Pemakanan

Mengapa Makanan Yang Diproses Kurang Sihat untuk Tubuh? •

Di zaman praktikal ini, anda boleh menjumpai makanan yang diproses di mana sahaja. Dari pasar raya hingga pasar tradisional, hampir semuanya menyediakan makanan yang diproses dalam pelbagai bentuk dan bungkusan.

Malangnya, anda mungkin juga tahu bahawa pengambilan makanan yang diproses secara berlebihan boleh membahayakan kesihatan anda. Apakah sebab dan bagaimana untuk mengelakkan kesan ini?

Apakah makanan yang diproses?

Makanan yang diproses adalah pelbagai makanan yang telah melalui proses tertentu, seperti pemanasan, pengeringan, pengetinan, pembekuan, pembungkusan, dan sebagainya. Proses ini sengaja dilakukan pada makanan dengan tujuan.

Contohnya, proses pengeringan dan pembekuan bertujuan untuk memastikan makanan dapat disimpan dalam jangka masa yang lama. Sementara itu, proses pemanasan dapat dilakukan untuk menambah nilai pemakanan, memperkaya rasa, atau membunuh bakteria berbahaya.

Dengan tujuan ini, tidak semua makanan yang diproses akan memberi kesan buruk kepada kesihatan. Kesan negatif ini biasanya berasal dari bahan tambahan atau proses tertentu yang menghilangkan kandungan nutrien dari bahan makanan.

Produk yang termasuk dalam kategori makanan termasuk:

 • buah dan sayur dalam tin,
 • bijirin,
 • keju yang dibungkus,
 • roti, kek dan biskut,
 • makanan ringan seperti kerepek kentang,
 • daging kornet, sosej, dan bebola daging, juga
 • minuman ringan seperti susu kotak, soda, dan teh botol.

Mengapa makanan yang diproses buruk untuk kesihatan?

Makanan yang diproses melalui proses yang panjang tidak semestinya tidak sihat, tetapi masih boleh memudaratkan kesihatan jika dikonsumsi secara berlebihan. Kerana kandungan nutrisi makanan ini berbeza dengan makanan segar dan semula jadi.

Berikut adalah beberapa sebab mengapa makanan yang diproses dianggap buruk untuk kesihatan.

1. Kandungan gula tinggi

Makan makanan yang tinggi gula boleh memudaratkan kesihatan. Gula menambah kalori, meningkatkan risiko kegemukan dan gemuk. Bukan hanya itu, kadar gula yang tinggi dalam darah juga boleh menyebabkan diabetes.

2. Kandungan sodium tinggi

Proses pengawetan dan pengeringan makanan dapat menambahkan kandungan garam (natrium) ke produk akhir. Pengambilan natrium melebihi had pengambilan harian terbukti meningkatkan risiko hipertensi, strok, dan penyakit jantung.

3. Mengandungi lemak trans

Pengilang makanan yang diproses sering menambahkan lemak trans untuk mencapai rasa dan tekstur yang diinginkan. Melancarkan halaman Mayo Clinic, lemak ini dapat meningkatkan kadar kolesterol jahat dan mencetuskan pembentukan plak pada saluran darah.

4. Tidak mengandungi nutrien lain

Sebilangan besar makanan yang diproses mengandungi banyak kalori, tetapi kekurangan nutrien lain. Pengilang biasanya menyelesaikannya dengan menambahkan vitamin dan mineral buatan, tetapi nutrien ini tentu berbeza dari yang diperoleh dari makanan semula jadi.

5. Serat rendah

Nutrien lain yang biasanya hilang dari makanan yang diproses adalah serat. Berbagai kajian menunjukkan bahawa kekurangan pengambilan serat dapat meningkatkan risiko gangguan pencernaan, diabetes, penyakit jantung, hingga barah usus besar.

6. Mengandungi banyak bahan tambahan

Makanan yang diproses umumnya mengandungi banyak bahan tambahan dengan pelbagai fungsi. Terdapat pewarna makanan, perasa tiruan, pengawet, dan lain-lain. Penggunaan bahan tambahan ini dalam jangka masa panjang boleh mempengaruhi keadaan badan anda.

Cara sihat untuk makan makanan yang diproses

Menjauhkan diri dari makanan yang diproses bukanlah sesuatu yang mudah. Tidak dapat dinafikan bahawa makanan yang dibungkus, sayur-sayuran beku, dan daging yang diproses menjadikan hidup lebih mudah. Walaupun begitu, itu tidak bermakna anda tidak boleh membatasi pengambilan anda.

Berikut adalah beberapa petua yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan kesan negatif makanan yang diproses untuk kesihatan.

 • Jangan makan terlalu banyak makanan yang dibungkus.
 • Baca label maklumat nilai pemakanan sebelum makan makanan yang diproses. Perhatikan kandungan gula, garam (natrium), dan lemak.
 • Perhatikan tarikh luput sebelum membeli makanan yang dibungkus.
 • Gabungkan makanan yang diproses dengan pengambilan sayur-sayuran dan buah-buahan.

Makanan yang diproses adalah makanan yang telah melalui berbagai proses, seperti pembungkusan, pengeringan, atau pengawetan. Walaupun bermanfaat, proses ini sering mempengaruhi nilai pemakanan makanan yang menjadi bahan utama.

Sudah tentu tidak ada salahnya memilih makanan ini apabila anda tidak mempunyai masa untuk memasak. Walaupun begitu, pastikan anda mengehadkan pengambilan sehingga tidak memberi kesan buruk kepada kesihatan.