Kesihatan

Ujian Asid Laktik: Definisi, Prosedur, Keputusan Ujian |

Definisi

Apa itu asid laktik?

Ujian asid laktik adalah ujian darah yang mengukur tahap asid laktik dalam badan. Sebahagian besarnya dibuat oleh tisu otot dan sel darah merah. Sekiranya tahap oksigen dalam darah normal, karbohidrat dipecah menjadi air dan karbon dioksida. Sekiranya tahap oksigen rendah, karbohidrat dipecah menjadi tenaga dan asid laktik. Tahap asid laktik meningkat apabila latihan berlebihan atau keadaan lain - seperti kegagalan jantung, jangkitan teruk (sepsis), atau kejutan - mengurangkan aliran darah dan oksigen ke seluruh badan. Tahap asid laktik juga lebih tinggi jika hati rosak teruk, kerana hati biasanya memecah asid laktik. Tahap asid laktik yang sangat tinggi menyebabkan keadaan serius, kadang-kadang mengancam nyawa, yang disebut asidosis laktik. Asidosis laktik juga boleh terjadi pada orang yang mengambil metformin (Glucophage) untuk mengawal diabetes jika mereka juga mengalami kegagalan jantung atau ginjal atau jangkitan yang teruk.

Ujian asid laktik secara amnya dilakukan pada sampel darah yang diambil dari vena di lengan tetapi juga boleh dilakukan pada sampel darah dari arteri (gas darah arteri).

Bilakah saya perlu menjalani ujian asid laktik?

Anda perlu menjalani ujian asid laktik jika doktor anda memerlukan:

  • periksa sama ada anda mengalami asidosis laktik. Gejala asidosis laktik termasuk pernafasan cepat, berpeluh berlebihan, kulit sejuk dan basah, nafas berbau manis, sakit perut, mual atau muntah, kekeliruan, dan koma.
  • lihat apakah jumlah oksigen yang betul sampai ke tisu badan
  • cari punca kadar asid tinggi (pH rendah) dalam darah