Kesihatan mental

3 Langkah Bijaksana untuk Berurusan dengan Ibu Bapa yang Selalunya Menjaga Anda

Sebenarnya, hubungan antara ibu bapa dan anak-anak adalah harmoni dan padu. Namun, ada kalanya ibu bapa terlalu melindungi, sering menyalahkan, sehingga sukar untuk dikompromi. Ini sebenarnya perkara biasa dalam keluarga selagi dapat disampaikan dengan betul. Tetapi jika sudah terlambat, bagaimana anda menangani ibu bapa anda sendiri tanpa perlu menarik urat simpul? Lihat rahsia di bawah.

Berurusan dengan ibu bapa yang menjengkelkan tanpa perlu bertengkar

Selain daripada rakan kongsi, hubungan tidak bahagia (hubungan beracun) juga boleh berlaku dalam ruang lingkup ibu bapa dengan anak. Dalam keadaan ini, ibu bapa biasanya kelihatan kurang menyokong kehendak dan kemampuan anak-anak mereka, sering kali dipersalahkan, sukar untuk berkompromi, dan tidak mahu meminta maaf walaupun kepada anak-anak mereka sendiri. Kesannya, hubungan antara anda dan ibu bapa menjadi renggang dan tidak akur.

Berurusan dengan ibu bapa seperti ini tidaklah mudah. Tetapi jika anda tidak membicarakannya dengan segera, semua perlakuan dan kata-kata buruk daripada ibu bapa anda boleh berubah menjadi kekerasan emosi yang terus bergema di hati anda. Sebenarnya, ini boleh diturunkan kepada anak-anak mereka dan dibawa ke dewasa, termasuk anda.

Tenang, berikut adalah pelbagai cara yang boleh anda gunakan untuk menjalin hubungan dan berurusan dengan ibu bapa yang mempunyai sifat toksik:

1. Selamat berbual

Tidak mudah menjalin semula hubungan baik dengan ibu bapa yang sering menyalahkan anda. Namun, tidak ada salahnya mengajaknya duduk bersama dan bercakap antara satu sama lain dari hati ke hati.

Sebenarnya, anda tidak harus menjauhkan diri daripada ibu bapa anda, walaupun itu pasti sukar. Tanya dengan lembut mengapa ibu bapa anda bersikap tidak baik terhadap anda, kemudian letakkan diri anda sebagai ibu bapa anda sendiri.

Mungkin, ibu bapa anda mungkin berada dalam tekanan atau merasakan kekecewaan mendalam yang akhirnya menjadikan anda sebagai jalan keluar. Atau, fikiran ibu bapa anda sangat kusut sehingga sukar untuk mengetahui apa perilaku yang betul dan salah.

2. Bersikap tegas

Anda boleh memutuskan hubungan anda dengan pasangan yang beracun dan memberi kesan buruk kepada anda. Namun, anda pasti tidak boleh memutuskan hubungan darah dengan ibu bapa anda, bukan?

Ingat, tidak ada ibu bapa yang sempurna di dunia ini. Begitu juga ibu bapa anda. Anda pasti tidak dapat menggantikan ibu bapa anda. Perkara yang sama berlaku untuk ibu bapa anda terhadap anda.

Oleh itu, salah satu kaedah terbaik untuk menangani ibu bapa seperti ini adalah dengan memaafkan mereka. Singkirkan pemikiran negatif tentang ibu bapa anda, walaupun mereka masih menyakitkan perasaan anda.

Walaupun anda telah memaafkan ibu bapa anda, tidak ada salahnya bersikap tegas dengan ibu bapa anda sendiri. Contohnya, ibu bapa anda menyalahkan anda atas kesalahan remeh. Oleh itu, jangan takut untuk membela diri agar tidak dipersalahkan.

Tetapi ingat, bersikap tegas tidak bermaksud anda harus menggunakan nada yang bernada tinggi untuk terdengar seperti berteriak pada ibu bapa anda. Lembutkan suara anda, kemudian tekankan bahawa anda sudah cukup tua untuk disalahkan seperti kanak-kanak.

3. Buat perjanjian bersama

Adalah wajar jika anda memerlukan persetujuan ibu bapa untuk membuat hasrat anda menjadi kenyataan. Sebagai contoh, anda benar-benar ingin bekerja di bank dan ingin meminta restu ibu bapa anda untuk lulus dalam pemilihan.

Daripada menyokong keputusan anda, ibu bapa anda secara tegas menolaknya dan mahu anda mendapat kedudukan yang lebih tinggi. Apabila anda gagal dalam ujian, ibu bapa anda segera menyalahkan anda. "Kamu memang, tidak patuh. Mama sudah memberitahu kamu. "

Makan, jangan hanya menarik tali dan berdebat antara satu sama lain ketika anda menghadapi ibu bapa anda. Beri ibu bapa anda pemahaman bahawa anda adalah orang dewasa dan mempunyai hak untuk memilih jalan hidup anda sendiri. Sampaikan perlahan-lahan bahawa anda memerlukan input terbaik dari ibu bapa anda, bukan peraturan suci yang tidak dapat dipertikaikan.

Apabila anda berurusan dengan ibu bapa anda dengan cara ini, ibu bapa anda mungkin menolak batasan yang anda minta. Tetapi tidak perlu putus asa. Memberi batasan dalam hubungan keluarga adalah wajar, sungguh. Inilah yang diperlukan untuk membentuk hubungan yang sihat dengan ibu bapa.