Kesihatan

Fogging Nyamuk DHF yang Terhirup Boleh Menyebabkan Keracunan

Sekiranya sebilangan jiran anda menghidap demam berdarah berdarah (DHF), kawasan tempat tinggal anda mungkin disembur dengan gas kelam kabut. Gas tersebut berfungsi untuk membunuh nyamuk Aedes aegypti dewasa yang dapat menyebarkan virus denggi kepada manusia. Semasa menyemburkan gas, nyamuk juga dapat disedut oleh manusia. Apa yang akan berlaku sekiranya manusia menghirup gas kelam kabut nyamuk denggi? Lihat ulasan berikut untuk mengetahui jawapannya.

Adakah gas kelam kabut bahaya kepada manusia?

Gas untuk kelam kabut Nyamuk adalah racun serangga yang terbuat dari bahan pyrethroid sintetik. Bahan kimia ini adalah bahan biasa dalam semburan pembunuh nyamuk dan serangga bebas.

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), ubat untuk kelam kabut Nyamuk DHF telah diformulasikan sedemikian rupa sehingga tidak membahayakan manusia atau binatang peliharaan. Kandungan racun serangga dalam gas sangat minimum sehingga hanya dapat membunuh serangga sekecil nyamuk.

Tetapi, jika disedut dalam jumlah yang banyak, gas boleh menyebabkan bahaya atau kesan sampingan kepada manusia. Ada apa-apa?

Kesan sampingan daripada menyedut gas kelam kabut nyamuk

Oleh kerana bahan dalam gas pembunuh nyamuk untuk DHF pada dasarnya adalah racun, kebanyakan penyedutan gas ini dapat menyebabkan kesan sampingan, iaitu keracunan. Gejala keracunan gas kelam kabut termasuk batuk, mual, muntah, peningkatan pengeluaran air liur, berpeluh, mata merah, kulit gatal, sesak nafas, sakit perut, dan kehilangan kesedaran.

Sekiranya seorang wanita hamil menyedut gas ke kelam kabut nyamuk

Selagi wanita hamil tidak menunjukkan tanda-tanda keracunan, anda tidak perlu risau. Racun yang dihirup akan disaring oleh hati. Selepas itu racun akan dikeluarkan melalui air kencing atau najis. Kemudian, janin tidak akan terkena racun dari gas kelam kabut untuk nyamuk yang disedut oleh wanita hamil.

Pertolongan cemas keracunan gas kelam kabut nyamuk

Jauhi lokasi kelam kabut dan segera dapatkan perkhidmatan kesihatan kecemasan jika anda diracuni oleh gas kelam kabut nyamuk denggi.

Namun, sebagai pertolongan cemas, anda boleh minum susu lembu putih. Susu lembu dapat meneutralkan toksin yang disedut ketika kelam kabut.

Sekiranya mata anda jengkel akibat gas kelam kabut, basuh mata dengan air bersih selama kira-kira 15 minit. Begitu juga jika kulit anda bertindak balas terhadap gas kelam kabut. Bilas kulit anda dengan segera dengan air bersih dan ganti pakaian anda.

Apa yang perlu dilakukan sebelum dan selepas penyemburan gas kelam kabut

Untuk mengelakkan keracunan gas, pastikan anda membungkus perabot dan barang di rumah anda yang mungkin terkena gas dengan plastik atau surat khabar lama.

Jangan tinggalkan barang atau makanan yang terdedah di dalam rumah, simpan semua barang di dalam almari. Kosongkan tab mandi atau takungan air di rumah. Buka secara meluas semua pintu dan tingkap rumah semasa penyemburan dilakukan. Anda dan keluarga anda harus memakai topeng dan menjauhkan diri dari lokasi penyemburan sehingga gas di udara berkurang.

Selepas menyembur, bersihkan rumah anda sepenuhnya. Mop lantai, lap tingkap dan semua perabot anda sehingga tidak ada sisa racun di permukaan. Tiriskan tab mandi atau takungan air anda sehingga bersih dan tutup penutup dengan rapat sehingga tidak ada sisa bahan yang masuk ke dalam tab mandi dan campurkan ke dalam air.

Sejauh mana keberkesanannya kelam kabut untuk membunuh nyamuk denggi?

Berkabut telah menjadi kaedah yang sering digunakan di banyak kawasan untuk membunuh sarang nyamuk denggi. Namun, adakah kaedah ini benar-benar berkesan?

Perkara ini masih dibahaskan oleh pakar. Beberapa kajian telah berusaha untuk menguji seberapa tinggi kadar kejayaan penyemburan gas untuk menangani nyamuk denggi yang semakin membiak.

Salah satunya adalah kajian yang dilakukan oleh Universiti Putra Malaysia pada tahun 2011. Penyelidikan menunjukkan bahawa kelam kabut Mengurangkan populasi nyamuk secara berkesan Aedes dalam masa 5 minggu selepas penyemburan.

Namun, ada juga kajian lain yang menunjukkan hasil yang bertentangan. Sebabnya, ada kemungkinan nyamuk Aedes menunjukkan ketahanan terhadap penghalau serangga yang digunakan semasa menyembur. Ini bererti, ada kemungkinan beberapa jenis nyamuk mengalami ketahanan terhadap ubat penyembur nyamuk DHF.

Cara lain untuk mencegah pembiakan nyamuk denggi

Selain daripada kelam kabut, Anda juga perlu menerapkan cara lain untuk mencegah pembiakan nyamuk demam denggi di rumah anda. Salah satu cara yang disarankan oleh Kementerian Kesehatan Republik Indonesia adalah 3M Plus, yaitu:

  • Salirkan dan bersihkan takungan air, seperti tab mandi, tong dram, baldi, dan sebagainya.
  • Tutup takungan air dengan ketat untuk mengelakkan nyamuk bersarang di dalamnya.
  • Gunakan sisa dan barang terpakai (dikitar semula) agar tidak menjadi tempat pembiakan nyamuk denggi
  • Menggunakan penghalau nyamuk
  • Membersihkan persekitaran rumah
  • Memohon larvisida ke takungan air yang sukar dibersihkan atau disalirkan