Kesihatan

Prosedur Memahat Badan: Rahsia Model Tubuh Cantik: Prosedur, Keselamatan, Kesan Sampingan, dan Faedah |

Mempunyai bentuk badan yang cantik pasti menjadi idaman semua wanita. Mungkin mudah untuk mengatakan bahawa anda ingin mempunyai bentuk model, tetapi sukar untuk mencapainya. Jangan menyerah untuk memiliki bentuk badan yang tidak hanya langsing, tetapi juga sihat. Anda boleh mencapainya dengan mencuba mengukir badan. Apa itu mengukir badan? Ketahui dalam artikel ini.

Apa itu mengukir badan?

Memahat badan adalah prosedur perubatan yang dilakukan untuk mengubah bentuk badan melalui pembedahan. Mengukir atau "mengukir" atau "mengukir" badan sering dilakukan sebagai langkah terakhir untuk mencapai tubuh yang ideal setelah seseorang menjalani berbagai prosedur penurunan berat badan yang lain, seperti pembedahan bariatrik dan sedot lemak.

Penurunan berat badan biasanya tidak disertai dengan perubahan atau pengecutan kulit, menyebabkan kulit anda kendur dan kendur. Nah, inilah fungsinya mengukir badan, yang menghilangkan kulit kendur yang berlebihan dan menjadikannya kelihatan lebih kencang. Berbeza dengan prosedur lain, mengukir badan biasanya merangkumi lebih dari satu bahagian badan.

Bahagian badan yang paling popular untuk "memahat" merangkumi perut, paha luar, dan kawasan di sekitar bahagian tengah. Pilihan lain termasuk bahagian atas badan, yang memfokuskan pada payudara dan punggung, lengan, paha dalaman, muka, dan leher.

Kerana boleh dilakukan pada beberapa bahagian badan, prosedur ini biasanya memerlukan waktu yang lama. Satu sesi pembedahan pada beberapa bahagian badan boleh memakan masa sehingga 8 jam atau lebih.

Memahat badan tanpa prosedur operasi

Sumber: Wanita OK

Selain pembedahan, mengukir badan Ia juga boleh dilakukan tanpa pembedahan. Teknik mengukir badan tanpa pembedahan dilakukan dengan pelbagai cara. Contohnya, penyejukan (cryolipolysis), gelombang bunyi (ultra sound), dan gelombang radio (frekuensi radio).

Memahat badang tanpa pembedahan biasanya dilakukan hanya dalam beberapa minit dan kesan sampingannya agak minimum. Anda mungkin hanya mengalami kemerahan, bengkak, lebam, dan sakit di kawasan rawatan selama beberapa hari.

Malangnya, prosedur bukan pembedahan ini tidak bertujuan untuk orang gemuk. Prosedur ini hanya dilakukan untuk orang yang sebenarnya mempunyai berat badan normal, tetapi memiliki kelebihan lemak di bahagian tubuh tertentu yang tidak dapat hilang walaupun mereka menjalani diet atau bersenam. Inilah sebabnya mengapa teknik "memahat" badan biasanya dilakukan oleh mereka yang menginginkan bentuk badan yang langsing seperti model profesional.

Apa yang perlu diberi perhatian sebelum melakukan prosedur ini

Sekiranya anda mempertimbangkan pembedahan membentuk badan dengan teknik mengukir badan dengan pembedahan, Terdapat beberapa perkara yang harus anda ketahui, termasuk:

  • Berat mesti stabil terlebih dahulu selama 3 bulan.
  • Pastikan anda mendapat nutrien yang mencukupi untuk mencegah kekurangan nutrien setelah prosedur selesai.
  • Pastikan anda mendapat rehat yang cukup untuk sembuh selepas pembedahan. Masa pemulihan berkisar antara 4-6 minggu, bergantung pada keadaan anda dan jenis prosedur yang anda lakukan.
  • Ketahui kemungkinan kesan sampingan, seperti parut kekal.
  • Utamakan tindakan mengikut bahagian badan yang paling memerlukan penambahbaikan.
  • Untuk mendapatkan hasil yang maksimum, prosedur harus dilakukan oleh pakar bedah plastik yang diperakui dalam bidang pembedahan plastik dan rekonstruktif.
  • Pastikan juga hospital atau klinik pelangsingan yang anda percayai untuk membuang lemak perut anda mempunyai kepakaran dan kecekapan dalam bidang ini mengukir badan.

Secara amnya, selalu berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum anda ingin melakukan prosedur mengukir badan, sama ada dengan atau tanpa pembedahan. Setiap prosedur mempunyai kesan dan risiko sampingan tersendiri. Sebab itu, selalu pertimbangkan dua perkara ini sebelum anda melakukan sebarang prosedur perubatan.