Kehamilan

Bilakah Hamil Lagi Selepas Keguguran? Inilah penjelasannya

Setelah ibu mengalami keguguran, anda mungkin bertanya, kapan anda boleh hamil lagi? Adakah perlu untuk mengasingkan kehamilan selepas keguguran? Seorang ibu memerlukan masa untuk pulih setelah mengalami kejadian yang tidak menyenangkan ini. Yang jelas, inilah masa yang tepat untuk hamil lagi selepas keguguran.

Bilakah anda hamil lagi selepas keguguran?

Bagi sesetengah pasangan, memutuskan untuk hamil lagi selepas keguguran bukanlah perkara yang mudah. Terdapat ketakutan dan trauma, terutama pada wanita, setelah melalui kesedihan.

Tidak perlu risau kerana ini adalah fasa yang normal dan semula jadi untuk dirasakan oleh setiap pasangan. Keputusan untuk hamil lagi memerlukan ibu dan ayah untuk bersetuju.

Memetik dari Persatuan Kehamilan Amerika, tidak ada masa yang tepat dan saklek untuk wanita hamil lagi selepas keguguran.

Namun, biasanya doktor atau bidan akan menasihatkan wanita untuk hamil semula setelah 2-3 kali haid.

Beberapa doktor mungkin mengesyorkan agar anda hamil selepas keguguran sekitar 6-12 bulan. Tempoh ini sama dengan soalan selepas kuret bila saya boleh hamil lagi.

Pada dasarnya, tidak ada batasan untuk hamil dengan cepat. Walau bagaimanapun, anda harus berjumpa dengan doktor terlebih dahulu untuk memastikan keadaannya sihat atau tidak.

Sekiranya badan tidak bersedia, risiko keguguran lain akan meningkat. Tubuh memerlukan masa untuk memulihkan keadaan rahim.

Selain itu, badan juga memerlukan masa untuk menguatkan lapisan endometrium di rahim.

Memang, tidak ada alasan kukuh untuk membuktikan bahawa ibu harus menunggu lama untuk hamil lagi. Namun, pastikan ibu berada dalam keadaan kesihatan yang optimum.

Anda mungkin perlu mengambil vitamin pranatal dan asid folik sebelum mengandung untuk mengandung yang sihat.

Kemungkinan hamil lagi selepas keguguran

Memetik dari Mayo Clinic, keguguran biasanya hanya berlaku sekali pada wanita. Hanya 1 peratus wanita mengalami keguguran berulang.

Walau bagaimanapun, risiko keguguran pada kehamilan berikutnya masih boleh berlaku, kira-kira 20 peratus selepas satu keguguran.

Setelah mengalami dua keguguran berturut-turut, risiko keguguran lain meningkat kepada 28 peratus.

Selepas tiga keguguran, risiko mengalami perkara yang sama meningkat kepada 43 peratus.

Semakin banyak keguguran seorang ibu, semakin tinggi risiko mengalami perkara yang sama.

Untuk itu, anda harus mempersiapkan diri (fizikal dan mental) terlebih dahulu sebelum berusaha hamil lagi.

Keguguran adalah mimpi ngeri bagi setiap pasangan. Oleh itu, semasa hamil selepas keguguran, pastikan menjaga calon bayi yang masih dalam kandungan.

Walau bagaimanapun, ketakutan akan keguguran yang lain mesti menghantui ibu dan pasangannya sedikit.

Ini tidak baik untuk kesihatan mental ibu dan pasangan. Lebih baik memberi tumpuan kepada kehamilan ibu sekarang dan melupakan masa lalu.

Apa yang perlu dilakukan sekiranya anda hamil lagi selepas keguguran

Setelah mengalami keguguran, ibu akan berasa lebih sensitif. Akan timbul rasa takut akan keguguran lain pada kehamilan berikutnya.

Ini wajar, tetapi tidak baik jika ibu terlalu risau kerana boleh mempengaruhi keadaan mentalnya. Berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda lakukan sekiranya anda hamil lagi setelah keguguran.

  • Lakukan pemeriksaan kehamilan secara berkala
  • Kekalkan pengambilan pemakanan harian untuk wanita hamil.
  • Ambil vitamin pranatal untuk menampung keperluan pemakanan.
  • Kurangkan fikiran dan perasaan yang tertekan.
  • Melakukan aktiviti yang menyeronokkan, seperti berenang atau yoga.

Sebilangan orang mungkin bimbang bahawa berkongsi perasaan mereka dengan pasangan boleh menyebabkan lebih banyak tekanan. Namun, cuba saling menyokong dan saling memahami untuk menenangkan diri.