran. Lalu, apakah jenis rancangan keluarga yang dikelaskan sebagai bukan hormon? Apakah kelebihan kawalan kelahiran bukan hormon? Ayuh, lihat penjelasan berikut.

Perancangan keluarga bukan hormon, kaedah kontraseptif tanpa kandungan hormon

Sesuai dengan jenisnya, terdapat beberapa kaedah perancang keluarga yang tidak mengandungi hormon, oleh itu ia diklasifikasikan sebagai kontraseptif bukan hormon. Namun, itu tidak bermaksud penggunaannya tidak mempunyai kelebihan tertentu.

Kontraseptif bukan hormon boleh sangat bermanfaat bagi wanita yang tidak dapat menggunakan hormon sintetik. Sebenarnya, kebanyakan perancang keluarga bukan hormon adalah murah berbanding jenis kontrasepsi lain. Berikut adalah beberapa jenis kontraseptif bukan hormon yang boleh anda pilih.

1. Kondom

Salah satu jenis perancang keluarga bukan hormon yang mungkin anda ketahui sejak sekian lama adalah kondom. Terdapat dua jenis kondom, iaitu kondom yang digunakan oleh lelaki dan wanita. Menurut Pusat Pengendalian dan Pencegahan Penyakit, kedua-dua jenis kondom berfungsi untuk mencegah sel sperma yang keluar semasa penembusan memasuki tubuh wanita melalui faraj.

Kontraseptif bukan hormon ini cukup mudah digunakan kerana anda hanya perlu menggunakannya semasa hubungan seks. Ini bermaksud, kontraseptif bukan hormon ini tidak perlu 'menetap' di dalam badan anda, atau anda mengambilnya setiap hari. Keberkesanan kondom adalah tinggi, selagi anda tahu cara meletakkan kondom dengan betul.

Sebabnya, kondom sering gagal melindungi anda dari kehamilan kerana anda melakukan kesalahan menggunakan kondom, jadi kondom tidak dapat berfungsi dengan baik. Selain itu, perancang keluarga bukan hormon ini juga dapat mencegah anda dari HIV dan pelbagai penyakit kelamin yang lain.

2. Diafragma

Diafragma adalah salah satu alat kawalan kelahiran bukan hormon yang boleh anda gunakan. Kontraseptif bukan hormon ini berbentuk seperti separa bulatan kecil dan diperbuat daripada silikon. Seorang wanita memasukkan diafragma ke dalam vagina sehingga boleh menutupi serviks atau serviks.

Sapukan spermisida ke diafragma sebelum memasukkannya ke dalam faraj. Keberkesanan penggunaan diafragma adalah 88 peratus. Ini bermaksud bahawa 12 daripada 100 wanita yang menggunakan diafragma masih mempunyai peluang untuk hamil. Perlu diingat bahawa diafragma mesti berada di dalam vagina sehingga 6 jam selepas hubungan seksual, tetapi tidak lebih dari 24 jam.

Salah satu penyebab penurunan tahap keberkesanan penggunaan perancang keluarga bukan hormon untuk ini adalah kerana diafragma tidak digunakan mengikut peraturan. Contohnya, apabila diafragma dimasukkan ke dalam faraj, anda tidak menambahkan spermisida ke sisi diafragma. Sebenarnya, kehadiran spermisida dapat membantu meningkatkan keberkesanannya.

3. Spermisida

Spermisida termasuk dalam kawalan kelahiran bukan hormon yang boleh anda gunakan tanpa perlu menggunakan diafragma. Spermisida adalah bahan kimia yang dapat membunuh sel sperma. Biasanya, kontraseptif bukan hormon ini dalam bentuk krim, busa, atau gel.

Apabila digunakan secara bersendirian atau tidak dalam kombinasi dengan kontraseptif bukan hormon lain, spermisida berpotensi gagal mencegah kehamilan hingga 28 persen. Oleh itu, lebih baik anda menggunakan spermisida bersama dengan kondom atau alat kontraseptif bukan hormon yang lain.

Penggunaan alat kawalan kelahiran bukan hormon ini mempunyai kesan sampingan yang sangat minimum. Namun, sebilangan orang yang menggunakannya mengalami kerengsaan kulit. Selain itu, terdapat kandungan Nonoxynol-9 dalam racun sperma di pasaran. Bahan-bahan ini boleh menyebabkan perubahan pada kulit di sekitar alat kelamin anda dan meningkatkan kemungkinan anda mendapat HIV.

Oleh itu, anda dinasihatkan untuk berunding dengan doktor anda sebelum memutuskan untuk menggunakan kontraseptif bukan hormon ini.

4. Span

Mungkin ada di antara anda yang masih belum biasa dengan kontraseptif bukan hormon yang satu ini. Sponge adalah alat kontraseptif yang diperbuat daripada busa plastik dan mengandungi spermisida. Sekiranya anda ingin menggunakannya sebagai kaedah kontrasepsi pilihan anda, anda boleh memasukkannya ke dalam vagina anda sebelum melakukan hubungan seks dengan pasangan anda.

Selepas melakukan hubungan seksual, anda boleh mengeluarkannya dari vagina dengan bantuan alat yang dipanggil gelung nilon. Anda boleh membelinya di farmasi terdekat. Sponge ini membantu anda mencegah kehamilan dengan menyekat serviks sehingga tidak ada sel sperma yang dapat masuk. Di samping itu, perancang keluarga bukan hormon ini juga melepaskan spermisida untuk membunuh sperma yang sudah memasuki vagina.

Sebenarnya, span kurang berkesan pada wanita yang pernah hamil sebelumnya. Namun, pada wanita yang tidak pernah mengalami kehamilan, perancang keluarga bukan hormon ini dianggap berkesan, dengan kadar keberkesanan hingga 91 persen.

Walaupun begitu, anda harus memperhatikan kemungkinan kesan sampingan penggunaan alat kawalan kelahiran bukan hormon ini. Sebabnya, span boleh meningkatkan risiko anda terkena jangkitan yis dan kontraseptif ini tidak digalakkan dibiarkan di dalam vagina selama lebih dari 30 jam. Sama seperti kondom, KB ini hanya boleh digunakan sekali. Ini bermaksud bahawa anda harus membuangnya setelah selesai menggunakannya.

5. IUD tembaga

Terdapat dua jenis IUD atau kawalan kelahiran spiral, salah satunya adalah IUD bersalut tembaga. Tidak seperti IUD hormon, IUD tembaga tidak mengandungi hormon sama sekali. Lapisan tembaga pada badan IUD itu sendiri cukup untuk membantu anda melambatkan kehamilan.

Sekiranya anda ingin menggunakannya, anda mesti berjumpa doktor terlebih dahulu. Di samping itu, penggunaan IUD tembaga ini mesti dilakukan dengan bantuan doktor atau profesional perubatan lain. IUD tembaga adalah alat kawalan kelahiran bukan hormon yang mudah digunakan untuk jangka masa panjang.

Sebabnya ialah, apabila anda memasukkan IUD, anda boleh menggunakannya sehingga 10 tahun. Sudah tentu KB ini sesuai untuk penggunaan jangka panjang. Tahap keberkesanan kontrasepsi IUD tembaga juga sangat tinggi, mencapai 99 peratus.

Walau bagaimanapun, anda masih harus memperhatikan kemungkinan kesan sampingan. Contohnya, tempoh anda mungkin lebih berat. Anda juga mungkin mengalami pendarahan faraj ketika anda tidak haid. Selain itu, penggunaan IUD tembaga juga tidak dapat melindungi anda dari menyebarkan penyakit menular seksual.

Oleh itu, selalu bincangkan pilihan kontraseptif yang ada terlebih dahulu. Elakkan menggunakan pil perancang tanpa pengawasan doktor.